NVIDIA изпускат договор за 10 милиона GPU, AMD ще го изпълняват.

В раздел: Новини от на 29.06.2012, 5,766 показвания

Проблемите на NVIDIA с Linux може би ще се окажат по-големи, от колкото някои хора са вярвали. След като самият Линус Торвалдс се оплака (в нашумялото интервю с Торвалдс, където той сгъна известната комбинация от три пръста в посока на NVIDIA и каза едно доста красноречиво словосъчетание) от NVIDIA относно проблемите под Linux и отношението като цяло на компанията при развитието на драйвери и софтуер с поддръжка на Linux, сега проблемът е доста по-голям и е свързан със заявка на китайското правителство.

Преди няколко седмици NVIDIA са се отказали от поръчка за производство на около 10 милиона GPU-та, които са били заръчани от китайското правителство за използване в машини с MIPS процесор и собствена (китайска) Linux дистрибуция. Проблемът тук е, че драйверите на NVIDIA не са много “запознати” с този тип MIPS процесори (поддържат само Linux x86 и x86-64, но не и MIPS или ARM), поради което е трябвало да се напишат (разработят) специални драйвери, да изпълнят тази цел. От компанията са преценили, че подобна разработка ще отнеме време и сериозна (милионна) инвестиция, поради което са отказали поръчката. За сметка на това обаче, от AMD нямат проблеми от подобен характер (което не означава, че техните драйвери са перфектни, но все пак явно ще свършат работа) и ще изпълнят тази заявка, за която се предполага, че е на стойност между 200 милиона $US и 500 милиона $US.


13 коментара

 1. 1 BGRS // 29.06.2012 в 16:14

  Гоялма излагация. Не само с Linux имат проблеми, а и в момента с Опера 12, заради която постоянно крашват последните драйвери.

 2. 2 Сашо // 29.06.2012 в 16:43

  Не е проблема в измислените им драйвери. AMD са отворили спецификацията на чиповете си и разработката на драйвери с отворен код е много напреднала. Още повече AMD взимат водещо участие в разработката на тези драйвери. За разлика от НеВидиа, където разработчиците трябва да правят reverse engineering.

  Радвам се, че коректните към потребителя практики започват да дават (заслужен) резултат за AMD.

 3. 3 lqlqlq // 29.06.2012 в 16:58

  BGRS, С 5670 съм и не е крашвала :P

 4. 4 nikito_blend // 29.06.2012 в 17:52

  Другаде четох че това е пилотен проект за училищата, най-вероятно ще има още поръчки и зелените изтърваха доста повече пари(може да позеленеят още повече от яд). Общо взето китайците нямат само видеокарти, другото си го произвждат сами.

 5. 5 . // 30.06.2012 в 01:58

  amd феновете злорадстват на ниво.

 6. 6 Сашо // 30.06.2012 в 07:27

  > “OSS феновете злорадстват на ниво”

  сега вече е правилно ;)

  @Нъ, това Е проблем с линукс драйверите. Това че са написали някакъв бъглив код, който никога няма да отговаря на стандартите да влезе в линукс ядрото (да оставим настрана това, че не си го дават) и това че при x86 архитектурата работи в повечето случаи, не означава, че нямат проблеми с линукс драйверите. Липсата на OSS драйвери намалява съвместимостта не само с MIPS, но и със всяка друга архитектура, също така и с различна версия на X, MESA и други графични системи. Потребителя е оставен на произвола на производителя, който при излизане на нов продукт губи интерес да поддържа старото.

  Потребителят е прецакан. Това че някой е НеВидиа фен и иска да е прецакан си е негова работа. Аз говоря за фирмена политика, а не за любов към някаква марка, което е до голяма степен е вид извращение. Има и по- умни неща, на които човек да е фен…

 7. 7 . // 30.06.2012 в 08:32

  “Има и по- умни неща, на които човек да е фен…”
  на което твърдение ти не отговаряш :)

 8. 8 mollov // 30.06.2012 в 11:13

  @Нъ – липсата на MIPS поддръжа реално е проблем с (на) драйвера…

 9. 9 Rostik79 // 30.06.2012 в 18:51

  Аз доколкото знам, Енвидиа са стъпили здраво в сектора със суперкомпютри и доставят стабилни количества на IBM и подобни. Вероятно този провал е голям удар, но се предполага, че ще си вземат поука.

 10. 10 Сашо // 01.07.2012 в 18:47

  @точице, донякъде ми харесва изказването ти в хумористичен контекст.
  Малко (ако изобщо има такива) неща свързани с компютри заслужават повече да си им фен от OSS (open source softwar). Защото OSS е приложение в компщтърния свят на идеята за свободно обменяне на информация и идеи, на принципа за свобода на слово. Нещо повече, човек преодолява егото си и не задържа за себе си пълен контрол над това, което прави, а дава възможност на другите да развиват на тази база. linux ядрото е добър пример, как много хора и организации се обединяват и практически всеки помага на всеки. Постига се качество на кода в пъти по- високо от това на алтернативни комесриални операционни системи. Вярно, в някои отношения трябва да догонва, но и другите имат да догонват.

  Между другото има и движение за отворен хардуер и въобще във всяка една научна (и ненаучна) дейност, може да се прилагат тези принципи. Резултата често е удивителен.

  Айде стига проповеди ;)

 11. 11 spiro // 03.07.2012 в 17:40

  Аз съм чел, че китайското правителство спонсорира развитиеро и производството на собствени процесори с разична от х86 архитектура, мислех, че е така и за другите видове хардуер. Що да дават пари и да са зависими от американски фирми?
  Ама явно не е при всички видове хардуер така. Поне засега..

 12. 12 wladimir1 // 05.07.2012 в 17:06

  Пингвинът на снимката кърти мивки, много радва! :)

  Отделно комбинацията е от 5 пръста – един в изпънато състояние, освен, ако не сте малки зелени човечета, но тогава кой знае какво знаение би имала… :)

  Има някаква грешка и в цифрата 10 милиона е смешна сума. ;)

Коментари: