AKASA DuoDock S и Noir S

AKASA DuoDock S и Noir S

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 25.11.2011, 16,474 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


В продуктовата линия на AKASA са налични няколко варианта за докинг станция за HDD и SSD устройства, като за тест в случая ни бе предоставен моделът DuoDock S. Моделното име подсказва, че налице е възможността да се включват два типа устройства, а именно 3.5″ и 2.5″. Единствено няма да може да включите 1.8″ HDD/SSD, освен ако не използват стандартните конектори SATA или ако е наличен адаптер към такива. Така или иначе, много голяма част от пазара на дискови и SSD продукти е покрит. DuoDock S се предлага в два цвята, а именно бял (AK-IC08U3-WH) и черен (AK-IC08U3-BK). За тестове ни бе предоставен белият DuoDock S.

Продуктът е доста компактен, като общо взето заема място точно толкова, колкото е необходимо. От задната страна са конекторите за захранване и USB 3.0. Малкият бял бутон служи за включване/изключване на синята подсветка на основата на DuoDock S. Най-вдясно има място за конектор eSATA, който се използва при по-старите модели DuoDock, съвместими с USB 2.0 и eSATA. В нашият случай и DuoDock S, eSATA не ни е нужна, поради което тя липсва. Заради съвместимостта с 3.5″ устройства се е наложил този размер, иначе DuoDock S щеше да е доста по-малък. По-голям е единствено DuoDock 2S, който позволява да свържете едновременно до две устройства HDD/SSD. Спецификациите на DuoDock S са следните:

 • Размери – 140 х 108 х 71 мм
 • Съвместимост – 2.5″ или 3.5″ твърди дискове или SSD устройства
 • скорост на трансфер – до 5 GBps чрез USB 3.0
 • интерфейс за връзка с PC – SuperSpeed USB 3.0, обратна съвместимост с контролери USB 2.0
 • Възможност за HotSwap на устройствата – ДА
 • Съвместимост с OS – Windows XP, Vista, Windows 7
 • Захранване – адаптер 12V, 100 V – 240 V

За да “инсталирате” DuoDock S е необходимо само да свържете два кабела – интерфейсният USB 3.0 към компютърната система и захранващият към ел. мрежата. Драйвери не се изискват, като единствено ще трябва да поставите 2.5″ или 3.5″ устройство в гнездото и да натиснете копчето за пускане на докинг станцията. DuoDock S поддържа и hot swap, но аз лично не бих използвал тази опция при положение, че едно натискане на копче е разликата между активно или неактивно състояние на докинг станцията.

Работа с 3.5″ устройства

При тестовете с 3.5″ твърд диск решихме да използваме най-бързата серия твърди дискове, налични в момента на пазара – 10к оборотните VelociRaptor:

Моделът в случая е 150 GB WD1500HLFS, който макар високите скорости на трансфер е в 2.5″ опаковка, но носещата го рамка (изпълняваща и функцията на пасивен охладител) го прави 3.5″ устройство. VelociRaptor-а влиза безпроблемно в гнездото и след активиране на докинг станцията и развъртане на дисковият пакет, достъпът до данните е наличен. При тестовете с твърдият диск се забеляза почти максимален трансфер на данни, в сравнение със свързването чрез SATA конектор на дънната платка ASUS Crosshair V Formula. Това недвусмислено показва, че дори най-бързите твърди дискове със сигурност няма да са ограничени по скорост от DuoDock S и ще получите същата скорост на трансфер, както ако инсталирате диска в кутията си и го свържете по стандартният начин чрез SATA.

Работа с 2.5″ устройства

Тук нещата са малко по-интересни, защото пък 2.5″ устройства причисляваме и SSD-тата. Съвременните SSD-та притежават възможности за трансфер от около и дори над 500 MB/s, което е близо до максимума и на USB 3.0 интерфейса. В нашите тестове използвахме два модела SSD – 120 GB Intel X25-M и доста по-бързият OCZ Vertex 3. И в двата случая обаче, включването на SSD-то към докинг станцията става лесно.

Малкият процеп служи именно за това – поддържане на SSD устройството, а и запазване на визията на докинг станцията. Всичко друго е идентично с това да включите 3.5″ твърд диск – SSD-то веднага се разпознава от Windows (в нашият случай – Windows 7) и е готов за работа. Няма да видите разлика, ако вместо SSD, включите към DuoDock S някой 2.5″ твърд диск.

Дали с 3.5” устройства, или с 2.5″ мобилни дискове и SSD, DuoDock S работи безпроблемно по време на тестовете и не показа дори един признак за хардуерна несъвместимост. Макар да е предназначен за свързване към USB 3.0 контролери, DuoDock S работи и с USB 2.0. Направихме замервания при свързване към USB 2.0 и скоростта на трансфер при връзка с дънна платка ASUS Crosshair V Formula бе (почти постоянно) 32.9 MB/s. Това е почти максимума, който реално ще видите при трансфер на данни по USB 2.0, независимо дали става дума за супер бърз USB Flash Stick или докинг станцията.Всички страници от статията:

 1. Нуждата от USB 3.0
 2. AKASA DuoDock S
 3. AKASA Noir S
 4. Скорост на трансфер на данни и Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , , ,2 коментара

 1. 1 kireto5 // 28.11.2011 в 18:05

  Отдавна чакам нещо такова, сега ако някой каже къде се продава, че или съм го пропуснал или не пише

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 29.11.2011 в 11:34

  Май все още няма внос в BG… или поне на мен не ми е известно… тестовите бройки ни бяха предоставени от чужбинско…