Изтече информация за 22nm Atom Bay Trail-T

Изтече информация за 22nm Atom Bay Trail-T

В раздел: Новини от на 20.11.2012, 3,867 показвания

По всяка вероятност Intel нямат намерение да се отказват от платформата Atom под една или друга форма, което си личи от изтеклата информация относно бъдещите версии на малките Atom-и, които може би трябва да очакваме през следващите 1-2 години. Очаква се бъдещият чип ValleyView-T SoC, част от платформата Bay Trail-T  да е замислен с идеята да стане основа на много бъдещи таблетни устройства през 2014 година. За 2013 година обаче Intel подготвят CloverView SoC под платформата CloverTrail.

Според този слайд, бъдещият чип Valleyview-T System-On-a-Chip ще въведе нещо, досега невиждано при Atom-ите – четириядрен кристал. Hyper-Threading-а е изоставен за сметка на добавянето на две физически ядра, а наред с това има и подобрения в работната честота. Според Intel (ако слайда е напълно легитимен) това ще доведе до 50-60% подобрение в производителността на процесора – доста сериозна заявка на фона на очакваният много скоро 32nm SoC Cloverview. Освен преминаването към 22nm технологичен процес, през 2014 година Valleyview-T би трябвало да премине към памет тип LPDDR3. След малко повече от година според слайда платформата BayTrail-T ще ни предложи и поддръжка на DX11, кодиране на fullHD видео във формат h.264, както и HDMI 1.4.

Интересно ще е да се види на какво ниво ще е ARM през 2014 година и дали новите за тогава Atom-и ще имат възможността за адекватно противопоставяне, особено ако обърнем внимание на сегашните възможности на ARM с актуалните четириядрени процесори, поддръжка на HD видео и какво ли още не. Предвид нивата на развитие на ARM, бъдещите Atom-и ще трябва да са наистина много добри, ако искат да се борят за пазарен дял при таблетите.


Етикети: , , , ,Един коментар

  1. 1 amd_fan // 20.11.2012 в 13:50

    Пари има на седалката на Интел, с тези атаки от ARM :) Нека се бият, за да има добри продукти.