StemCell — богата мултимедия за малкия джоб

StemCell — богата мултимедия за малкия джоб

В раздел: Новини от на 10.11.2009, 3,202 показвания

ZMS-08 StemCell е най-новото творение на компанията ZiiLABS – микропроцесор, предназначен изключително за вграждане в свръх-преносими компютри и джобни устройства, но за сметка на това предлагащ мощни мултимедийни възможности при скромно енегропотребление.

zms08

ZMS-08 е трето поколение StemCell архитектура и представлява едночипово решение на базата на ядрото ARM Cortex-А8, включващо 256KB L2 кеш-памет, работна честота 1GHz, адресируема памет до 1GB и масив от 64 на брой програмируеми аритемтико-логически устройства за работа с плаваща запетая. На последните се пада товара от мултимедийни задачи, някои от които са възможност за декодиране на Н.264 видеопотоци във формат до 1080р с капацитет до 40 мегабита в секунда, кодиране (компресиране) на видео до 1080р, поддръжка на OpenGL ES 2.0 с капацитет до 1 милиард пиксела в секунда и съвместовмост с X-Fi стандарта на Креатив за обработка на звукови ефекти. Разбира се, това са само някои от много възможни приложения, които дава наличието на толкова много паралелна изчислителна мощ.
ZMS-08 също така включва в себе си голям набор от входно-изходни интерфейси, с което се улеснява изграждането на компактни преносими решения около него. Процесорът предлага два USB 2.0 контролера с пряка връзка към интерфейсите, цифрови (HDMI) и аналогови видео и звукови интерфейси, три порта за SD/MMC флаш-памет карти, както и 32 или 64-битов DDR-2 контролер за достъп до оперативната памет, разбора се.

ZMS-08 ще е наличен за производителите на крайни устройства през първата четвърт на 2010 г.

Източник: ziilabs.com


Етикети: , , , , , ,


Коментарите са забранени.