Кино Арена преминава към RealD 3D технология

В раздел: Новини от на 3.12.2012, 14,152 показвания

RealD и Кино Арена обявявиха споразумение, по силата на което RealD става ексклузивен доставчик на 3D технологии за кино веригата. Първоначално е планирано инсталацията на RealD технологията да обхване 44 екрана екрана от веригата Арена, включително всичките 7 екрана на най-модерното Кино Арена Делукс в България Мол в София, което отваря врати през декември, скоро след официалното отваряне на самия Мол.

“Кино Арена се стреми винаги се стреми гледането на кино да е първокласно преживяване за зрителите. Инсталацията на последно поколение RealD 3D технологии ни дава възможност да покажем най-ярките образи и да предложим на нашите клиенти възможно най-доброто кино изживяване.”, заяви Божидар Илиев, управител на Кино Арена.

Кино Арена към този момент разполага с 10 кина в 6 големи града и общо 77 екрана, включително два самостоятелни мултиплекса, в които са разположени най-големите кино зали в странта. RealD е най-широко разпространената технология за 3D кино показ инсталирана на приблизително 21,500 екрана от приблизително 900 екзибитора в 68 държава по целия свят (данните са от 21 септември, 2012).

RealD 3D е High Frame Rate съвместима технология, която бе избрана за представянето на световната премиера на режисирания от Питър Джаксън “Хобит: Неочаквано пътешествие”, първият филм заснет и показван в 48 кадри в секунда в 3D формат.

Повече информация за преминаването към RealD 3D технология от Кино Арена…


Етикети: , , , , , , ,23 коментара

 1. 1 lqlqlq // 03.12.2012 в 16:20

  ЕХАААА 48 кадъра/с браво.

 2. 2 MoHaXa // 03.12.2012 в 16:57

  Мъртва за мен технология… Излизам от киното с главоболие и неудовлетвореност!

 3. 3 Радо // 03.12.2012 в 17:10

  Като решавам дали да гледам филм на кино, 3д винаги е аргумент против. Очилата пречат, разсейват, влошават образа и изобщо дразнят. Самата дълбочина на образа с нищо не допринася за удоволствието от филма. Фактът, че се продават очила, с които виждаш образа на 3д филм в 2д е достатъчно показателен. Не знам защо тези очила ми напомнят за даунгрейда от виста към xp. Между другото и тогава ни критикуваха, че вървим против прогреса и ни убеждаваха, че сме длъжни да правим компромиси ако искаме по-новото и по-модерното.

 4. 4 milev5 // 03.12.2012 в 19:43

  3D-то което видях на киното, няма нищо общо с 3D.
  За мене си е картина в/ху картината, а всичко останало Радо го изброи.

 5. 5 marto96 // 03.12.2012 в 20:26

  Радо – защото гледаш филм, който е заснет в 2D и след това конвертиран в 3D. Все още са малко филмите, снимани с 3D камера.

 6. 6 lqlqlq // 03.12.2012 в 20:47

  Аз знам за тези на National Geographic, те има филми, заснети на 3D. Обаче казват че от тях боляла доста глава.

 7. 7 Димитър // 03.12.2012 в 21:19

  добре де, те до сега каква технология ползваха?

 8. 8 xansolo // 03.12.2012 в 21:53

  HFR 3D И RealD 3D са различени технологии. Статията е подвеждаща. Филма няма да бъде излъчван с 48 кадъра в Арена.

 9. 9 zxc // 03.12.2012 в 22:16

  Единственият път ,който направих грешката да гледам 3D филм беше Аватар толкова ме болеше главата и ми се виеше свят ,че едвам се прибрах цял…

 10. 10 МартинДобрев // 04.12.2012 в 00:09

  И при мен имаше силно главоболие,замаяност и леко ми се повръщаше.Това новото не съм го гледал,но или няма да има разлика или ще е по-зле.

 11. 11 Антон Белев (Bloody) // 04.12.2012 в 01:01

  Актуалните решения за прожекция (Christie DLP Cinema проектори) използвани за RealD 3D поддържат HFR 3D материал с 48 и дори 60 кадъра в секунда и би следвало такива съвместими решения да се инсталират в киносалоните. От Кино Арена сами рекламират RealD 3D и HFR 3D за премиерата на Хобита…

 12. 12 Ghost // 04.12.2012 в 09:41

  Гледал съм над 20 филма на 3Д и честно казано , само на Аватар и “Първия” Сблъсък на титаните ме болеше глава. Продавачката на билетите ни предупреди , предварително , че това са филми с наложени кадри и 3Д-то не е реалистично , а просто колкото да го има. С другите филми не съм имал никакъв проблем. С Нетърпение чакам Хобит , че ако пуснат и поредицата от пръстените отново по кината , ше се ходи задължително !!!

 13. 13 Иван // 04.12.2012 в 10:02

  Аз също не харесвам да гледам кино на 3д и избягвам да го правя. Боли ме главата,очите и ми е неприятно да слагам очилата. Да не говоря, че не е нито достатъчно качествено нито нещо изумително..

 14. 14 Антон Белев (Bloody) // 04.12.2012 в 10:37

  Всъщност е факт, че над половината от зрителите, които изпитват проблеми след гледането на 3D филм имат някакъв проблем с очите (астигматизъм, късогледство или далекогледство и други), проблем за който дори може и да не подозират.

  Разбира се налице е и фактора некачествена 2D към 3D конверсия, нещо, което допринася значително за по-голямото натоварване на очите и предизвиква по-сериозен дискомфорт. А горе-долу половината 3D филми реално не са заснети изцяло в 3D а изпозлват конверсия, дори някои от “истинските” 3D филми използват понякога кадри, които са били конвертирани.

  Друг важен момент е фактрът свързан с това, че 3D ефекта в киното се постига по различен начин от този по който сме свикнали да виждаме “обемно” с очите си, тъй като реално се създава ефект за обем върху плоска повърхност, докато в реалния свят имаме истинска дълбочина на обектите. Тази немалка разлика изисква очите на зрителя да функционират по малко по-различен начин в киносалона при гледане на 3D филм отколкото когато сме навън. В резултат на това умората и натоварването приложено върху тях е по-голямо, особено при гледане на по-дълъг като времетраене филм. Това е нещо с което се свиква при по-честото гледане на 3D на кино или удома, хората с 3D монитори или 3D телевизори у дома много по-рядко имат проблеми заради вече добре “тренираното” си за “изкуствено 3D” зрение.

  Естествено има и един процент от хора, сравнително малък, който продължава да има проблеми с 3D ефектите използвани в киносалоните при филмови прожекции, като тази непоносимост не е свързана с нито един от факторите изброени по-горе.

 15. 15 hollowman0 // 04.12.2012 в 11:51

  Иване с тая неприятност да слагаш очилата свързана ли е с това, че няма да ти ходят на прическата.
  Само веднъж съм гледал IMAX(един мултиплекс в Мадрид) и наистина е доста по-реалистично от масовото 3D в Арена.
  ДАно новата технология да изглади нещата.

  Сега репортажът не разбрах платен ли е. Ако е да, приемам.
  Арена ми паднаха в очите с едни изпълнения в Старозагорския мол, в момент в който не им работеше системата за билети настана пълен хаос, само където не се стигна до бой за места. Управителите са масово неадекватни. Първо тая работа да фикснат пък тогава да се залавят за “новото желязо” :)

 16. 16 Радо // 04.12.2012 в 16:37

  @Антон Белев (Bloody)
  Мен глава от 3d кино никога не ме е боляла, макар че като гледам коментарите и слушам познати май съм от малцинството.
  Проблемът ми е, че просто не искам 3d, а ми го натрапват. Да, първия път като гледах се радвах, втория ми беше интересно първите 10 минути. От там нататък – само разсейване, наместване на очила, отблясъци, убиване на носа, оптическия ефект “кон с капаци”, за което удоволствие ми искат 4 лева отгоре. Накрая просто чакам филмът да излезе на диск за да го гледам нормално и винаги му се радвам повече, макар, че вече съм го гледал и макар, че е вкъщи а не на кино.
  За мен е малко като захарният памук – кефи те единият път в годината когато се случва да си купиш, но да те принуждават всеки ден по три пъти да го ядеш?
  И извинявай за острия израз (в отговор на добронамерения ти коментар), но това за зрението на хората са глупости. “Много си ни е добро 3д-то, вие сте кьорави”. “Вие”… повечето от зрителите ни, които иначе никога не са забелязвали проблем със зрението си и всичко освен 3д филм виждат нормално. Когато нещо звучи толкова абсурдно обикновено е защото не е истина. И не е като да нямат полза (точно 50% над приходите всъщност) да излъжат.
  Прекрасно е, че има хора като теб, които се наслаждават на 3д филми и игри, радвам се, че технологията прави живота ви по-добър, но докато не започнат да излъчват паралелно 2д и 3д версии на филмите в отделни зали ще продължа да вярвам, че цялата 3д работа е за 4те лева отгоре.

 17. 17 Антон Белев (Bloody) // 04.12.2012 в 17:04

  Всъщност проблемите със зрението, освен ако не са по-сериозни доста трудно се разбират без изследване именно поради факта, че човек нормално няма база за сравнение. Тоест това, което виждаш го приемаш за нормално и си мислиш, че всичко е наред и другите хора около теб виждат по същия начин. Усещането за обем в реалния свят варира много от човек до човек, но всеки приема това, което вижда за нормално… и чак при гледане на “изкуствено 3D” вече може нещата да не са така както зрителя очаква, тъй като там всичко е “изравнено” за всички зрители (макар позицията в киносалона също да не е без значение за ефекта). Най-лесно е да отидеш с приятели за прожекция на 3D филм, като след прожекцията да обсъдиш с другите какво точно си видял като 3D ефект в различните сцени и да сравниш какво са видели и те.

  А що се отнася до политиката на киносалоните у нас наистина е често срещано да няма едновременно и 2D и 3D прожекция на един и същи филм. И това наистина е предизвикано от идеята за по-големите приходи от 3D версията, нормално те си гонят финансовия интерес, като наличието на монопол при киносалоните у нас също не допринася особено за подобряването на възможностите за потребителите. Това обаче не е проблем на 3D технологията, просто нейното преексплоатиране води и до проблеми и негативни нагласи, но да я обвиним генерално за “най-голямото зло” и нещо напълно ненужно също не е решение. Като не те кефи 3D версията на даден филм или 3D-то като цяло не отиваш да гледаш и толкова, имаш ли проблеми обаче с 3D ефекта не е добре веднага да обвиниш филма или технологията, защото както вече споменах причината може и да е другаде (не е задължително разбира се), като това може да е един добър индикатор човек да си обърне малко внимание и да отиде на очен преглед. Факт е, че хората у нас масово пренебрегват здравето си и не ходят на профилактични прегледи, а чакат проблема да се задълбочи и чак тогава започват да търсят решение (често неподозирайки дори за наличието му). Разбира се най-лесно е да обвиним някой или нещо друго за проблема, вместо да го търсим в себе си, а нерядко (не винаги) той е именно там…

 18. 18 Радо // 04.12.2012 в 18:11

  Могат да се направят забележки по обяснението за проблемите със зрението. Ако е вярно, по-скоро истината е, че 3д киното е стрес тест за очите, понеже натоварва мускулите, които деформират лещата за да фокусираме “обект”, който е на различно разстояние от източника на светлина.
  Киното изобщо не е единственият начин да сравниш зрението си с това на приятели. Никаква логика не виждам в това, че всичко е “изравнено”. Просто едни издържат стрес теста, други не.
  Както и да е, приемам, че има някаква научна основа да се твърди, че проблемите със зрението и главоболието са свързани.
  Продължавам да твърдя обаче, че настоящата технология в кината не струва. Само като погледна очилата… изглеждат сделани от най-евтината пластмаса, с криво изрязани и лепнати парченца поляризиращ филтър и с такава форма, че да са неудобни за всички. Никакъв опит не личи да е правен да се ограничат отблясъците, да се разшири полезрението или да се подобри комфорта.
  Друго – за човек като мен, който не носи очила по принцип това дразни доста – стискат носа и главата и тежат. Всеки знае с какви смешни белези по носа излизат хората от киносалоните.
  Приятелката ми пък носи очила, но и на нея са и неудобни. Освен това задължително трябва да слага лещи преди кино, защото с два чифта очила някак си става сложно.
  И най накрая “Като не те кефи 3D версията на даден филм или 3D-то като цяло не отиваш да гледаш и толкова” WTF!?!
  Това твърде много ми звучи като “като не те кефи да ти е опушено няма да ходиш по заведения” или “като не те кефи да плащаш чадър няма да ходиш на плаж” или “като не те кефи да ти нарушаваме правата може да напуснеш работа”. Сериозно, това ли е аргумента за 3д филмите!? Постави се на мое място – представи си да знаеш, че има 3д версии на филмите, но те задължават да гледаш 2д, да плащаш повече и на всичкото отгоре някой ти святка в очите и ти стиска главата.

  “Разбира се най-лесно е да обвиним някой или нещо друго за проблема, вместо да го търсим в себе си, а нерядко (не винаги) той е именно там…”
  Много ми се ще това някой да го обясни на разпространителите и на издателите. Също, че ако потребителя не харесва продукта който му предлагаш не можеш да обвиняваш него (45% от потребителите определят 3d филмите като шашма (gimmick), само 19 ги одобряват според проучване на BBC). Не е негова работа да се нагажда.

 19. 19 Антон Белев (Bloody) // 04.12.2012 в 21:39

  Визирам това, че след като толкова много хора не харесват 3D филмите – имат проблеми и оплаквания би следвало прожекциите в 3D формат да са с полу-празни зали. При това положение искат – не искат киносалоните ще трябва да си преосмислят политиката и да заложат повече на 2D версиите след като няма интерес към 3D. Това обаче явно не се случва, и киносалоните продължават да изкарват повече от 3D прожекции отколкото от 2D. Това за кефа беше по-скоро казано с ирония, защото никой не те задължава насила да правиш нещо, което не ти е приятно примерно ходене на 3D кино… ;)

  Иначе да, 3D-то в киното наистина е като стрес тест за зрението, но стрес тест само в началото до момента на привикване към това ново “усещане” и малко по-различен начин на работа на очите спрямо начина по-който те фокусират и отчитат обем в реалния свят. Трябва малко тренировка на очите за да привикнат към леко по-различния начин на работа в киносалона или у дома при гледане на 3D съдържание. Има хора, които изпитват трудности с привикването или въобще не могат да свикнат и продължават да имат проблеми заради повишеното натоварване на очите.

  Що се отнася до очилата, засега няма решение за 3D без очила в киносалоните (има за в домашни условия но все още на висока цена и с други компромиси), така че алтернатива за 3D кино без очила няма. За разлика от IMAX 3D и Dolby 3D, които не дават лицензи за производство на съвместими с техните технология очила, от RealD лицензират продукти, които не са произведени от тях и така зрителя има възможност да не ползва евтините и калпави двулевови очила, които му пробутват в киносалона, а да похарчи повече пари за по-качествени такива – по-леки, с по-удобен дизайн, с по-добри стъклени лещи и т.н. ако щеш и по-лъскави дизайнерски такива за няколко стотин лева ако това ти допада. Има даже вариант за RealD съвместими 3D очила с диоптърна корекция за хората, които носят нормални очила и не искат да носят два комплекта очила когато са на кино. Така че варианти има, но както казах не при всички технологични решения за 3D кино, в тази връзка RealD 3D е най-гъвкавия формат за потребителите.

 20. 20 Иван // 24.01.2013 в 14:46

  Аз пък искам филмите да са ченро-бели… някои цветни филми много ми дразнят очите, заболява ме главата…безобразие е това, че вече се произвеждат само цветни филми…също така са и много дълги – цял час и половина?!!! Мозъка ми ще експлодира!Такова интелектуално натоварване!Правете ги по двайсетина минути – както е било в началото на двайсети век!Освен това са и със звук… и то силен… направо и от това ме заболява главата…пак ви казвам – зората на киното – тогавая филмите са били беззвучни – това е истината…А иначе какво – да не ходя на кино ли?

 21. 21 гошо // 24.01.2013 в 14:53

  аз пък искам 3д – нека се развива и да достигне равнишето на 3д долументалните филми, които дават в imax- усещането е, че си в центъра на събитието – ефект, за когото не може дори и да се мисли в обикновеното кино/ а за съжаление и в настоящите 3d игрални филми/…като не харесвате 3д, а убеден съм и не сте харесвали win 7/преди това пък win xp/,върнете с етам , късето ви влече – win 95, и оставете технологията и обшеството да продължат напред

 22. 22 Иван // 27.01.2013 в 14:13

  Някой знае ли кои в същност са разпространителите на 3D технология за кино в България? Подчертавам – не за домашно а за кино техника (екрани, проектори и пр).

 23. 23 Николай Цеков (geniusloci) // 03.02.2013 в 13:06

  Няма такъв, не мисля, и че има смисъл някой да става представител, че да продаде няколко екрана и няколко машини, като може да си ги вземеш от производителя.
  @Ghost – Аватар не е с наложени кадри, бъркаш. И въобще – повечето коментирате без дори да уточнявате къде сте гледали. От предишната система на Арена (Dolby 3D) имам само ужасни впечатления за мацаници в бързи сцени и по-тъмна картина на едното око. С IMAX повечето хора свикват трудно, още повече, ако четат субтитри – подозирам, че имате впечатления от едно от изброените две. С Real 3D (екс киното в CCS) никога не съм имал проблеми, нито знам някой да е имал – нито с качеството, нито с 3D-то, обаче киното го няма, и сега се радвам, че Арена ще сменят онази мацаница с друга технология. Ако имате проблеми с IMAX – просто отидете на друг вид прожекции, тъкмо няма да се бутате в една зала с цяла София…

  А HFR и Real 3D не са различни технологии, по-скоро първото е допълнителна технология за повече кадри, приложима върху другите с подходящо оборудване.

Коментари: