Цените на DRAM паметта ще тръгнат нагоре от януари 2012 година

Цените на DRAM паметта ще тръгнат нагоре от януари 2012 година

В раздел: Новини от на 21.12.2011, 7,479 показвания

Цената на паметите DDR3-1333/1600 достигна своеобразното “дъно” преди няколко седмици и в момента наблюдаваме наистина уникални предложения за 4 GB и 8 GB комплекти DDR3 памет, продаващи се на много ниска цена. Това е на път да остане в историята, след като няколко големи производителя на DRAM памет вече са понижили производството на DRAM и в скоро време ще намалят и складовите наличности при различните големи търговци на памет.

Предвиждането е направено от шефа на A-DATA Technology, Симон Чен, според който намаленото производство и доста сериозното търсене ще се “срещнат” след две до четири седмици и това ще се отрази моментално на цената на модулите DDR3. Все още не е ясно с колко точно ще скочат цените, но поскъпването ще се усети със сигурност. От най-сериозните понижения в производството бележат Elpida Memory, а компании като Hynix и Micron са преработили част от мощностите към производство на NAND Flash.

От сериозният спад в цените най-големи загуби са претърпели Powerchip Technology и ProMOS Technologies, които може и да са основните инициатори на понижаване на складовите наличности и месечното производство.


Етикети: , , ,22 коментара

 1. 1 ivo // 21.12.2011 в 15:32

  everything comes to an end .. :D

 2. 2 Гого // 21.12.2011 в 16:10

  Аз пък си мисля, че нашите и чужбинските търговци,пра вят манипулации с подобни предсказания, щото имат намерение да се опитат да надуят цените чисто спекулативно. Даже могат да изхитреят особено по-едрия бизнес да направят някакви уговорки с производителите на чипове и асемблаторите на пръчки от типа: ” – Хайде заедно да доим овцете.”

 3. 3 Фен на Гого // 21.12.2011 в 16:13

  Който смята да сглобява машинки – сега е времето да си купи РАМ, че да не стане като с хардовете :)

 4. 4 Радо // 21.12.2011 в 17:18

  @Фен на Гого
  Ами да, не е като човекът, направил тази “прогноза” да има полза всички паникьосано да се втурнат да купуват памети на кило. Или пък да има пресен случай с който да плаши гаргите – поскъпване на определен компонент (макар и предизвикано от бедствие, а не от прогнозите на един алчен китаец).
  Предлагам ви да използвате метода на Радо за преценка дали да си купите рам преди януари.

  -> ДА -> купувай
  /
  Трябва ли ми рам?
  \
  -> НЕ -> не купувай

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 21.12.2011 в 18:27

  @Гого – що за пореден път търсите под вола теле?!? Шефа на A-DATA да ви прилича на наш/чужбински търговец??? Аман… на българина му дай да се съмнява и да обяснява как за пореден път някой иска да го прецака…

 6. 6 marto96 // 21.12.2011 в 18:31

  А защо се намаля производството след като има високо търсене?

 7. 7 Myst // 21.12.2011 в 19:01

  Аз вече си взех 8гб A-data и вече не ме итересуват цените.

 8. 8 jiji // 21.12.2011 в 19:29

  Да не се офлянкват ами да пускат 1600Mhz 1.25V памет по-скоро идва вдеме за IVY Bridge. седи шефа и спъва производството и скачат цените, само че предният път като предрекоха покачване те взеха че паднаха. Сега предстои 8ГБ да станат масови, т.е 18-25$, колкото е в момента 4ГБ стига да усвоят съответният нанометров процес.

 9. 9 Гого // 21.12.2011 в 20:15

  @marto96 // 21.12.2011 в 18:31

  “А защо се намаля производството след като има високо търсене?”

  @Гого // 21.12.2011 в 16:10
  “…Даже могат да изхитреят особено по-едрия бизнес да направят някакви уговорки с производителите на чипове и
  асемблаторите на пръчки от типа: ” – Хайде заедно да доим овцете.” (Това е предположение, а не твърдение. Опит за прогноза с обратен ефект на тази от статията, стига да има кой да я популяризира по света)

  – За да печелят повече от цената на бройка, а не толкова от оборот на повече стока.

  @(mollov), С Вас няма да споря, не аз имам магазин за компоненти;
  При всички случаи повечето търговци в БГ, с няколко изключения, са сравнително малки фирми, в сравнение с тези в по-белите държави по света, но това няма да им попречи да се възползуват, ако им падне възможността, така че имат интерес да поддържат митове и легенди като в статията по-горе. Дано продължат, поне фирмите държащи на доброто си име, да бъдат коректни – както правеха досега, доколкото това не е прекалено много против финансовите им интереси!

 10. 10 cvtmih // 21.12.2011 в 20:24

  Вече всички се разхитихме с тези памети, време им е на цените да се вдигат :D

 11. 11 niakoi si // 21.12.2011 в 21:10

  Цените едва ли ще скочат, защото за разлика отпроцесорите тук конкуренцията е много по убийствена, една камара фирми бълват рам памети и ако А дата вдигнат цените то това ще си рефлектира само върху търсенето на техният продукт

 12. 12 nikola1994 // 21.12.2011 в 22:44

  А бе как ще скочат, нека скочат на А-Дата ма*ната им…
  И молов е прав, нека се съмняваме, това ни е в кръвта!
  Лично мен не ме засяха много, защото вече съм купил RipJawsX 2x2gb 1600, но да се надяваме това да е само слух, а и то не е само А-дата…Има и други,а и конкуренцията е сурова…

 13. 13 grigorbg // 22.12.2011 в 09:06

  @Гого,
  По никакъв начин не искам да Ви убидя, но ако вярвате в това което пишете имате проблем…
  Ако се съмнявате по подобен начив във всичко и ако винаги се чувствате прецекан или ‘маркирана жертва” със сигурност ежедневието ви не е лесно.
  Много от преди да направим фирмата имаме възможност да следим цените на паметите, доставките в БГ на различни големи вносители в БГ. Виждал съм с очите си как БГ вносител губи по 5-6$ на стик заради рязко падане на цената (при цена 30-40$ на стик), също съм виждал и как печели по толкова.
  Цената на паметта през последните години (можете и сам да проверите)играе постоянно на горе и надолу и бележи рекорди в двете посоки и това основно е манипулирано от самите прозиводители, а не от търговците (което е и логично, ама не знам защо не се сещате):
  – При високи цени на производството намалява търсенето, в същото време се натрупва складова база готови модули (защото това поточна линия и не можеш да я спреш когато си искаш).
  – При ниски цени на паметта самите големи производители (а те не са много) минават на много ниски печалби, и дори на загуба и те самите започват да не произвеждат памет, а чистят само наличности и по-този начин създават по-високо търсене (което и без това се е увеличило при ниските цени).

  Аз не мога да разбера как вместо да си направиш сметката, да приемеш тази новина (това НЕ е статия) като полезно инфо, Вие (Гого) почвате да търсите поредния човек, който се опитва да ви …ъъ… “извози”…
  Ние нито произвеждаме памет, нито продаваме “като животни” и нямаме интерес да спорим с вас, а да предоставим информация какво се говори, какви са тенденциите за да можете Вие на базата на тях да вземете правилно решение за вас.
  Няма нужда да имате магазин за компютри или за каквото и да е за да можете да приемете даден слух или новина добре и вместо да се опитвате да търсите виновен да си извадите правилните изводи за вас като ползвател на компютър – в случая дали да си купите памет на досаттъчно ниските нива (които се съмнявам да паднат повече) или да рискувате да се вдигнат. Всичко това естествено ако ви трябва повече рам памет. Ако не ви – просто сте видяли новина и хейтвате без знания и основания :-)
  @niakoi si,
  Няма да рефлектира само върху тях ако те го направят. Всички чакат да стане нещо за да вдигнат цените, защото в момента никак не са щастливи (производителите). Може да помниш как преди години все покрай земетресения се вдигаха цените :-)

 14. 14 Pepe // 22.12.2011 в 10:11

  grigorbg
  Това е така, в икономиката се нарича паяжинова теорема :) Според мен няма как всички да се наговорят да вдигнат цените. Прекалено много са производителите, вече дори и АМД почнаха да правят РАМ памет, все ще има някой играч на пазара който ще продава дори и под себестойност само и само да заеме повече пазарен дял. Същото говореха и за ЛСД телевизорите преди 10 месеца, но виж им цената как продължава да пада и пада. Аз не очаквам да падне цената но не очаквам и да скочи

 15. 15 Гого // 22.12.2011 в 11:25

  Поживем увидем. Вече до гуша ми дойде от този капитализъм без планова икономика, както е примерно в Китай и където прогресът е явен, а “кризата” я няма, за разлика от страните на дивият капитал, където тя е перманентна и вечна също и тъй нареченият преход, който е безкраен…

  …Ако цената се надуе на паметите, ще накажа търговците, дори те да си знаят че не са виновни, като не купувам! Те, като изгубят от вложени в стока пари, ще спрат да купуват от производителите, а на тях ще се наложи да спрат със спекулата. Това няма как да стане, ако поради слуховете търговците хукнат да си пълнят складовете и сами предизвикат повишението на пазарите на едро, защото това ще се отчете като повишено търсене, Така че и търговците, волно или не, участват във формирането на цените не само на цените на дребно, но и на тези на едро.

 16. 16 Noncho // 22.12.2011 в 11:56

  Ще взема да заредя още 2Х4 преди НГ тогава :)

 17. 17 Simovski // 22.12.2011 в 13:13

  Явно световният пазар е тесен за такива хищни акули и си правят каквото си искат подобен беше сценария с hdd и успяха.
  Само че това е много далече от пазарната икономика това е див монетаризъм и както всеки нормален трезвомислещ човек
  знае това довежда до насилствено изкривяване на пазара.
  Същите тези малоумници с подобни методи предизвикаха и финансовака криза ,да се печели повече с цената на всичко
  в крайна сметка излиза губещо това е бумеранг ,който винаги се връща.

 18. 18 c2 // 22.12.2011 в 17:01

  grigorbg // 22.12.2011 в 09:06/
  абсолютно си прав! нали знаеш на “калпавия … все нещо му пречи”
  хората пренасочват мощности към производство на NAND Flash, логично е да се акцентира в/у 8+GB модули. като начало може да има поскъпване. (колко – е друга тема) предполагам, че това ще засегне по-малките по обем модули и такива базирани на по-стар производствен процес.
  хората от HWBG ви обръщат внимание в/у една възможна тенденция. вместо тролене, (както някои го наричат) вижте новината в оригинал и ще разберете, че няма трагедия :)

 19. 19 Dr house // 25.12.2011 в 13:47

  Аз съм на мнение че цените няма да падат повече от това и едвали ще скочат.
  НО с няма спор, че това е времето за купуване на рам. Аз лично не съм виждал по-ниски цени от днешните.
  Ако ви трябва рам си купете, ако не ви трябва недейте и толкова.
  А дали това е някакъв икономически трик ще покаже само времето.

 20. 20 Sancho // 07.01.2012 в 21:49

  Това е чиста лъжа. Да не би да е излязла DDR4, че да намалят производството.

 21. 21 nokia c3-00 user // 07.01.2012 в 23:49

  taka shte vdignat cenata na ramta i prihodite si

 22. 22 Mollov // 08.01.2012 в 13:45

  @Sancho – намаляват производството, защото пренасищането на пазара води до яки загуби… като намалят производството и пренасищането изчезне, при все още толкова високо търсене ще се дигне и цената…