EVGA показват Z77 FTW

EVGA показват Z77 FTW

В раздел: Новини от на 9.04.2012, 5,223 показвания

Една от компаниите, които доста сериозно залагат на овърклок възможностите на техните продукти е EVGA, като напълно в духа на анонсите на дънни платки с чипсет Intel Panther Point, компанията е готова с още една доста специфична овърклокърска платка. Новата EVGA Z77 FTW определено не е насочена към масовият потребител, като причините за това са доста.

Макар процесорите Ivy Bridge/Sandy Bridge да предлагат само 16 връзки PCIe, новата Z77 FTW притежава цели 5 броя PCIe x16 слота (физически). Използването на всичките едновременно е възможно чрез поставянето на платката на допълнителен PCIe контролер/мост, който позволява да създадете “електрическа” конфигурация от 5х PCIe x8 3.0. Така доста лесно потребителя ще има възможността да създава четворни конфигурации SLI/Crossfire. За да е сигурна, че захранването на слотовете PCIe е достатъчно добро, EVGA е добавила още два броя PCIe Power конектори на самата дънна платка.

Силовото подсигуряване на процесора също е на доста високо ниво, като налице са два конектора 8-pin EPS +12V. Освен това платката разполага и с голям набор конектори SATA и USB – стандартните 4х 6GBps + 4х 3 GBps САТА са “обогатени” с два допълнителни еSATA 6 GBps чрез контролер на Marvell, а USB3.0 е достъпна чрез 6 порта (четири от чипсета и два чрез контролер на ASMedia), а останалите 10 порта са USB2.0. Налице са и двойка GBit LAN, както и 7.1 HD Audio. Овърклок и ентусиаст насочеността на Z77 FTW донякъде оправдават липсата на “VGA” конектори и поддръжка на вграденото в процесорите Ivy Bridge графично ядро.

Предвид всичко това, което тази платка предлага не е учудващо, че форм фактора й е EATX. Не всяка кутия ще може да побере Z77 FTW, но това като че ли е добрата новина. Подобен продукт така или иначе би трябвало да се използва в голяма и “подходяща” кутия, която да е съвсем в “тон” с възможностите и предназначението на Z77 FTW. В момента новата дънна платка на EVGA е с опция за “предварителна заявка” и стартова цена от 330$. За пълните спецификации на Z77 FTW, както и друга информация около тази платка можете да погледнете и официалният PDF за Z77 FTW.


Етикети: , , , ,6 коментара

 1. 1 glorfindel // 09.04.2012 в 14:09

  Всъщност има mini HDMI конектор.

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 09.04.2012 в 14:13

  Ами не, ако трябва да сме честни – mini-DP е… наистина, все пак има и VGA-Out, ама е доста ограничен като употреба… НО го има :) Факт :)

 3. 3 nvidia_forever // 09.04.2012 в 18:03

  500 лева ,но това ще е цена в щатите.Тук по родните магазини няма да се изненадам ако удари и 700лв

 4. 4 Fernando Gangone // 10.04.2012 в 18:03

  Добро дъно с богата гама портове, btw. логото на EVGA е като на Телевизия Европа :D

 5. 5 the professor // 16.04.2012 в 09:54

  тия дизайнери на платката големи идиоти, или са ползвали идиотите дизайнери на асус. за какъв чеп са сложили 6 пинов конектор най долу, че и обърнат на една страна? ако захранването ти е над дънната платка да не стигне кабела, или ако пък захранването е най долу (както идиотите от цулермастър правят) да не може да се вкара конекторът… същото важи и за сата портовете и 24 пиновия конектор дето са запоени на 1 страна – абсоютно непрактично и идиотско…

 6. 6 Xameleona // 16.04.2012 в 21:41

  The Professor – ако имаш и най-малка идея (а от поста ти се подразбира, че нямаш) от начина, по който се използват тези дъна ще си наясно за причините, които правят точно това наречено от теб “идиотско” решение нито очаквам от всеки да разбере важността и ефекта на подобреният въздушен поток именно от липсата на стърчащи “нагоре” кабели,да не говорим пък да бъде разбрана концепцията със захранването сложено в дъното на кутията (което е не идиотско + практично е и още как, а и мнооого добре обмислено)

  това дъно е предназначено за overclock и всеки един потенциален потребител може да го оцени по достойнство, не е за някаква си машинка сглобена в кварталното магазинче при възможно най-ниска цена.
  Да обвиниш някого в идиотизъм, воден от собственната си некомпетентност е просто жалко…
  чудя се, дали някой ден в БГ ще се научим да не говорим малоумно за неща, от които си нямаме понятие мислейки си, че изглеждаме запознати в определена насока, без да си даваме сметка каква картинка сме в очите на хората, които наистина имат представа от това…

Коментари: