Едноканален PWM контролер за вентилатори – Zalman PWM Mate

Едноканален PWM контролер за вентилатори – Zalman PWM Mate

В раздел: Новини от на 10.11.2009, 7,471 показвания

В почти всички случаи специализираните компютърни контролери за вентилатори са многоканални. Често те са екипирани с по-малък или по-голям дисплей, регулатори за различните канали, допълнителни възможности под формата на термосонди, преходници за включване и други. За монтажа им е необходимо да има наличен свободен 3.5″ или 5.25″ слот на кутията. Но какво се прави, когато трябва да се управляват оборотите на един единствен вентилатор? Тъй като не са много готовите решения, веднага могат да ни хрумнат два варианта. Първият – самоделно управление, с помощта на потенциометър, линеен или импулсен регулатор на напрежение. Вторият – използване на станалия вече “класически” регулатор за един вентилатор на Zalman – Fan Mate 2.
Дотук всичко е чудесно, по немалка част от съвременните вентилатори вече са с импулсно управление на оборотите (PWM), като съответно са с 4-пинов, а не с 3-пинов куплунг. За тях Fan Mate 2 не е подходящ, затова от известно време се очакваше Zalman да подготвят негов наследник. Това вече е факт, макар и за първи път новият контролер за един вентилатор Zalman PWM Mate да не се появи като самостоятелно устройство, а като част от окомплектовката на процесорния охладител Zalman CNPS10X Extreme. От няколко дни PWM Mate се предлага от Zalman като самостоятелно устройство:
PWM_b_03
PWM Mate предлага 3 автоматични Low/Middle/High и един ръчен 25-100% режими на регулация на оборотите. Те се избират с помощта на “Mode Select” бутон, “Manual RPM” колелце и светодиоди за индикация на режима. Контролерът тежи 12 грама и може да бъде монтиран, както в кутията на компютъра, така и извън нея. Zalman PWM Mate е съвместим единствено с 4-пинови PWM вентилатори.
PWM_01


Етикети: , , , ,Коментарите са забранени.