ASUS и Acer (вероятно) се оттеглят от пазара на нетбуци

ASUS и Acer (вероятно) се оттеглят от пазара на нетбуци

В раздел: Новини от на 5.09.2012, 3,466 показвания

Пионерът в производството на нетбук мобилни системи, както и неговият най-сериозен конкурент вероятно са на прага на голямо решение, засягащо пряко бъдещето на нетбуците. Ситуацията при ASUS е в доста по-напреднал стадий, като компанията е в готовност да спре производството на цялата продуктова линия EeePC, като след продажбата на складовите наличности да преустанови и предлагането на EeePC и нетбук-базирани устройства като цяло. Поне това се твърди в информацията, която колегите от Digitimes.com са получили от източници, близки до пазара на нетбуци. Освен това шефа на ASUS неведнъж доста явно е намеквал, че нетбуците не са бъдещето на мобилните устройства.

От ASUS възнамеряват да запълнят празнината с продуктовата линия таблети Transformer, но ценовата разлика между евтините EeePC и “Трансформърите” е доста осезаема за този ценово-уязвим сегмент. От друга страна Acer също са на път да последват конкурента си, като за момента макар да няма по-сериозни изказвания от страна на компанията, Acer не са показали никакви бъдещи разработки в посока на нова моделна линия нетбуци Aspire One. Предвид идеите на ASUS за изоставяне на нетбук устройствата, Acer може да се окаже в позицията на втория голям производител, предприемащ подобна крачка.

Причина за това може да е и Microsoft, които не са предвидили “лека” версия на Windows 8, подобна на Windows 7 Starter, а да не забравяме, че Windows 8 няма да поддържа разделителна способност 1024 х 600, която е стандарт при повечето 9″ и 10″ нетбуци. Изглежда Microsoft нямат особено желание да поддържат нетбук системите в близкото бъдеще, което е важен елемент при разработката на нови поколения нетбуци.


Етикети: , , , ,Един коментар

  1. 1 Сашо // 06.09.2012 в 13:13

    Или просто лаптопите могат да бъдат толкова малки в днешно време, а един таблет с външна клавиатура е вече като нетбуците?

    Като гледам още се продават разни нетбуци с intel atom и AMD e300, което за днешно време е адски бавно. В същото време лаптопите стават все по- малки.