Наследника на AMD Trinity – с ядро Radeon HD8000

В раздел: Новини от на 9.07.2012, 4,975 показвания

Чиповете AMD Trinity (съставящи актуалните процесори A-Series APU на AMD) току що се появиха в мобилният сегмент и все още се очакват при десктопите, но това не пречи на компанията да се занимава активно с разработката на наследника – 28nm Richland APU. Към момента се знае много малко за това, което ще представляват процесорите Richland, но поне е сигурно, че ще са 28nm чипове. Освен това поне за момента се твърди, че графичното им ядро ще бъде базирано на архитектурата Sea Islands, която е залегнала в ядрата на графичните процесори от серия Radeon HD8000.

Повече характеристики не са известни, но се предполага, че по-слабите модификации на APU-то ще притежават 128 стрийм процесора, докато най-бързите (и отключени) модели ще са с 384 стрийма. По всяка вероятност ще се поддържа памет DDR3-1866, както и Socket FM2. Към момента също така не е ясно дали Richland ще може да разчита на най-новата версия на процесорните модули – Steamroller, или ще трябва да използва Piledriver. Все пак до края на лятото на 2013 година има достатъчно време, за да може не само архитектурата, но и точните спецификации да се изяснят напълно. Интересен е и фактът, че AMD не си губят времето, ами гледат напред в бъдещето и още от сега се подготвят за отговор на появата на 22nm Intel Haswell.


Етикети: , , ,3 коментара

 1. 1 Гого // 09.07.2012 в 13:32

  Определено максимума на нативната поддръжка по честота на ДДР3 паметта, ще е по-високо. Спряга се, при това от доста време 2133МХц(ефективни), но е възможно летвата да се вдигне дори повече. За сметка на това, в режим оверклок ще има поддръжка и на модулите с най-висока честота към момента на излизане на APU-тата. Бай Фуад Абразович е нещо като в литературен делириум в момента и прави Фудзила на посмешище…

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 09.07.2012 в 16:53

  Обърни внимание, че това все пак не е висок клас платформа и поддръжка на памети от рода на 2133 и дори повече не е много сериозно търсен ефект (не можеш да искаш от хората да плащат за RAM, която е по-скъпа от дънната платка + процесора). Вярно е, че до тогава цената на паметта може да падне достатъчно, че 2133 памет да е нещо съвсем ОК като цена, но въпреки това… от друга страна в момента Llano-то не дава много сериозни разлики при 3D производителността на GPU-то при сравнение между 1866 и 2133, освен ако не клокнеш и GPU-то. Само че тогава нещата стават още по-сложни. Може би ако прибавим Turbo Core-а за GPU-то нещата ще се променят, но е добре да се види и колко точно ще е тоя Turbo Core.

 3. 3 Гого // 09.07.2012 в 23:56

  Така е, но…. Положението в момента, е определено от това, че и с наличната поддръжка по нативна честота за оперативната памет се дават достатъчно сурови данни, за да се запълни почти изцяло изчислителният капацитет на това поколение вградена графика, при референтните й честоти…Но за следващото поколение, твърди залози в момента още няма как да се случат, въпреки някои предполагаеми характеристики;)Впрочем, за цените на пръчките памет в зависимост от честотата и марките…какви ще бъдат към края на лятото(или края на годината?)2013, също е въпрос за милион долара…Както е тръгнало да има предложения за памети с честота от 2800МХц, дори и няколко 3000МХц-ови…Кой знае догодина дали няма да има и 3200+МХц…и как ще са цените на по-младшите китове…
  Само да не им удари заводите някое наводнение, или земетресение! хД

Коментари: