AMD предоговарят отношенията си с GlobalFoundries

В раздел: Новини от на 7.12.2012, 4,885 показвания

AMD са успяли да предоговорят условията на работа с основният им производител на процесори GlobalFoundries, като според условията на новата сделка AMD ще имат възможност да намалят разходите за края на тази година и по всяка вероятност цялата 2013 година. За последното тримесечие на 2012 година AMD ще купят “силициеви вафли” за само 115 милиона долара, вместо досегашната договореност за продукция за 500 милиона долара.

 

След като AMD им се наложи да започнат да плащат за цялата продукция, включително и брак-а, производствените разходи са се увеличили много сериозно. С току що подписаният нов договор с GlobalFoundries от AMD ще успеят да понижат разхода за закупуване на продукция от Global Foundries с почти 400 милиона долара. Тази промяна обаче води и неустойки, в случая оценени на 320 милиона долара. Положителното за AMD е, че неустойката ще се плаща разсрочено в рамките на следващата една година.

Предвид новата договореност с GloFo от AMD очакват да направят поръчки за над 1 милиард долара за цялата 2013 година, както и за 250 милиона долара за първото тримесечие на 2014 година.


Етикети: ,4 коментара

 1. 1 Гого // 07.12.2012 в 13:25

  Нещата са тръгнали в някаква степен добре, но съвсем относително погледнато. С интерес ще следя, как ще се развиват и в бъдеще!

 2. 2 Achtung // 07.12.2012 в 22:01

  Предварително се извинявам ако въпросите ми звучът тъпо, но имам нужда от разяснение по темата :)Значи след разделянето на леярския бизнес от АМД е имало някакъв период в който АМД са плащали само за годни чипове, а не стойноста на цялата “вафла” ? Обаче четох, че поне в началото АМД са имали 44% дял в GF(който сега май е сведен до 0), и са продължавали на наливат едни пари за Р&Д и покриване на загубите през първите години. Същевременно АМД намалява дела си в леярната, от продажбата на акции не влизат ли някакви постъпления към АМД? Или просто GF произвежда евтини чипове за АМД които в замяна дават остатъка от акциите си в компанията? До колкото прочетох GF от създаването си още не са излезли на печалба и влагат доста инвестиции в новата си фабрика в щата NY, както и за прехода от първи към последен гейт и HKMG,а в по далечно бъдеще и 14нм FinF транзистори. Ако на някой му се занимава да опише хронологично събитията, с всички суми и врътки на акции,по разделянето на АМД в две компании на прост български ще му бъда много благодарен.

 3. 3 GunGod // 09.12.2012 в 18:42

  @Внимание Ако някой ти отговори изчерпателно прати едно копие на мейла ми :)

 4. 4 Гого // 09.12.2012 в 19:42

  Що не погледнете във форума. Има достатъчно инфо разхвърляно наистина в няколко теми, тъй като няма такава която е пусната само и специално за този конкретен въпрос.

Коментари: