AMD/ATi – анализи и слухове около бъдещите планове на компанията…

AMD/ATi – анализи и слухове около бъдещите планове на компанията…

В раздел: Блог от на 13.11.2009, 5,325 показвания

Въпреки че AMD има да изплаща 3,7 милиарда долара дълг и не разполага с достатъчно производствени мощности шефовете на компанията гледат доста оптимистично в бъдещето и поставят амбициозни цели за следващата година.

В края на отминаващата година AMD/ATi е доминираща сила на пазара за графични ускорители за PC с почти пълната гама DX11 решения за всеки сегмент на пазара с изключение на най-ниският клас видеоускорители. Другият успех на компанията е успешното преминаване към 40nm технологичен процес при производството на графични чипове. В същото време конкуренцията в лицето на NVIDIA все още среща трудности да представи адекватен отговор с DX11 поддръжка на пазара и това затвърдява допълнително позициите на AMD. През миналата година компанията отбележи и други успехи, като се започне от успешното преминаване към 45nm технологичен процес при производството на процесори и се стигне до представянето на първите шест ядрени Opteron процесори. Разбира се, на процесорният пазар AMD срещат доста по-корава конкуренция в лицето на Intel с последните Core i3/5/7 процесори.

AMD_2010_priorities_Nov09_01

За следващата година от AMD си поставят не по-малко амбициозни задачи.

Като се започне с плануваното пускането на четири нови PC платформи на пазара – “Danube” и “Nile” за мобилният пазар както “Leo” и “Dorado” за пазара на настолни системи. Плановете на компанията са да предложат поне 25% по-висока производителност за мобилните платформи, като в същото време намалят консумацията на електроенергия поне с 25% спремо сега съществуващите модели. Следващата новост както при мобилните така и при настолните системи ще бъде тоталната миграция към DX11 съвместими GPU с възможност за GPGPU (General-purpose computing on graphics processing units) и съответното усъвършенстване на OpenCL и DirectCompute съвместимите софтуерни решения които ще предложат чувствително подобрение в производителността на мобилните системи във всеки един аспект.

Задават се кардинални новости и в сървърният сегмент. За 2010 година е планувана премиерата на първите 12-ядрени Opteron процесори (Magny-Cours) както и сървърните платформи Maranello, San Marino и Adelaide (AMD 6000/4000).

Освен изброеното по-горе, AMD планират преминаването към 32nm технологичен процес за производството на процесорите си от следващо поколение. Това ще рече – дебют на Fusion платформата и съответно създаването на собствен DX11 APU (Accelerated Processing Unit – процесор с вградено графично ядро) в отговор на разработките на Intel. За мобилният пазар е предвиден APU с кодово название  “Ontario” който ще разполага с до две процесорни ядра и вграден DX11 графичен контролер, а за настолният пазар ще видим четириядрен процесор с кодово название “Llano” (как пък го измислиха толкова “куцо” за произнасяне име – лЛано). От AMD дори са показали “снимка” (картинката по-долу) на “Llano”. Новото APU за десктоп системи ще предлага до четири Phenom II ядра, DX11 графично ядро и вграден DDR3 контролер на паметта.

AMD_Fusion_sNov09_01

AMD_Fusion_sNov09_03

AMD_Fusion_sNov09_04

“Llano” ще се произвежда по 32nm технологичен процес и ще съдържа около един милиард транзистора. Това ще са основата на бъдещите мобилни (Sabine) и настолни (Lynx) платформи от нисък и среден клас на компанията. Очаква се първите образци от новите APU да се появят в средата-края на следващата година. Заедно с Fusion ще бъдат представени и новите Bulldozer и Bobcat процесори на компанията. . В същото време Bobcat е low-power версия която има за цел да се конкурира с Intel Atom архитектурата за мобилни и ултра компактни устройства.З а по-незапознатите, Bulldozer е кодовото название на следващата high-end CPU архитектура на компанията която се очаква да види бял свят в началото на 2011 година. . В същото време Bobcat е low-power версия която има за цел да се конкурира с Intel Atom архитектурата за мобилни и ултра компактни устройства. Очаква се Bulldozer CPU, Fusion APU и Bobcat LP да се появят на пазара през 2011 година. В общи линии се очертава доста интересна година за AMD, дано не им “мине черна котка път” ;).

AMD_Fusion_sNov09_02


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,4 коментара

 1. 1 gosho_amd // 13.11.2009 в 20:48

  Аз да добавя, че в нета летят слухове за булдозерО че евентуално може да е 128bit…. :P http://www.firingsquad.com/news/newsarticle.asp?searchid=22209

 2. 2 AMD_Forever // 15.11.2009 в 22:47

  Перфе! Направо чучец.

 3. 3 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 16.11.2009 в 12:25

  Абе слуховете за 128bit CPU “летят” но според мен това няма да се случи точно с Bulldozer, а със следващата версия на архитектурата или ако действително има някаква 128bit съвместимост, то тя няма да е пълна. За сега (според плановете на основните разработчици) 128bit операционна система не се предвижда поне до 2012-2013 година. Аз лично не виждам причина AMD да се “натискат” да пускат 128bit CPU преди това, освен PR/маркетинговия ефект ;). Все пак – може и да греша… ;)

 4. 4 Modesty00 // 04.12.2009 в 14:09

  Значи, чак към края на 2010 АМД ще пуснат настолните процесори по32нм с вградено ядро. А интел след 1 месец…