NVIDIA помага в надпреварата за Лунната мисия 2015 и за наградата от 30 милиона долара

NVIDIA помага в надпреварата за Лунната мисия 2015 и за наградата от 30 милиона долара

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 28.03.2012, 3,528 показвания

Немски научен екип ще използва GPU процесора NVIDIA Tesla, за приземяването и управлението на лунен изследователски модул, а така също и за обработката на 3D изображения от Луната – всичко това, като част от Google Lunar X PRIZE

Днес NVIDIA оповести, че GPU процесорите NVIDIA Tesla ще бъдат използвани от екип немски учени, участващи в международна надпревара за изпращане на роботизиран изследователски модул на Луната до 2015г.

Google Lunar X PRIZE открива нова революционна ера в лунните изследователски мисии. Съревнованието предоставя най-голямата международна награда давана до сега в историята. Сума от общо 30 милиона долара, ще бъде присъдена на първите екипи от частно-финансирани учени, който съумеят да изяратят успешно проучвателен модул на повърхността на Луната. Екипът трябва да придвижи модула на разстояние от 500 метра по лунната повърхност и да изпрати детайлни видео, образи и данни обратно към Земята, които ще послужат за последващи проучвания и анализи.

Екип от 100 немски учени, инженери и разработчици сформират екипа на Part-Time Scientists (PTS), който е един от 26-те отбора от цял свят, участващи в състезанието. За да гарантира победата си, тимът на PTS използва процесорите NVIDIA Tesla в някои свои сървъри и работни станции, част от контролния център на мисията, от където ще бъдат координирани действията на изследователския модул ‘Азимов’. Процесорите Tesla, ще ускорят работата на приложенията с интензивни изчислителни функции, като симулиране на навигацията, определяне местоположението на модула в реално време; също и обработване и предаване на видео и образи с висока резолюция.

“Процесорите NVIDIA ще са изключително важни за успешното кацане на модула ‘Азимов’. Устройствата, ще ни позволят да изчислим огромно количество детайлна информация, която ще обогати познанията ни за лунната повърхност.” споделя Робърт Бьом – лидер на екипа PTS. “Ще ни бъде дадена възможност да демонстрираме впечатляващи научи достижения, които станаха възможни благодарение на тези високо-ефективни и ултра модерни GPU технологии.”

Процесорите Tesla ще бъдат използвани от PTS екипа на всички етапи от мисията. По време на подготовката и планирането, процесорите ще участват в симулирането на милиони различни сценарии, за осъществяване на мисията. Това ще позволи на екипa да подобри работата на модула по време на изстрелване и кацане, например в регулирането на  времето и продължителността на работа на двигателите при корекции на курса и минимизиране на вероятностите за грешки.

Когато ‘Азимов’ достигне своята цел, екипът PTS ще използва изчислителната мощ на процесорите Tesla, за да направлява и следи действията на проучвателния модул. Ще бъдат генерирани детайлни лунни карти, благодарение на предаваните стереоскопични 3D изображения.

Жизнено важно значение за успеха на мисията, ще има скоростната обработка и анализ на огромното количество видео информация предавана от ‘Азимов’, както и изпращането на нови навигационни команди обратно към модула. Всяко едно забавяне, може да отклони ‘Азимов’ от правилния курс или, в най-лошия случай, да принуди екипа на PTS да прекрати мисията си.

С помощта на GPU процесорите NVIDIA, отборът PTS ще очаква да достигне 5-10 пъти  ускоряване на обработката на големи обеми видео данни, генерирани от модула. Само GPU базирани изчислителни системи притежават ресурса, който се изисква за обработване и предаване на информация в реално време.

 

Информация за Google Lunar X PRIZE
Google Lunar X Prize, с награден фонд от 30 милиона долара, е основана през 2007г. от X PRIZE Foundation, с идеята да се създадат изследователски мисии до Луната, които да са финансирани, почти изцяло (поне 90% ) от частни организации. До сега в състезанието са взели участие 26 екипа от 17 страни. Сума от 20 милиона долара ще бъде присъдена на отбора, който изпълни всички изисквания на организаторите до 31 декември 2015. За допълнителна информация, моля посетете уебсайта на Google Lunar X PRIZE .

 

Информация за GPU процесорите NVIDIA Tesla
GPU процесорите NVIDIA Tesla са ускорители за паралелни изчисления базирани на NVIDIA CUDA – платформа за паралелни изчисления. Tesla са специално разработени, за да обработват данни, с висока ефективност и нисък разход на енергия. Процесорите намират приложение в изчислителните науки и суперизчисленията. Те се използват за ускоряване функциите на редица научни и индустриални приложения. Днес процесорите Tesla захранват три от петте най-мощни супер-компютри в света.

Допълнителна информация за процесорите NVIDIA Tesla е достъпна на уебсайта на Tesla . За повече информация относно CUDA или за сваляне на най-новата версия, посетете сайта на CUDA . Повече новини за компанията NVIDIA, продуктите, видео, снимки и др.посетете NVIDIA newsroom.  Може да се присъедините към нас и в Twitter (@NVIDIATesla).

За NVIDIA:
NVIDIA (NASDAQ: NVDA) откри за света компютърната графика, със създаването на GPU през 1999г.  Днес, нейните процесори са в основата на широка гама продукти : от смартфони до супер-компютри. Мобилните процесори на NVIDIA’s се използват в мобилни телефони, таблети и радио-устройства. Компютърните геймъри разчитат на GPU, за да се насладят на спиращия дъха дигитален свят. Професионалистите ги използват, за да създават визуални ефекти във филми и да изработват дизайна на почти всичко: от голф клубове до джъмбо-джетове. Учените използват GPU, за да преминават границите на познанието, чрез изчисления от главозамайващи размери. Компанията притежава повече от 2,300 патента из цял свят като това включва и идеи свързани със съвременното изчисляване.


Етикети: , , , ,Коментари: