Ревю на геймърска мишка Gigabyte Aivia Krypton

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 1.12.2012, 10,765 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Когато става дума за геймърска периферия и по-специално геймърски мишки марката Gigabyte далеч не изниква в съзнанието на потребителите на първо място, тъй като все още тя се асоциира от потребителите най-вече с дъните платки и видеокартите на компанията. Обикновено потребителите първо се сещат за марки като Logitech, Razer, Steelseries, Thermaltake И други, но това далеч не означава, че марки като Gigabyte, които са сравнително по-отскоро на пазара на периферните устройства, не могат да предложат добър и напълно конкурентен продукт на други вече наложили се имена при периферията за геймъри като гореспоменатите. Именно с цел да установим дали последното твърдение е вярно решихме да прегледаме обстойно геймърската мишка Aivia Krypton, един продукт от висок клас на Gigabyte и да преценим доколко той осигурява всичко нужно на един геймър и дали наистина е конкурентоспособен на други подобни предложения от марки, специализирани в гейм периферията…

Характеристики на Aivia Krypton:
– Интерфейс: USB, 1000 Hz
– Тракинг система: Advanced Gaming Laser Sensor
– Резолюция: 8200 dpi
– Кадри в секунда: 12000 фрейма
– Максимално ускорение: 30G
– Максимална скорост: 150 инча в секунда
– Живот на бутоните: 10 милиона клика
– Вградена памет: 32KB GHOST Macro Engine
– Дължина на кабел: 1.8 метра, екраниран, с текстилна оплетка, позлатен накрайник
– Размери на мишката: 128x67x41.5 милиметра
– Тегло: 110 до 149 грама, регулируемо
– Гаранция: 24 месеца
– Цена: 148.99 лева

На пръв поглед параметрите на геймърската мишка Aivia Krypton на Gigabyte са съвсем на нивото на всяка една друга геймърска мишка от най-висок клас. В основата на продукта е използва последно поколение лазерен сензор с чувствителност до 8200 dpi, сензор, който на практика тепърва започва да навлиза при най-актуалните продукти на пазара, така че все още малко от топ геймърските мишки предлагат толкова висока максимална чувствителност. Разбира се поглеждайки и към цената на Aivia Krypton ще можете да се убедите, че не става дума за особено евтина мишка, но предвид параметрите на продукта е съвсем очаквано той да не е за “без пари” и дори да потърсите сходни параметри при други производители на геймърски мишки не само че надали ще намерите по-ниска цена, но вероятно ще трябва да платите и още отгоре. Може би единствената ни малка забележка тук се явява гаранцията от 2 години, тъй като има и геймърски мишки от висок клас и с 3 години гаранция. Защото все пак когато смятате да дадете 150 лева за геймърска мишка, то надали възнамерявате да я използвате само няколко месеца, след което да я смените, факт е че при покупка на висок клас геймърска мишка се разчита на нея поне за няколко години напред. Разбира се това, че от Gigabyte проедлагат Aivia Krypton с две години гаранция не означава, че продукта не е надежден и се чупи повече от другите… в действителност напоследък сме свидетели на не особено добро изпълнение и най-вече надеждност и издръжливост на продуктите на от някои от най-реномираните специализирани марки, които продават с тригодишна гаранция. Просто когато имаш по-дълга гаранция си спокоен за по-дълго време напред, че дори нещо да се случи на скъпата геймърска мишка то тя подлежи на ремонт/подмяна… стига разбира се заради неуспешна игра да не сте замерили стената с нея.

В комплекта към мишката получавате две сменяеми основи на мишката, стандартната с тефлонови крачета плюс допълнителна с керамични такива, като идеята е да можете да ги сменяте според това дали в даден момент ви е нужна по-голяма прецизност или скорост. На разположение имате и кутийка с 6 броя тежести от по 5.3 грама и 4 броя от по 1.8 грама за регулиране на теглото и баланса на мишката, както и инструмент за лесното им вадене от корпуса на мишката. Традиционното упътване с преглед на функциите и възможностите на продукта, както и резервен комплект тефлонови крачета за мишката тъй като за разлика от керамичните тефлоновите се износват доста по-бързо, а и най-вероятно основата с тефлонови крачета ще бъде по често поставена на мишката. Софтуерът за управление на функциите на мишката не е включен в комплекта, но той може да бъде изтеглен от сайта на Gigabyte свободно, така или иначе дори без него мишката ще работи и ще може да се ползват нейните основни функции, за допълнителните такива няма да минете без софтуера AIVIA GHOST MACRO ENGINE.

Двете сменяеми основи за мишката на практика покриват цялата и долна част, като за да може да поставите допълнителни тежести ще се наложи да свалите капака с крачетата, който използвате в момента. Отворите за тежестите са така разположени в корпуса, че да може да променяте баланса на мишката – например ако ползвате дясна ръка да поставите по-леки тежести отляво и по-тежки отдясно. На практика мишката Aivia Krypton е огледално копие и предлага абсолютно дублиране на лявата и дясна част така че да може да се използва от потребители служещи си с лявата или дясната ръка, като именно поради тази причина е предвидена и възможността за регулиране на тежестта и промяна на баланса според конкретните изисквания на потребителя. Вместо да ви се налага да свиквате с мишката такава, каквато е, то вие можете да я нагодите към удобен за вашите нужди и изисквания формат. Смяната на използваната за управление ръка се извършва посредством софтуера за настройка.

От лявата страна на мишката, най-отпред, ще намерите бутон с подсветка, който има за цел да ви позволи да сменяте активния в момента профил с настройки за мишката (поддържат се до 5 отделни профила). В зависимост от активния профил се сменя и цвета на подсветката на бутона, така че да можете да знаете с какви активно настройки сте в момента. Идеята е да може например страничните бутони, разположени зад бутона за профилите, стандартно ползвани за Back и Forward да изпълняват съвсем друга функция например при пускането на дадена игра или при работа с приложение различно от браузъра. Разбира се можете да сменяте функционалността на всички бутони за различните профили, но повече за това ще стане дума след малко при прегледа на възможностите на софтуера за настройка и управление на мишката.

Както вече стана дума дизаинът на Gigabyte Aivia Krypton е огледален и тя има еднаква форма и функционалност и отляво и отдясно, бутонът за смяна на профилите от огледалната страна обаче не е активен, но бутоните зад него със стандартна функционалност на Back и Forward са активни и от двете страни на мишката. Това последното може да се окаже известно неудобство ако не внимавате и ги натиснете случайно, макар тяхното разположение да е предвидено за натискане с палец, така че трудно да можете да ги натиснете от другата страна случайно е напълно възможно това да се случи. Хубавото в случая е, че софтуера за управление на мишката ви дава възможност за напълно независимото управление на левите и десни бутони, така че спокойно можете да ги изключите или пък да ги конфигурирате например да контролират силата на звука или да изпълняват някаква друга полезна и не толкова често ползвана функция.

От двете страни на мишката около бутоните е разположено гумирано покритие, което има за цел да осигури удобство и комфорт при ползване на мишката в комбинация с по-добър захват, особено в моментите на продължителна напрегната игра когато е налага да вдигате и местите мишката. И за разлика от лесно разлепящите се гумирани странични подложки на Razer Mamba например, от Gigabyte изглежда са реализирали по-добре тяхното покритие, което не дава никаква индикация да бъде лесно откачено от останалата част на корпуса дори при прилагането на завидна сила.

В предната част на корпуса освен USB кабела, който типично върви с всички екстри за геймърска мишка от по-висока клас – екраниран, с текстилна оплетка и позлатен USB конектор, ще намерите скрол бутона, който си има собствена подсветка с регулируема сила на светлината. Зад скрол бутона се намира двупосочно ключе, с което се превключва между 4 отделни режима на чувствителност на сензора, като тези настройки за DPI не се влияят от активния в момента профил а са постоянно активни, макар точната им стойност да може да се променя от софтуера за конфигурация. Отстрани на ключа за избор на DPI са разположени светодиоди, които да индикират активния режим на чувствителност.Всички страници от статията:

 1. Gigabyte Aivia Krypton погледната отблизо
 2. Gigabyte Aivia Krypton Mat и други падове
 3. Gigabyte Aivia Krypton Ghost Engine и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , , ,3 коментара

 1. 1 Ahah // 05.12.2012 в 21:33

  Уникални са им последните серии мишки ,наистина дръпнаха.

 2. 2 Спас // 16.12.2012 в 02:32

  А дали ще е възможно да ми кажете от къде може да се купи и евентуално да се види мишката на живо в София?

 3. 3 mollov // 16.12.2012 в 11:54

  За виждане – ми ела до офиса… за закупуване – същата процедура ;)

Коментари: