Ревю на 17-инчовият Acer V3-771G мултимедиен лаптоп

Ревю на 17-инчовият Acer V3-771G мултимедиен лаптоп

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 7.12.2012, 8,463 показвания

Лаптопът Acer V3-771G е сравнително нов продукт, който официално се определя като универсално мултимедийно решение със 17-инчов екран, но в действителност тази машина предлага отлична комбинация между производителност, възможности и функционалност. А когато всичко това е съчетано и с добра цена, то определено няма как да пропуснем да разгледаме по-обстойно какво предлага системата и дали само на пръв поглед тя е много обещаваща или и в действителност е така. Именно това ще направим тук, тъй като Acer V3-771G наистина предизвиква сериозен интерес сред потребителите, които не търсят компактен и мобилен лаптоп, а нещо по-сериозно като възможности и производителност, което няма да бъде разнасяно често. Все пак говорим за по-голям 17-инчов модел, който макар да е с увеличени физически размери спрямо 15-инчов лаптоп например реално не е много по-тежък със своите около 3.2 килограма с батерията. Така че варианта за по-активно мобилно ползване не е изключен дори за Acer V3-771G, просто не е най-удачното решение ако това, което търсите в един лаптоп е имено мобилност, тогава по-скоро би следвало да се огледате с по-компактните модели Ultrabook лаптопи например.

Да се върнем на Acer V3-771G, който към момента се предлага на нашия пазар на цена от 1499 лева с включено ДДС в конфигурация без Windows операционна система, със следните параметри:

– 17.3-инчов Full HD (1920×1080) екран, матов
– Intel Core i5-3210M процесор (2.5 GHz до 3.10 GHz с Turbo Boost, 3MB кеш)
– Intel HD Graphics 4000 интегриран графичен процесор
– NVIDIA GeForce GT 650M дискретна видеокарта с 2GB DDR3 видеопамет
– 4GB DDR3 памет на 1066MHz (един модул)
– 750GB SATA твърд диск 5400 rpm
– Blu-ray Combo оптично устройство
– 10/100/1000 Mbps Ehternet LAN, Wi-Fi 802.11a/g/n, Bluetooth 4.0
– 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, уебкамера, четец за флаш карти, HDMI, VGA
– 6-клетъчна 4400 mAh батерия
– 12 месеца международна гаранция (24 месеца гаранция за физически лица в България)

Дизайнът на Acer V3-771G е доста изчистен и елегантен, като корпуса на екрана е от лъскава сива пластмаса, което определено придава доста приятен вид, но за съжаление изисква и повече грижи, за да се запази добрият му вид. По традиция тези лъскави покрития са като магнит за мръсотия и отпечатъци от пръсти, които съсипват добрата им визия, така че е е добре винаги да имате микрофибърна кърпичка наблизо с която да поддържате чист лаптопа. Поглеждайки към предната част на корпуса на V3-771G в ляво ще откриете само няколко светодиодни индикатора за състоянието на системата, както и четецът за флаш карти, запазвайки приятния и изчистен вид на останалата част на корпуса на лаптопа (отстрани и отдолу), която вече е от стандартна черна матова пластмаса.

От лявата страна на корпуса на лаптопа ще намерите Kensington Lock механизъм за заключване на лаптопа към бюро при нужда от такова, след което следва широк отвор за охлаждащата система на процесора и видеоконтролера, по-нататък идва конектора на гигабитовия мрежов адаптер, VGA и HDMI конекторите за външни екрани и най-накрая два USB 3.0 порта. Единствената забележка тук е че двата USB конектора са разположени доста близо един до друг и съответно до HDMI порта, което може да предизвика леки неудобства ако се наложи да ги използвате едновременно.

От дясната страна на корпуса на лаптопа ще намерите конектора за захранващия адаптер, изнесен в горната част, така че да не пречи, след което идва оптичното устройстео с поддръжка на Blu-ray дискове (само четене) и възможност за запис на DVD и CD носители. По-надолу имате на разположение още два USB порта, този път само USB 2.0, както и стандартни 3.5mm аудио конектори за външни слушалки и микрофон (лаптопа разполага с интегриран микрофон и добро вградено озвучаване). И тук двата USB конектора са доста близо един до друг, което може да се окаже проблем ако се наложи да ги използвате едновременно и например в единия включите по-голяма USB флашка. Но при наличието на общо 4 USB порта, по два от всяка страна за повечето потребители това не би трябвало да е особена грижа. Всъщност по-важната забележка е свързана с ниското разположение на USB портовете и от двете страни на корпуса, което по-скоро може да създаде неудобство при ползване на мишка с кабел в комбинация с лаптопа, тъй като кабела може да пречи на някои от другите конектори и дясно разположеното оптично устройство също не е твърде удобно при ползване в комбинация с външна мишка. Това обаче са доста специфични неща и са свързани с начина на ползване на лаптопа от определен потребител.

В задната част на корпуса на лаптопа няма да намерите никакви конектори, тъй като пантите на екрана, които са от малко по-различен стил с цел да осигурят здравина и надеждност в комбинация с по-тънък корпус заемат повече място от самия корпус отзад, а и батерията на лаптопа е изнесена максимално назад. Това разбира се не е недостатък, просто може да се окаже изненадващ факт за някои потребители, които са свикнали да включват разни кабели в задната част на корпуса на лаптопа.

Отваряйки лаптопа вътре виждаме още от сивата лъскава пластмаса в два различни нюанса, както и черна лъскава пластмаса за рамката около екрана. Отново едно на ум по отношение на пръстовите отпечатъци и натрупването на прах които загрозяват изчистения и елегантен вид на лаптопа, както вече стана дума. Всъщност отваряйки лаптопа най-приятната изненада се оказа неговият екран, който не беше с типичното лъскаво огледално покритие, което сме свикнали да виждаме при почти всички преносими компютри напоследък, а вместо това е с матово покритие. Екранът продължи да ни изненадва приятно и в последствие със своето представяне, но повече за това след малко.

Вградените в лаптопа високоговорители са на доста добро ниво като за интегрирано мобилно решение и осигуряват силен и качествен звук като за идващ от лаптоп, напълно достатъчен за комфортно гледане на филми. Все пак не очаквайте вградените говорители да се представят по-добре от външни качествени такива, макар и да са Dolby Home Theater сертифицирани както е маркирано и на самия корпус на лаптопа… все пак при високоговорителите и размерът е от значение, а предвид нуждата от вграждането им в компактен корпус на лаптоп възможностите са ограничени. Предвид ценовия клас на лаптопа и мултимедийната му насоченост определено нямаме забележки към озвучаването с което е оборудван.

Клавиатурата на Acer V3-771G използва популярния напоследък “островен” тип и осигурява достатъчно удобство на работа, особено предвид факта че е пълноформатна и включва допълнителен цифров блок в дясната си част – удобството на това да имаш повече пространство при по-голям корпус.

Тъчпада на лаптопа се оказа приятна изненада заради изпълнението му, което е като част от основния корпус с лека вдлъбнатина, като единствено бутоните са изрязани отделно и това определено е плюс. Размерите на тъчпада са доста големи, което в случая е предимство, когато се налага да работите на по-голям екран и с по-висока резолюция, а самия тъчпад работи отлично. Приветстваме и решението за използване на нормални отделни от корпуса на тъч зоната бутони, а не като част от един общ корпус със самия тъчпад, защото така те са много по-удобни и функционални.

Дизайна на долната част на корпуса е практичен и осигурява лесен достъп до сменяемите компоненти на лаптопа, в случай, че решите например да подмените нещо или да добавите още някаква функционалност към лаптопа. Трябва да обърнете внимание на факта, че охлаждащата система на лаптопа има отвори в долната част на корпуса от които да поема въздух и предвид използваните мощни компоненти, които се нуждаят от охлаждане не е особено добра идея да запушвате тези отвори, например ако решите да ползвате лаптопа в леглото си.

Ето така изглежда 6-клетъчнта 4400 mAh литиево-йонна батерия на лаптопа, сравнително малка като капацитет за голям лаптоп с по-мощен хардуер, но пък напълно достатъчна да ви осигури немалко време работа в икономичен режим (без да натоварвате процесора максимално и да ползвате дискретната Nvidia видео карта). При нашите тестове в икономичен режим на работа (Balanced Power Plan) с активна WiFi връзка към Интернет и нормална работа с документи и браузване в мрежата, без активна дискретна видеокарта, батерията успя да издържи 3 часа и 14 минути при средна консумация на ток от порядъка на 14W. Това не е никак лошо постижение за батерия с такъв капацитет, но ако решите да пуснете тежка игра, използвайки батерията със сигурност надали ще изкарате повече от 40-50 минути а батерия.

Ето как изглеждат вашите потенциални възможности за ъпгрейд на лаптопа Acer V3-771G ако решите в последствие да подобрите неговите параметри над стандартните, с които се предлага (у нас е налична само една единствена конфигурация на тази разновидност на V3). На разположение имат 4 слота за памет, от които е зает само един с 4GB модул, максималният капацитет на паметта, която се подържа е 32GB при инсталирането на 4 модула от по 8GB всеки. Над модулите за паметта можете да видите WiFi модула под формата на Half Size Mini PCI Express Card, а под слотовете за памет ще намерите един пълноформатен Mini PCI Express Card модул за допълнителна разширителна платка. Освен това е налице и допълнително място за инсталация на втори твърд диск или SSD устройство например, освен вече наличния 750GB твърд диск. Лошото тук обаче е, че стандартно в шасито няма поставена планка за инсталацията на втория диск, а без такава планка няма как да фиксирате твърдия диск в корпуса. Тоест най-много да може да инсталирате SSD диск с помощни материали като парченце дунапрен, което да го подпира така че да не мърда много (това не е добра идея за нормален твърд диск). Алтернативата е да потърсите такава планка за диск и да си закупите (eBay е добро място за старт), но ще трябва да се подготвите да платите 50-100 лева за нея. Продуктовият номер на планката е 33.RYNN5.001 ако решите да я търсите, като е възможно тя да бъде намерена и някъде по сервизните канали на Acer У нас. Важно е да имате предвид, че Acer V3-771G не разполага с поддръжката на RAID конфигурация при добавянето на втори диск, но спокойно може да инсталирате едно бързо SSD за основен системен диск и да използвате стандартния 750GB твърд диск за съхранение на данни.

Вече стана дума за това колко издържа лаптопа при захранване от батерия и каква му е средна икономичната консумация на ток, време е да погледнем как изглеждат нещата при нормален режим на работа при захранване от електрическата мрежа. Средно около 31W консумация при нормално ползване в High Performance режим с максимална яркост на екрана и активна WiFi връзка, без да се ползва дискретната Nvidia графична карта, и около 70W при активно натоварване с помощта на тежка игра каквато е например Crysis 2 и използване на GeForce GT 650M графиката. Имайте предвид, че тези 70W не са абсолютният теоретичен максимум, който може да постигне лаптопа при максимално натоварване на всички негови подсистеми, но и постигането на такова натоварване освен за изричните цели на тестове като този е на практика непостижимо при нормално ползване.

Тук е и моментът да хвърлим един поглед и към захранващият адаптер на лаптопа, за да преценим дали Acer V3-771G ще се справи без проблеми при ъпгрейд на хардуера и повишаването на консумираната електроенергия. Параметрите на захранващия адаптер сочат че той може да поеме до 120W, тоест имате немалък запас, които да ви позволи безпроблемно да инсталирате още памет, допълнителен твърд диск и друг разширителен модул при нужда. Тоест тук няма от какво да се тревожите.

Преминаваме към охлаждането и работните температури на лаптопа под товар. За целта лаптопа е работил 1 час в натоварен режим с пусната играта Crysis 2, след което преминаваме към замерване на температурите. Това, което прави много добро впечатление е много тихият режим на работа на охлаждащият вентилатор дори когато лаптопа е натоварен перката на охлаждането едва се чува. Въпреки това работните температури и на процесора и на графичния контролер се поддържат в съвсем разумни граници дори под сериозен товар. Температурата от около 58 градуса, която виждате измерена на снимката по-горе е на топлия въздух, които бива отвеждан от корпуса на лаптопа посредством охлаждането. Максималната температура на процесора, която отчетохме след продължителното натоварване беше 71 градуса, а на видеоконтролера не превиши 64 градуса, температури, които са съвсем нормални като за лаптоп с по-мощен процесор и видеоконтролер.

Много често при преносимите компютри с по-мощен хардуер тихата работа на охлаждащата система е свързана с по-високи работни температури на компонентите, но също така и с неприятно нагряване на корпуса на лаптопа. Тук вече видяхме, че при Acer V3-771G температурите под товар са нормални, а на видеото по-горе можете да видите и че корпуса на лаптопа не се загрява особено много, така че да достигне неприятни за ползване температури. разбира се температурата в лявата част на корпуса е по-висока, тъй като там са разположени процесора и видеоконтролера и охлаждащата система, но температурната разлика от десетина градуса между двата края на корпуса и максималната температура от 41.9 градуса в най-топлата точка определено не предизвикват особен дискомфорт по време на работа.

Идва ред да обърнем малко повече внимание и на екрана на лаптопа, вече стана дума че Acer V3-771G идва със 17-инчов Full HD панел който е с матово покритие, дотук добре. Разбира се панелът е с TN матрица, тъй като в този ценови клас трудно ще може да се вмести по-сериозен панел, но въпреки това визуално образа изглежда доста добър. Проверявайки панела за backlight bleeding (неравномерно осветяване на подсветката) положението също се оказа много добро, на практика има една идея по-светли зони само около ръбовете на екрана, иначе подсветката като цяло е доста равномерна.

Споменахме че визуално цветовото представяне на екрана изглежда доста добро, а образа е доста ярък на максималното ниво на яркост, всъщност след замерване с колориметър установихме, че максималната яркост осигурявана от екрана е малко над 300 cd/m2 (кандела на квадратен метър). Това на практика е много приятна изненада, особено предвид факта, че панела разполага с равномерна осветеност дори и при толкова висока яркост. Разбира се предвид доста високата яркост съвсем очаквано след замерване на цветовете с колориметъра се оказа, че отклонението е немалко, макар визуално образа да изглежда доста добре дори без калибрация. След създаване на цветови профил с калибрация на монитора и леко понижаване на максималната яркост максималното отклонение на цветовете достига учудващо ниско ниво като за TN панел, максимална делта от 1.1. Тоест при калибрация този лаптоп дори може да се ползва за по-сериозна работа, макар при работа с цветове все пак да е препоръчително да се насочите към преносим компютър с по-сериозен панел.

Процесорът в стандартната конфигурация е Intel Core i5-3210M, двуядрен с Hyper Threading (2 физически и 4 логически ядра) с нормална работна честота от 2.5 GHz, която се повишава динамично до 3.10 GHz с Turbo Boost в зависимост от натоварването. Процесорът е с 35W TDP и максимална работна температура от 105 градуса, като охлаждането на системата успява дори под сериозен товар да го държи в доста по-нисък диапазон, така че няма повод за притеснение. Процесорът i5-3210M използва 22nm производствен процес и от последното поколение Ivy Bridge на Intel, в него има вградено графично ядро Intel HD Graphics 4000. Допълнителното дискретно графично ядро е NVIDIA GeForce GT 650M, като превключването между двете се извършва автоматично, благодарение на Nvidia Optimus технологията, в зависимост от моментното натоварване и конкретните нужди на активното приложение.

Използването на вградения графичен контролер Intel HD Graphics 4000 дава възможност за постигане на по-добра енергийна ефективност и по-дълго време на използване при захранване от батерията, когато се нуждаете от по-добра мобилност, а не толкова от производителност. Когато пък имате нужда от графична производителност, като например при пускането на игра се активира дискретната графика GeForce GT 650M, която осигурява допълнителната производителност необходима, за да можете да играете комфортно на игри. Всъщност добрата новина при лаптопа Acer V3-771G е, че той става и за игри, макар да не е геймърска конфигурация, то той се справя доста адекватно благодарение на Nvidia-базирания мобилен графичен процесор от среден клас GT 650M. Разбира се с тази конфигурация няма да можете да играете най-новите и тежки игри на 1080p резолюция с максимално ниво на детайли, защото видеоконтролера няма да смогне, но ако слезете малко по-надолу до 1366×768 разделителна способност дори по-тежките заглавия ще ви осигурят между 35 и 60 кадъра в секунда на максимални графични настройки. Производителност, която е доста добра предвид ценовия клас на системата и това, което получавате с нея като цяло като възможности, защото за по-сериозна геймърска система, която да става за игра в 1080p резолюция на високо ниво на детайли в тежите игри ще трябва да си подготвите поне 2 пъти повече пари отколкото ще ви струва Acer V3-771G.


Заключение

В заключение можем да кажем, че Acer V3-771G ни изненада много приятно не само на пръв поглед, но и след като се запознахме по-обстойно с него и го тествахме подобаващо. Определено можем да кажем, че за парите си този 17-инчов мултимедиен лаптоп е чудесен избор, който предлага отличен набор от възможности и висока производителност. Става за работа и забавления, включително и за игри с уговорката че няма да може да изстискате максимума от графичните благинки на повечето по-актуални и тежки заглавия при Full HD Резолюция, но на по-ниска или с понижено ниво на детайлност няма грижи. За любителите на Blu-ray филми наличието на оптично устройство, което чете Blu-ray дискове в комбинация с Full HD резолюцията на екрана и бодрия като качество екран също не е за пренебрегване. Плюс е и фактът, че можете да възпроизвеждате и Blu-ray 3D филми с помощта на лаптопа ако той бъде свързан към 3D телевизор, за целта обаче трябва да използвате 3D възможностите на вградената Intel графика, тъй като Nvidia Optimus технологията пречи за използването на дискретната графика на Nvidia за възпроизвеждането на стереоскопично 3D съдържание. Използването на Intel графиката за 3D филми не е проблем, но ако имате 3D телевизор няма да можете да използвате дискретната графика за да можете да играете игри през лаптопа в стереоскопичен 3D режим. Това последното не е чак такава болка за умиране, но предвид факта, че 3D телевизорите започват да навлизат все повече възможността за гледане на 3D филми с помощта на този лаптоп не е за пренебрегване, тъй като ако сега го купите надали скоро ще ви се наложи да го сменяте с нещо по-добро. Така че ако не търсите изрично ултракомпактен лаптоп с цел да го носите постоянно и навсякъде с вас и мобилността да е от основно значение, то определено Acer V3-771G трябва да е сред списъка на потенциалните ви варианти за избор. Особено ако търсите да замените стария си настолен компютър с нещо по-бързо и компактно в мобилен вариант или пък не искате да си купувате настолен компютър, а предпочитате да се сдобиете с лаптоп, които да може да осигури възможности като за среден към по-висока клас десктоп решение.


Етикети: , , , ,Един коментар

  1. 1 meto // 01.01.2013 в 13:16

    Имам го от седмица добър за парите си,само + за сега

Коментари: