Gigabyte Aivia Xenon хибридна мишка и тъчпад в едно

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 19.11.2012, 8,055 показвания
Страница от ревюто: 1 2


Gigabyte отдавна не са познатата ни компания, която прави добри дънни платки и видеокарти, подобно на други големи азиатски компании, които стартираха с подобна продуктова гама, и от Gigabyte постепенно разширяват продуктовото си портфолио с нови продукти. Компютърната периферия под формата на мишки и клавиатури, в това число и на периферия не само за обикновени потребители, но също така и за геймъри е едно от тези по-нови подразделения на компанията. При това и при периферията от Gigabyte не се опитват да предложат само повече от същото, а се стараят да осигурят иновативни и интересни нови продукти, подобно на постоянните нововъведения, които прилагат в новите си модели дъна и видеокарти например. Разбира се не всички нови идеи и възможности гарантират моментен успех на даден нов продукт, но със сигурност привличат вниманието на потребителите. Днес ще разгледаме именно един такъв интересен и иновативен продукт на компанията под формата на Aivia Xenon хибридна мишка и тъчпад в едно устройство. Всъщност при този тип продукти Gigabyte далеч не са първи, те просто предлагат своя различен поглед над това как би трябвало да изглежда и работи една хибридна мишка, която разполага и с функционалността на тъчпад.


Размерите на Gigabyte Aivia Xenon са съответно 95x55x19mm, а теглото е едва 68 грама (без батериите). Мишката използва лазерен сензор с резолюция от 1000 DPI, нещо, което е повече от достатъчно за нормално ползване от обикновен потребител. Определено можем да кажем, че Aivia Xenon е компактна като размери и тегло безжична мишка, която със сигурност е мислена да бъде допълнение за преносим компютър, а не да се използва на настолна система, което не означава, че не става и за това. Мишката използва 2.4-гигахерцова безжична комуникация, като приемника на мишката е достатъчно компактен, че да може да си стои постоянно включен в няколко от USB портовете на лаптопа, дори когато не го ползвате, без да ви пречи особено и за пренасянето на мобилната система.


Мишката се захранва от две стандартни батерии от по 1.5V размер AAА, като в комплекта са включени два броя батерии Duracell. От Gigabyte дават ориентир, че един комплект батерии трябва да изкара около 4 месеца ползване, но това реално зависи много от начина на работа на конкретния потребител. Така или иначе идеята е, че батерията е доста икономична откъм енергопотребление, така че няма да ви се наложи да сменяте батериите много често, особено ако не работите постоянно с нея. И все пак не е лоша идея след като стандартните алкални батерии се изтощят да помислите да сложите презареждаеми NiMH батерии на тяхно място. В корпуса на мишката е предвидено и място за съхранение на USB приемника на мишката, така че да не го губите лесно, когато той не е включен в компютър. Все пак ще трябва да бъдете внимателни при свалянето на капачето, което открива достъпа до батериите и приемника, защото самият USB адаптер не се захваща здраво и може да изпадне лесно ако не внимавате.


Gigabyte Aivia Xenon е с пластмасов корпус, като горната част на корпуса е с огледално покритие, така че мишката изглежда с много елегантен и изчистен дизайн, като единствен недостатък е че пръстовите отпечатъци и натрупването на прах/мръсотия си личат много, така че трябва по-често да забърсвате мишката, за да запазите нейния красив вид. Горната част на корпуса реално играе ролята на първия основен (ляв) бутон при натискане, така че не търсете отделен ляв и десен бутон в двете страни на корпуса, като това не означава, че става дума за еднобутонна мишка, десния бутон е налице, просто е изместен, същото важи и за функционалността за скролиране, макар да няма физическо колелце. Освен като един голям бутон горната част на корпуса на мишката играе ролята и на чувствителна на допир повърхност когато сте в режим на тъчпад а не на мишка.

Двата бутона отстрани в ляво на корпуса на мишката, които виждате по-горе на снимката са съответно за нейното включване и изключване (задния бутон) и за смяна между режимите на мишка и тъчпад (предния бутон), като избрания в момента режим се индикира посредством светодиод с различен цвят, който се намира пред двата бутона – синьото означава режим на мишка, а лилавия цвят че сте в режим на тъчпад. Добрата новина е, че поддържаните от мишката жестове работят и в двата режима на работа (макар че в режим мишка са само два), така че можете да ги използвате винаги, а не толкова добрата е, че поддържаните жестовете са сравнително малко на брой, но за това ще стане дума след малко.


От дясната страна на корпуса на мишката ще намерите още два бутона, по-предният от който е по-голям и служи като десен бутон на мишката. Зад него, малко по-навътре се намира бутона, който трябва да натиснете за да можете да скролирате посредством чувствителната на докосване горна повърхност на мишката. Истината е, че тези два бутона не са много удобни за ползване, особено ако често ще ви се налага да ги използвате, но тяхното разположение отстрани вероятно е продиктувано от идеята на Gigabyte, че те няма да се ползват толкова често, колкото основния ляв бутон на мишката. Ако сте MAC OS X потребител, то много вероятно тази концепция да ви допадне и наистина да се справяте без грижи, но в случая от Gigabyte предлагат тази мишка а PC, така че има вероятност да не се чувствате толкова удобно ако по-често използвате десен бутон и скролирате с мишката, но тук отново нещата варира много от един до друг потребител и зависят значително от начина на ползване.


Друг важен момент, който може да е от съществено значение за потребителите с по-големи ръце е фактът, че мишката наистина е доста компактна като размери, подобно на повечето мишки предвидени да бъдат удобни за носене с комбинация с лаптоп. Така че ако имате по-големи ръце е възможно малките размери на мишката да не ви паснат особено добре, затова е най-добре ако е възможно да я тествате преди да решите дали ви приляга и ви е удобна или не. Всъщност това правило по презумпция е добре да се прави с всяка една мишка, която възнамерявате да си купите, защото е по-лесно да си намерите мишка която да ви приляга добре на ръката отколкото да трябва да се приспособявате към не толкова удобен продукт като форма.Всички страници от статията:

  1. Gigabyte Aivia Xenon погледната отблизо
  2. Gigabyte Aivia Xenon впечатления и заключение


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , ,Коментари: