Gigabyte Aivia Xenon хибридна мишка и тъчпад в едно

Gigabyte Aivia Xenon хибридна мишка и тъчпад в едно

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 19.11.2012, 7,782 показвания
Страница от ревюто: 1 2


Още малко по темата за поддържаните жестове от хибридната мишка Gigabyte Aivia Xenon. От Gigabyte предлагат софтуер, с който можете да преконфигурирате действията на поддържаните от мишката жестове. Както стана дума, при режим на ползване като нормална мишка се поддържат по-малко жестове, отколкото при режим на тъчпад, само два – слайдване с два пръста едновременно наляво или надясно, което по подразбиране е асоциирано с Back и Forward бутоните. При режим на тъчпад, освен наляво и надясно се отчитат и движенията нагоре и надолу, като тяхната стандартна функционалност отговаря съответно на стрелките нагоре и надолу.


Xenon Gesture приложението на Gigabyte дава възможност за промяна на стандартната функция, която изпълняват поддържаните от мишката жестове, като за съжаление списъкът и тук е сравнително скромен от определен брой възможности. Поради тази причина функционалността за изпълнение на жестове не е кой знае каква, като за съжаление липсва опция и сами да си дефинирате жестове, които да изпълняват зададена от вас команда извън вече наличните опции. Със стандартните опции можете например да използвате жестове за удобно управление при възпроизвеждане на видео от компютъра например, използвайки мишката в режим на тъчпад като един вид дистанционно управление с по-ограничена функционалност. И все пак жестовете определено не са силата на този продукт.


Вече стана дума за това, че Aivia Xenon е мишка за мобилно ползване и предвид скромните и размери хората с по-едри ръце може да не я намират за особено удобна, но докато при използването само за мишка това не е чак болка за умиране, то при използват на жестове е. Реално ако имате по-голяма ръка, поставяйки два пръста върху мишката оставащото свободно място за изпълнение на движенията за отчитане на жест е съвсем скромно, което превръща използването на жестовете в не особено удобна функция.


Що се отнася до използването на мишката в режим тъчпад, то тук размерът също не е без значение, но има и една важна функционална особеност, а именно, че ще ви се наложи да ползвате тъчпад режима с двете си ръце – с едната да държите мишката, а с другата да управлявате движението отгоре. Това е необходимо, тъй като самата мишка е малка и лека, с различен баланс в предната и задна част на корпуса си и съответно ако се пробвате да я ползвате като тъчпад само с едната ръка докато тя е поставена върху мауспад, то мишката ще започне да се пързаля и да ви бяга. И докато използването на тъчпад функционалността докато държите мишката в едната си ръка може да ви се струва странно, то в действителност се оказва доста удобно решение, но не и в комбинация с лаптоп. По-скоро този режим се оказва особено ценен ако решите да ползвате мишката с компютър свързан към телевизор или пък с проектор при водене на презентация, така че тъчпад функционалността по-скоро избягва от идеята за типичното ползване в комбинация с лаптоп докато работите на неговия малък екран.


В заключение

Gigabyte Aivia Xenon определено е един интересен продукт, който вероятно ще си намери определен кръг заинтересувани потребители, но това си остава нишов продукт с известни ограничения и не подходящ за всякакви потребители. Компактните размери, елегантният дизайн, малкият безжичен приемник, дългото времена ползване с един комплект батерии определено може да са интересни за мобилните потребители. Но по-малкият размер ограничава използваемостта за потребителите с по-едри ръце, мишката не е толкова удобна за хората, които активно боравят с десния бутон и са свикнали да използват скрол колелце за скролиране в дълги документи или уеб страници. Мултитъч функционалността и поддръжката на жестове не е лоша екстра, но е доста ограничена и не чак толкова функционална, особено предвид желанието на доста потребители да имат по-голяма гъвкавост в настройката на подобни възможности.Всички страници от статията:

  1. Gigabyte Aivia Xenon погледната отблизо
  2. Gigabyte Aivia Xenon впечатления и заключение


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , ,Коментарите са забранени.