Ревю на геймърска мишка Gigabyte Aivia Krypton

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 1.12.2012, 10,766 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Стигаме до софтуера за управление AIVIA GHOST MACRO ENGINE, който служи за управление на допълнителната функционалност на мишката Aivia Krypton. Първоначалния му екран изглежда малко постно и може да създаде грешно впечатление, но като го разцъкате ще видите, че той предлага доста богата функционалност и е лесен за ползване. На практика единственото нещо, което прави впечатление че липсва в този софтуер е възможността за управление на ускорението на движението на курсора на мишката, но изглежда софтуера го деактивира автоматично само за мишката, така че да може наистина да извлечете максимума от високото ниво на чувствителност на сензора на мишката запазвайки максимална прецизност на движение.

Вече споменахме, че Gigabyte Aivia Krypton поддържа възможност за конфигуриране на до 5 различни профила, които са свързани с функционалността на различните бутони, с които разполагате. Имате пълен контрол на всички бутони освен на ключето за смяна на DPI, Което е с фиксирани стойности (могат да се променят от софтуера) независещи от избрания профил. Другият бутон чиято функционалност не може да пипате е дублирания бутон за смяна на активния профил, в зависимост от избрания режим за използване на мишката с лявата или дясна ръка е активен бутона за смяна на профил само от едната страна, а натискането на този от другата не води до изпълнението на никакво действие.

 

При конфигурирането на функционалността на всеки от бутоните за различните профили имате две различни възможности – базова, която изпълнява някоя предварително дефинирана функция избирана от списък с възможности или макрос, който дефинирате сами под формата на определена комбинация от действия. Списъкът с действия в базовия режим е доста голям и осигурява редица удобни неща като възможност за стартиране на определени приложения или изпълнението на функция на мултимедиен клавиш например. Режимът за дефиниране на макроси ви дава по-голяма гъвкавост тъй като той може да изпълнява определена поредица от натискане на бутони от клавиатурата и мишката, нещо, което може да е доста ценно в определени игри изискващи бърза повторяемост на действия, които вие може да изпълните само с натискането на един бутон на мишката.

Менюто Settings предлага няколко допълнителни функции за настройка, които не са свързани с отделните профили, като изключим опцията за задаване на цвят на различните профили.

Мишката Gigabyte Aivia Krypton разполага с възможност за дефиниране на 5 отделни профила, като бутона за превключване разполага с подсветка, която индикира активния в момента профил с различен цвят. В опциите за настройка може да избирате кой профил с какъв цвят да бъде индикиран, като имате възможност да избирате от 10 различни варианта за цвят. Съответно ако нямате нужда да ползвате и петте профила с различни настройки имате възможност да деактивирате някои от ненужните профили така че превключването да се случва само между нужния ви брой профили.

Менюто за настройка на режимите на чувствителност ви дава възможност за избор на нивото на чувствителност за 4-те различни режима, между които можете да превключвате посредством ключето с две позиции разположено над скрол бутона на мишката. Стандартните настройки са 800 DPI, 1600 DPI, 3200 DPI и 5600 DPI, но вие можете да избирате между 200 DPI и 8200 DPI на стъпки от по 200. По подразбиране чувствителността по двете оси на движение се регулира заедно, но можете да отключите отделното регулиране по осите X и Y и да имате различна чувствителност на движение. Зададените 4 възможни режима на чувствителност на лазерния сензор на Aivia Krypton не се влияят от избора на профил.

От Gigabyte са предвидили възможност за управление и на скрол колелцето, като тук опциите са две – силата на осветеност на подсветката и колко реда на придвижване да бъдат отчетени при една стъпка на завъртане на колелцето. Възможностите за избор варират между 1 и 99 реда на стъпка, като стандартно е избрана стъпка от по 3 реда.

Имате възможност за регулиране на това колко често мишката да изпраща информация до компютъра за настоящата си позиция, колкото по-често става това, толкова по голяма прецизност се постига. Наличните опции са между 125Hz (8 пъти в секунда) до 1000Hz (1000 пъти в секунда).

Последното меню за настройка е за изчистване на паметта на мишката, както и за създаване и въстановяване на резервно копие на настройките на мишката които са били зададен от потребителя.


Заключение

Геймърската мишка Gigabyte Aivia Krypton определено се представя добре като възможности и функционалност и се държи съвсем на ниво като за висок клас геймърски продукт. Осигурява удобна форма е универсално решение, което може да се използва от потребители използващи както дясната, така и лявата си ръка за управление на мишката. Осигуряваните параметри са на високо ниво и мишката наистина може да предложи оптимална прецизност в комбинация с добър набор от възможности за настройка от страна на потребителя. Възможността за промяна на теглото и баланса на мишката е плюс, а опцията за смяна на основата с различни по вид крачета за по-висока прецизност или скорост също изглежда интересно. Наличието на двугодишна гаранция също е добър плюс за геймърски продукт от по-висок клас, особено когато гаранцията е съчетана с добра избработка и надеждност. За съжаление основата с керамичните крачета не се оказва толкова функционална, освен ако не бъде комбинирана със специалния пад Aivia Krypton Mat, нещо, което допълнително вдига цената на продукта.Всички страници от статията:

 1. Gigabyte Aivia Krypton погледната отблизо
 2. Gigabyte Aivia Krypton Mat и други падове
 3. Gigabyte Aivia Krypton Ghost Engine и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , , ,3 коментара

 1. 1 Ahah // 05.12.2012 в 21:33

  Уникални са им последните серии мишки ,наистина дръпнаха.

 2. 2 Спас // 16.12.2012 в 02:32

  А дали ще е възможно да ми кажете от къде може да се купи и евентуално да се види мишката на живо в София?

 3. 3 mollov // 16.12.2012 в 11:54

  За виждане – ми ела до офиса… за закупуване – същата процедура ;)

Коментари: