Ревю на миеща се клавиатура Logitech K310

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 7.12.2012, 12,561 показвания

Знаете ли че клавиатурата на компютъра ви вероятно е едно от най-мръсните места в дома или офиса ви, не, значи вече знаете. Причината за това е, че все още клавиатурите ползват традиционен дизайн отпреди много години, които е доста отворен и е като магнит за всякаква мръсотия. Като добавим и факта, че традиционните клавиатури не са предназначени за лесно почистване и миене, освен ако не решите да ги разглобите и почистите добре, а това е нещо, което малко хора решават да направят. В резултат на тези две основни причини се получава така, че клавиатурата събира мръсотия с години без да бъде почиствана, докато не бъде сменена с нова защото е спряна да функционира нормално или просто е остаряла много. Доскоро единственият опит за нещо по-различни като концепция, което да позволи по-лесно и безпроблемно почистване, включително миене, на клавиатурата е появата преди няколко години на клавиатурите с изцяло силиконов корпус, запечатани изцяло и гъвкави. И докато този тип решения се оказаха добър вариант откъм издръжливост при ползване в не особено благоприятни условия, например в среда с голяма замърсеност, то се и оказаха не особено удобни за по-активна работа в нормални условия като офис например.

И тук на помощ идва Logitech с тяхната нова миеща се клавиатура K310, която беше представена неотдавна и идва като вариант за по-удобна и близка до традиционната клавиатура с възможност за лесно почистване, включително и миене. Клавиатурата Logitech K310 е налична на нашия пазар на цена от порядъка на 70-80 лева, което определено не е сред евтините клавиатури, но допълнителното удобство, което получавате не е за пренебрегване, особено ако и често обичате да си заливате клавиатурата с кафето или чая по невнимание докато работите на компютъра. Дотук всичко изглежда добре, но няма как да не разгледаме малко по-обстойно и най-вече да тестваме миещата се клавиатура Logitech K310, преди да се произнесем дали наистина тя си заслужава…

Първото нещо, което веднага прави впечатление при клавиатурата K310 е това, че дизайнът на бутоните е доста по-различен от традиционния, който сме свикнали да виждаме с големи отвори около клавишите. Бутоните на тази клавиатура на Logitech наподобяват малко на гъби, защото не само че няма отвор около бутона, в който той да потъва при натиск, но реално самите клавиши са изнесени по-нависоко и “стеблото” от което те се издигат е като продължение на основния корпус на клавиатурата. По този начин няма как да влизат боклуци около бутоните, а ако разлеете нещо отгоре върху клавиатурата то няма как да попадне директно вътре в корпуса и да започне да ви създава главоболия изискващи да разглобите клавиатурата. Определено добро изпълнение, като леката разлика във функционалния дизайн на клавишите не се отразява негативно върху тяхната функционалност, точно обратното бутоните като че си са по-стабилни все едно ползвате нископрофилна клавиатура, макар първоначално усещането да е малко странно ако сте свикнали да използвате нормална клавиатура. Разбира се след известно време работа се свиква и вече не ви прави впечатление, защото реално клавиатурата е доста удобна за активно ползване, нещото, което е основния проблем на гореспоменатите силиконови клавиатури.

И макар от горната страна на клавиатурата трудно да може да попадне някаква течност, то в долната част на корпуса има налични отвори, които да служат като дренаж на попаднала вътре течност. Разбира се тяхната идея по-скоро е при миене на клавиатурата водата, която може да попадне вътре да се оттече бързо и лесно, за да може самата клавиатура да изсъхне бързо. Интересна особеност е закачената за дъното на клавиатурата четчица за почистване, която често казано не е особено необходима или функционална при подобен тип продукт, който по-скоро ще миете, а няма да изчетквате от мръсотия.

Добро впечатление прави и информационната графика в долната част на корпуса на клавиатурата, която съдържа важни инструкции за работата и най-вече почистването на клавиатурата. Както много добре знаем, повечето от нас не обичат да четат ръководства, освен ако наистина не се наложи, в резултат на което понякога се получават и фалове. И тъй като миещата се клавиатура K310 на Logitech все пак има някои важни особености и най-вече неща, с които трябва да се съобразявате при нейното почистване, идеята да се сложат инструкциите и на самия продукт е доста удачна.

Това, на което трябва да обърнете внимание най-вече е, че не е добра идея да миете клавиатурата докато тя е включена в компютър, като това е по-скоро за всеки случай. Препоръчително е да я изключите и да сложите защитната гумена тапичка на USB конектора, като също така не е добра идея дори с тапичката той да бъде мит. Освен разбира се ако не искате да изчакате достатъчно дълго в последствие, за да изсъхне не само конектора, но и цялата клавиатура добре, а това последното наистина не е необходимо с K310. Освен това трябва да внимавате с температурата, не е добре водата, с която миете клавиатурата да превишава 50 градуса, не е добра идея да потапяте клавиатурата във вода по-дълбока от 30 сантиметра и да я оставяте потопена за повече от 5 минути. Използването на абразивни почистващи препарати не е удачно, а също така и на твърди гъби или парцали за почистване, тъй като те могат да навредят най-вече на добрия външен вид на клавиатурата. Не е добър вариант да използвате сешоар за изсушаване на клавиатурата след измиване, тъй като високата температура на топлия въздух мое да доведе до проблеми, а също така миялна машина или дори пералня изобщо не е удачен вариант.

Преди да пристъпим към тестовете трябва да споменем още нещо важно свързано с изпълнението на Logitech K310, а именно, че текста на бутоните е лазерно гравиран, а отгоре те са запечатани с UV защитен слой с цел да се осигури максимално дълго безпроблемно използване без да се притеснявате, че текста на бутоните може да се изтрие. В тази връзка изобщо не е препоръчително да си мислите за допълнително отпечатване или дори гравиране на допълнителен текст върху клавиатурата, защото това е най-лесният вариант да я съсипете.

Време е за тест. Във видеото по-горе можете да видите как заливаме клавиатурата с чаша топло кафе (около 60 градуса температура), изливайки доволно голямо количество течност в която сме поставили нетипично много захар специално за целите на теста. Клавиатурата разбира се е включена към лаптоп през цялото време и продължава да функционира напълно безпроблемно с разлятото върху нея кафе. Следва нейното измиване с обикновена студена вода, като още с първото минаване под струята вода на практика не остават никакви следи от лепкавото кафе с много захар, което сме излели върху нея. Разбира се минаваме още няколко пъти, включително и задната част на корпуса, така че да се подсигурим че сме измили напълно всякакви следи от кафето. За финал оставаме клавиатурата на сушилнята за известно време, за да може да изсъхне добре, макар това последното определено да не е задължително. Ако бързате да се върнете към работа на компютъра можете просто да забършете отгоре останалите малки капки вода и да продължите да я използвате без никакви грижи, без да трябва да чакате тя да изсъхне изцяло. В тази връзка дори залята с кафе не е проблем да се ползва, но пък има едно неприятно лепкаво усещане на бутоните, така че надали бихте искали да работите така.

Обърнете внимание на това как самите бутони на клавиатурата реално задържат много малко течност върху себе си, като дори само да минете със суха микрофибърна кърпа или дори салфетка, която да попие течността те ще бъдат чисти. Корпусът на клавиатурата, който е от малко по-различна материя обаче и задържа повече течност, така че все пак е добре да измиете клавиатурата при подобен случаен инцидент с разливане на течност като кафе, чай, натурален сок, безалкохолна напитка и т.н.

Предвид възможността за безпроблемно заливане с течности и лесното миене на клавиатурата тя се превръща в перфектното решение не само за ползване у дома или в офиса за работа, но също така и за използване в редица други места с не особено благоприятни условия – кафенета, барове, клубове, сервизи, ако щете дори в неблагоприятни условия на открито като висока влажност или по-ниски/по-високи температури. Макар, че специално за условията на влажност и температурните граници за работа от Logitech да не дават ясни стойности, така че не е добре да прекалявате… а и при такива неблагоприятни условия може като нищо да се окаже, че клавиатурата ще ви е последния проблем.

Разглеждайки по-обстойно корпуса на клавиатурата K310 отвън след като сме разлели доволно голямо количество кафе върху нея установихме, че малко течност е попаднала и вътре, но това не се е случило от горната част на клавиатурата, а посредством дренажните отвори в нейното дъно. Образувалата се локва от кафе просто е станала достатъчно голяма, че малко течност да попадне вътре в корпуса на клавиатурата през тези отвори, но това по абсолютно никакъв начин не е проблем. Реално клавиатурата може да се ползва и потопена във вода без особени проблеми, стига разбира се да е в малко количество вода и не за прекалено дълго.

След измиването на клавиатурата и нейното тестване, че продължава да функционира напълно безпроблемно няма как да не проверим и техническото изпълнение отвътре на което са заложили от Logitech. Оказва се, че техническото изпълнение отвътре не е кой знае колко по-различни от това на традиционна клавиатура, като все пак има известни разлики. Например двете контактни плоскости, които реално отчитат натискането на бутоните са запечатани една за друга по ръбовете и там където има дупки, така че в тях да не може да попадне вода или друга течност, която да доведе до късо съединение или окисляване на контактните площадки. Това помага значително за по-бързото изсъхване и напълно безпроблемното използване на клавиатурата в последствие, за разлика от при традиционните клавиатури.

Направи ни добро впечатление и че електрониката на клавиатурата е запечатана в прозрачен пластмасов защитен корпус, които има гумени уплътнения по ръбовете, така че да се елиминира възможността от попадане на вода и окъсяването на електрониката. Както трябва добре да знаете работещата електроника и водата са две несъвместими неща, които ако се комбинират обикновено водят до пушек и искри. Когато обаче в електрониката не протича ток обикновено няма проблем тя да бъде намокрена, просто трябва да се изчака в последствие влагата да бъде напълно елиминирана, преди да я включите отново. Тук този потенциално неприятен проблем е елиминиран, макар все пак ако не спазвате препоръките на Logitech за максимална дълбочина и продължителност на излагане на вода, както и за температура да не е изключено въпреки защитата при електрониката да пробие и течност.

Съвсем очаквано под пластмасовите бутони имаме налична традиционната “мрежа” от силиконови “крачета”, които реално предават натиска от бутоните към контактните повърхности, които от своя страна отчитат натискането. В тази връзка вътрешното изпълнение на клавиатурата Logitech K310 наистина не е кой знае колко по-различно от това на традиционна клавиатура, с тази разлика, че елементите вътре са допълнително запечатани и изолирани от попадане на вредната за тях вода.


Заключение

Миещата се клавиатура Logitech K310 определено е един интересен продукт, който наистина върши работа и работи добре. Разбира се по-скъпо решение от обикновена традиционна клавиатура, но допълнителната защита, която осигурява може да се окаже наистина безценна за хората, които не са особено внимателни докато са пред компютъра. Не на последно място възможността за лесно и бързо цялостно почистване на клавиатурата значително подобрява хигиената на работещия на нея човек, стига разбира се той да се сеща да я почиства от време на време. Ако досега сте използвали силиконова клавиатура на места, където условията не са особено подходящи за използване на нормална клавиатура, то спокойно можете да я замените с Logitech K310 и да подобрите значително удобството на работа с клавиатурата спрямо това със силиконовата, без да се притеснявате особено от възникване на потенциални проблеми в следствие на неблагоприятните работни условия. В крайна сметка от Logitech заслужават похвала за това, което са сътворили под формата на миещата се клавиатура K310, продукт, който наистина може да ви спести много неприятности и главоболия.


Етикети: , , , , ,7 коментара

 1. 1 Kireto5 // 07.12.2012 в 16:02

  Браво, страхотно ревю. Единствен недостатък на клавиатурата, според мен е, че не е безжична.

 2. 2 Гого // 07.12.2012 в 20:30

  Заглавието кърти. Клавиатурата не се мие сама. Тя не е “миеща” “мечка”, която както знаем въобще не е мечка, но пък се “мие”(т.е. облизва) наистина сама.

 3. 3 polyksena // 08.12.2012 в 14:46

  Гого, изкърти ме с този коментар:)))

 4. 4 Sem // 16.12.2012 в 16:58

  Една седмица постави рекорд като видях сметката на три клавиатури заливайки ги с бира и това е точно като за мен, но искам безжичен вариант.

 5. 5 Whskey // 26.12.2012 в 20:14

  Клавиатурата е супер, само че не ми се дават 80 лева :)

 6. 6 Stufo // 03.01.2013 в 22:16

  ами аз си измих 2 GTX 570 ки и те си работят нормално и безпроблемно .Повечето клавиатури имат и канали за оттичане а за да се измият без да се повреждат трябва само (напрежение в очакване )тъм тъ дъ тъм:
  да се изключат от пц то или да им се махнат батериите , тва не е атомна физика, та да се купува клавиатура спецялно за да си я миеш :D. Щом двете карти работят без проблем то , то какво остава за една проста клавиатура и то не механична…

 7. 7 lqlqlq // 03.01.2013 в 23:38

  Аз бих си купил една от неръждаема стомана. Много физически поражения получава моята.
  То всяка клавиатура е “миеща се”, когато не и е подадено напрежение и няма опасност от късо.

Коментари: