NVIDIA опровергават слуха за дефект в GK104

NVIDIA опровергават слуха за дефект в GK104

В раздел: Новини от на 23.05.2012, 4,339 показвания

През изминалите няколко дни се появи информация (първо от pnosker.com, а след това и от semiaccurate.com), че новият 28nm технологичен процес на NVIDIA страда от сериозен бъг, в следствие на което чиповете GK104 (единствените произведени към момента по архитектура Kepler) ще имат проблеми с нивото на 3D производителност след продължителни периоди от натоварване. Подобно на бъга “SATA 3 GBps” в чипсетите на Intel Cougar Point, където след известно време на работа се забелязва спад в скоростите на трансфер, според слуховете Kepler GK104 ще започне да “предлага” по-ниска производителност. От NVIDIA обаче побързаха и отрекоха информацията.

Според представителя на NVIDIA Брайън Дел Рицо, проблеми в архитектурата на GK104 няма, така че потребителите не би трябвало да се притесняват за новозакупените си графични ускорители GTX670, GTX680 или GTX690. Според Део Рицо, отзоваване на всички вече продадени графични карти няма да има , защото споменатия проблем липсва. Освен това Дел Рицо е добавил, че чиповете на NVIDIA минават през предварителни тестове, преди да започне масовото производство, а по времето на тези тестове не са били отчетени никакви проблемни моменти.

Въпреки това категорично изказване на представител на NVIDIA, нека не забравяме историята с мобилните чипове на NVIDIA от неотдавна, когато доста хора “изпитаха проблеми” с лаптопи, базирани на графични чипове на NVIDIA, но и тогава компанията не си призна за проблема. В момента може би се изчаква “служебното разследване” на ситуацията, преди по-официално фирмено становище да бъде представено на широката публика, или компанията за пореден път ще си замълчи пред сериозен проблем с графичните й процесори и няма да го признае публично (както направиха Intel с чипсетите Cougar Point през 2011 година).


Етикети: , , , ,7 коментара

 1. 1 Никола1994 // 23.05.2012 в 12:54

  Не знам колко си замълчаха Intel, но накрая нали ги изтеглиха и оправиха проблема…
  Сега Nvidia ще видим дали ще направи същото.

 2. 2 lqlqlqq // 23.05.2012 в 18:49

  “”Прекалявате” “с” “кавичките. “”

 3. 3 Ba4o Kiro // 23.05.2012 в 22:05

  Абе то не е като и ATi-тата от преди две-три поколения да не страдат от “RoHS” “бъга” и безоловният припой ;). Митове и легенди са, че само NVIDIA имат (имаха) този проблем. През IR станцията ми за презапояване са минали доволно количество графични карти и чипсети на NVIDIA и ATi, а също така и чипсети на Intel (последните са доста по-малко, това е истина, но причината е единствено и само в по-ниската им работна температуера).

 4. 4 Пешо // 24.05.2012 в 08:54

  Първите неща винаги са бъгави – уж ги тестват ама накрая все излиза по някой бъг който не са го открили на време. Бързат да ги пускат на пазара следствие потребителите се залъгват да ги купуват още докато са топлички и после се почват оплакванията – то дали било от драйвера или видео картата. За това като излезе нещо трябва да се чака да го разбработят добре подобрят драйверите и така…

 5. 5 Тихомир // 24.05.2012 в 14:27

  Ами те тествали тествали, и не открили. Все пак като си купят сумати хора картите много по-обширно тестване става и излизат бъгове. Не ги защитавам ама и вие да сте на тяхно място и за вас да нямат бъгове и вие ще бързате да ги пускате.

 6. 6 thuglifem // 25.05.2012 в 01:44

  Едно допълнение от xbitlabs:
  “Before making it to the market, all the new GPUs are vigorously tested in various applications; they also pass Microsoft HCL tests, which not only stress graphics chips, but take hours to complete. Therefore, chances that chips may degrade in performance over time are pretty low.”

 7. 7 _avrамоv // 25.05.2012 в 12:51

  Бях попаднал на едно видео в Ютуб ,там един се оплакваше в рязак спад в произведителността. От 60 кадъра рязко падаше на 15-20 кадъра. Драйвери сменял, настройки на играта намалял и т.н и пак същото. Можеби има бъгове ,но в единични бройчици.