AKASA DuoDock S и Noir S

AKASA DuoDock S и Noir S

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 25.11.2011, 16,489 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Както вече споменах, при замерване на скоростните възможности на DuoDock S и Noir S ще използвам няколко варианта на 3.5″ и 2.5″ устройства – 3.5″ твърд диск WD VelociRaptor за DuoDock S, както и 120 GB Intel X25-M и ХХХ GB OCZ Vertex 3 за DuoDock S и Noir S. USB 3.0 контролерът на дънната платка е ASMedia ASM1042 SuperSpeed USB 3.0. Като сравнение ще добавя и резултатите, които тези 2.5″ и 3.5″ дискови и SSD устройства дават при директно свързване към SATA 6GBps контролерът SB950 на дънната платка.

Тестова система

 • Дънна платка: ASUS Crosshair V Formula
 • Процесор: AMD FX-8150
 • Графичен ускорител: AMD Radeon HD6970 2 GB GDDR5
 • Памет: 4 GB G.Skill RipJawsX DDR3-2133@2182 MHz, 8-9-8-24-1T
 • Твърд диск: 2 TB Western Digital Black, 120 GB Intel X25-M SSD, 150 GB Western Digital VelociRaptor, XXX GB OCZ Vertex 3 SSD
 • Захранване: 750W OCZ

Системата работи под управлението на Windows 7 + допълнително инсталиран Direct X 9.0c, драйвери версия Catalyst 11.10 за графичната карта Radeon. Тестовете се проведоха при разделителна способност 1920×1200.

Тестови приложения

 • SiSoftware SANDRA 2011.SP5 HDD FileSystem Test
 • HDTach 3.0.4 LongBench
 • AIDA64 HDD Benchmark
 • AS SSD Benchmark

 

Резултатите

AIDA64 Disk Benchmark

Всички стойности са в “MB/s”. Добре се вижда зависимостта на Vertex 3 от пропускателната способност на интерфейса. Докато Intel X25-M не страда прекалено много, а 150 GB VelociRaptor не прави разлика между SATA и DuoDock S, при Vertex 3 нуждата от бързата SATA 6GBps при режим четене е налице. Мост-контролерите на DuoDock S и Noir S не могат да предложат толкова висока пропускателна способност, за да можем да използваме напълно възможностите на USB 3.0.

HD Tach 3.0.4

Всички стойности са в “MB/s”. И тук виждаме проблема от по-горе – мост-контролерите на DuoDock S и Noir S задържат производителността на Vertex 3 в режим четене, докато Intel X25-M не се чувства толкова ограничен, а 150 GB VelociRaptor показва почти идентична със SATA производителност.

SANDRA File System Benchmark

Всички стойности са в “MB/s”. Под SANDRA вече имаме и тест за запис върху тестовите HDD/SSD, при който се вижда, че що се отнася до скорост при запис, нито DuoDock S, нито Noir S задържат производителността и на трите устройства. Скоростта на трансфер, която се предлага от мост-контролерите на двата продукта на AKASA е достатъчна в режимите на запис, но когато стигнем до режим на четене, там познатият шаблон се прилага и в този случай – Vertex 3 страда много сериозно (а при този тест – даже и Intel X25-M), докато WD VelociRaptor почти не усеща разликата.

AS SSD Benchmark

Всички стойности са в “MB/s”. Подобно на резултатите под Sandra Filesystem Bench, и при AS SSD Benchmark имаме познатите (и очаквани) показания.

 

Заключение

AKASA DuoDock S и Noir S определено са интересни предложения в своята продуктова ниша. През цялото време на тестове се държаха както се очакваше от тях, безпроблемно и стабилно. И двете устройства предлагат точно това, за което се рекламират – висока скорост на трансфер на данните по SuperSpeed USB 3.0, като в повечето случаи, скоростта не бе много по-ниска от това, което HDD/SSD-тата предлагат чрез свързване към SATA контролера на дънната платка. Това твърдение, обаче, по-силно важи за DuoDock S. Реално, 150 GB твърд диск WD VelociRaptor не страдаше от загуба на производителност при работа с DuoDock S, а SSD-то на Intel усещаше не много сериозно ограничение по време на четене. Що се отнася до супер бързият OCZ Vertex 3, то там нещата изглеждат малко по-различно. Възможностите на Vertex 3 са доста над способностите на мост-контролера на DuoDock S, поради което ограничаването на скоростта при четене бе много голямо. Въпреки всичко, в сравнение със всички USB 2.0 или eSATA докинг станции, DuoDock S предлага по-висока скорост на трансфер.

Що се отнася до Noir S, при него ограниченията са почти идентични с тези при DuoDock S, което се дължи на възможностите на мост-контролера на JMicron. Въпреки това, дори и тогава, няма нито една кутия за 2.5″ HDD/SSD, използваща USB 2.0 или eSATA 1.5 GBps, която да предложи по-добри скорости на трансфер, в сравнение с Noir S. Едва ли ще използвате Noir S като перманентно решение за преносимост на супер бързо SSD като Vertex 3, но въпреки по-ниската скорост, при която ще работи, Vertex 3 работи много добре и с Noir S. Комбинацията на който и да е 2.5″ HDD или по-обикновените модификации SSD-та ще ви даде максимална скорост на трансфер (особено при запис) при използването на Noir S.Всички страници от статията:

 1. Нуждата от USB 3.0
 2. AKASA DuoDock S
 3. AKASA Noir S
 4. Скорост на трансфер на данни и Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , , ,2 коментара

 1. 1 kireto5 // 28.11.2011 в 18:05

  Отдавна чакам нещо такова, сега ако някой каже къде се продава, че или съм го пропуснал или не пише

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 29.11.2011 в 11:34

  Май все още няма внос в BG… или поне на мен не ми е известно… тестовите бройки ни бяха предоставени от чужбинско…