Повече яснота около Intel Haswell и Broadwell

В раздел: Новини от на 27.12.2012, 5,933 показвания

Сагата с преминаването изцяло към запоени на дънната платка процесори на Intel от 2014 година всяка седмица бива подкрепена от информация, подкрепяща или отричаща този (засега) слух, но нова информация по въпросът с процесорите Broadwell (наследника на Haswell) дава определена яснота по проблемния казус.

 

Не можем да приемем за “чиста монета” данните от тази таблица, но все пак е нещо по-конкретно в тази посока. Доста ясно се вижда, че към момента данните са все пак да се появи и десктоп версия на чипа Broadwell, която ще използва Socket LGA1150. За разлика от двете модификации на десктоп LGA чип при Haswell, за Broadwell остава само една, и то пълноценната. Означенията “1M” и “2M” показват броя на “модули” (да не се съпоставят с модулите при процесорите AMD Bulldozer/Vishera), като “1M” показва наличието на две физически ядра, а “2M” на четири. Така Broadwell-D 2M-GT ще предложи четириядрени процесори (с и без Hyper-Threading) с до 8MB кеш и все още неясно TDP. Все още се поддържа и информацията, че топ моделите на десктоп Haswell няма да притежават най-добрата модификация на вграденото графично ядро на Intel (GT3), като тя ще остане достъпна само за мобилните и SoC версии.

За Haswell вече почти сигурно се знае, че основните десктоп чипове с четири ядра ще предложат четири нива на TDP – 84W, 65W, 45W и 35W. Това ще са различните варианти на Core i7 и Core i5, а Core i3 и по-слабите му деривати ще предложат TDP от 54W и 35W. Трите показани BGA/SoC модификации ще са изключително предназначени за ултрабуците и подобни (мощни таблети?) устройства, а дори и тук Intel предвиждат да добавят към някои от чиповете най-добрата версия на вграденото графично ядро.

Информацията от тази графика може спокойно да претърпи солидна корекция, но поне що се отнася до данните за чиповете Haswell, промените едва ли ще са големи. Все пак е добре да се види, че надеждата за LGA модификация на процесорите Broadwell е все още жива. След последните слухове и коментари в интернет относно възможността Intel да спрат LGA чиповете напрежението и натискът върху процесорният гигант е достатъчно голям, че компанията да преосмисли бъдещето си и да видим поне още едно поколение процесори Core (Broadwell) с LGA представител.


Етикети: , , , , , ,6 коментара

 1. 1 Ahah // 27.12.2012 в 12:17

  О тъкмо мислех да си взимам нова система на Intel ,но щом ще правят такива номера ,ще изчакам малко и ще взема АМД ,няма да подкрепя такава политика ,дори и с цената на производителността!

 2. 2 Bobi // 27.12.2012 в 12:53

  @Ahah // 27.12.2012 в 12:17

  една казана на място приказка. А за производителността не се безпокой, тя и без това и при двете компании вече надхвърля софтуерните изисквания на 99% от стандартните настолни приложения.

 3. 3 ElNinyo // 27.12.2012 в 16:26

  >>А за производителността не се безпокой, тя и без това и >>при двете компании вече надхвърля софтуерните изисквания >>на 99% от стандартните настолни приложения.

  Не е точно така при недобре паралелизираните приложения, каквито например са повечето съвременни игри… там все още има голямо значение еднонишковата производителност, в която Ivy Bridge в момента са най-добрите. Вижте например следната статия (малко старичка, отпреди Vishera още, но сравнително показателна).

  http://techreport.com/review/23246/inside-the-second-gaming-performance-with-today-cpus/3

  ПП Тия тестове на frame time са доста интересни и, изглежда, смислени, ще е интересно и тук да се прилагат :).

 4. 4 Ghost // 28.12.2012 в 09:45

  Напълно подкрепям и двете мнения. Тази политика със запоените процесори не ми вдъхва никакво доверие , а наскоро чета за АМД и техните постижения и никак не мога да кажа че се отказват от надпреварата.

 5. 5 Deep Shadow // 28.12.2012 в 11:13

  Дали насоката,в която тръгва Интел няма да дадат хубава глътка въздух на AMD ,като последните да засилят своето присъствието/пазарния дял на десктоп пазара…

 6. 6 Георги // 07.01.2013 в 20:12

  Това което прочетох, а именно краят ме подсети на една мисъл… Дали Интел не удариха тавана на производителността на тия процесори от Core поколенията?! Изкараха Санди-тата добре, след това Айви (там пък едно голямо повишаване на производителността, “да са спукаме от кеф”) и тук вече няма какво да покажат повече и се чудят какво да направят, за да замажат положението?!

Коментари: