Нова надежда за AMD – Richland вече на ниво доставка, Kaveri отново на линия

Нова надежда за AMD – Richland вече на ниво доставка, Kaveri отново на линия

В раздел: Новини от на 8.01.2013, 5,341 показвания

Със започването на 2013 година и стартирането на тазгодишният Consumer Electronics Show (CES) интересните новини буквално извират. Нещо интересно се появи и от AMD, което дори бе публикувано официално на страницата на компанията, засягащо х86 процесорите на компанията за следващите 12 месеца. Новините са повече от добри, стига компанията да изпълни заявеното в новите пътни карти.

Кодовото име Kaveri отново се завръща на дневен ред, макар че по всяка вероятност “това Kaveri няма да е като онова Kaveri”, но не можем да бъдем недоволни. Освен Kaveri, AMD подготвят за анонс през втората половина на годината и Kabini Soc и Temash SoC. При Kaveri се очаква AMD да използват наследника на Piledriver – Steamroller B (може би това AMD имат предвид под HSA Architechture). И трите модела ще се произвеждат на 28nm процес на GloFo, но по-важното в случая е, че AMD вече имат работещ силиций както на очакваният съвсем скоро Richland, така и на наследника на Brazos 2.0 – Kabini SoC.

Към момента компанията очакват около 20% прираст в производителността на A8/А10 Richland спрямо актуалните модели Trinity, като наред с това ще видим и появата на графичната архитектура GCN при APU-тата. Така Richland ще бъде и с доста по-бързо графично ядро, което би трябвало да предостави още по-бърза работа под съвременните 3D заглавия. Макар в момента да се дават резултати само от мобилните варианти на Richland, под 3D Mark 11 Performance A10-4600M бележи 1150 точки, докато Richland A10-5750M бележи 1400 точки.

От своя страна Kabini ще е първият четириядрен x86 SoC, който ще наследи Brazos 2.0 и ще прибави E-Series към A-Series и от този момент натам AMD ще предлагат само A-Series APU за различните мобилни и десктоп сегменти. Заявките в момента са за над 50% по-висока производителност при Kaveri спрямо Brazos 2.0, като всичко това ще се събира само в 15W TDP. Освен Kabini интерес ще привлича и Temash SoC, който също ще предложи дву- и четириядрени процесори за супер тънки ултрабуци и таблети, като заявките за консумация тук са още по-сериозни – само ~5W TDP. AMD демонстрират работещ 10.6″ таблет, който е “възпроизвеждал” играта Dirt Showdown.


Етикети: , , ,14 коментара

 1. 1 Росен // 09.01.2013 в 10:22

  Молов, нали обеща че ще пуснеш като главна новина онази помия която написа преди време (недостоверна). Какво стана?
  Кураж ли загуби да си признаеш че си целял да стане конспирания ?

 2. 2 mollov // 09.01.2013 в 10:55

  Росене, отдавна загуби каквото и да е право (ако може да се нарече така) да ти обяснявам точно на теб каквото и да било. Не се занимавай с мен.

 3. 3 Росен // 10.01.2013 в 09:37

  И какво ще стане ако се занимавам с теб ? Ще ме баннеш от форума ?

 4. 4 SDK // 11.01.2013 в 13:21

  Я го давайте по-ведро!Всеки си има моменти на депресия :)

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 11.01.2013 в 13:24

  Моята реакция преди известно време с “онази “новина”” не я бих нарекъл депресия, но AMD си го заслужиха. За толкова години поддръжка от моя страна по едно време вече ми писна да се еб@ват… ще се радвам да успеят и с Kaveri, Kabini и особено Temash, но все още съм скептично настроен на тема “големите ядра” със Steamroller B…. но да видим… вече на “пътни карти” не вярвам, ами на чипове в ръцете ми, появили се овреме.

 6. 6 SDK // 11.01.2013 в 13:55

  Това е цената да си фен! Понякога отбора ти не е на ниво, но феновете са за това, да помагат. Аз лично съм препоръчал доста АПУ-та на непретенциозни хора и ще продължавам да го правя, защото всички са останали доволни. Винаги предпочитам марката пред други, но само ако имат подобаващ конкурентен продукт. Знам точно до къде им стигат възможностите и се съобразявам с това без да си слагам розовите очила. Мога да кажа, че съм АМД фен и това, че по някога трябва да препоръчам друга марка не ме дразни.

 7. 7 Тодор Богданов (mollov) // 11.01.2013 в 14:48

  Аз не бих казал, че съм фен… преди години бях направо ултрас на тема AMD, но през годините ми се наложи да съм по-обективен предвид това, което работя. Все пак може вече да не съм яко про-AMD, но въпреки това откровенно се дразня, когато се дънят така… а те се дънят последните 2-3 години и сега нещата не изглеждат уникално добре. Макар новините от последните 2-3 дни да са по-обнадеждаващи за мен признак за истински положителен прогрес при AMD ще е пускане на “голямо ядро” през 2014г… но за момента дори не си позволяват да споменават нещо такова…

 8. 8 Росен // 11.01.2013 в 15:58

  Защото не са празнодумни самохвалковци като Интел, и директно те поставят пред свършен факт. Неочаквана но приятна изненада.
  По-добре така от колкото да се нагледаш на шарени интелски реклами да чакаш с нетърпение, и после да викаш мамка му прецаках се с този интел.

 9. 9 Златин // 13.01.2013 в 00:14

  Абе да се прецакаш с интел няма как да стане. По отношение производителност никои здравомислещ няма да каже обратното. Аз наистина съм изгубил каквато и да е надежда, че АМД може някога да излезе от тази “дупка” Чудя се какъв продукт трябва да пуснат на пазара и как да го представят пред хората та доверието в марката да се върне. Те страдат от много отрицателна търговска репутация. Обикновенните потребители направо се плашат от тях. Аз съм предлагал супер машини с амд платформи е не всички говорят едно и също, греят та греят. Аз имам непретенциозен лаптоп НР ( котио по принцип са печки ) с п320 амд и наистина мога да кажа, че лаптопа ми е много студен и тих особено когато изключа външното видео и го ползвам на батерия. Обаче клиентите си знаят тяхното “Аз се посъветвах с един специалист”. Ходи им обяснявай че това било второ или трето поколение АПУ а не тяхния athlon QL-62 на 10 години. Точно тези хора са масовите потребителиот които зависят големите продажби а не от мен и от вас които четем тези новини по 3 пъти на ден. В този ред на мисли ми се струва, че амд се нуждаят от 2 или 3 поколения процесори които да са по- добри от тези на конкуренцията и за период от можеби от 4 или дори 5 години да си върнат реномето на силен производител. Все си мисля, че номера няма да стане с по 20% на година при полужение с, че имат да догонват с 50 дори в момента. Единствено графиката ги спасява, но това върви само при евтините машини с вградена графика при Bxxx сериите на интел. Ако се окаже истина невероятният слух, че интел ще купи нвидиа тогава не им завиждам. Единственото запомнящо се от доста време са можеби пхеном 2 сериите. Еххх трудна е тяхната… Не им завиждам, ама в краина сметка аз ли да ги мисля… Има толкова кадурни фирми с които интел тепърва ще се срещне като qualcom и да не подценяваме втория по големина производител на процесори Samsumg :P.
  Поонесох се малко и сега ме мързи да си редактирам текста, а 100% е пълен с грешки за които ви се извинявам, но е доста късно и ме мързи :P

 10. 10 lqlqlq // 13.01.2013 в 11:19

  Те и сега направиха някои по-добри процесори, ама никой не си прави труда да се образова малко.
  “http://youtu.be/eu8Sekdb-IE”
  Имам познати, учат компютърни технологии и им казвам:
  “Phenom 2 x4 965 е един много добър процесор” (примерно)
  отговора:
  “Да, ама I7-3970X е по-бърз, аз затова ще си взема интел.”
  Всеки гледа тестовете и не обръща внимание на простата ЦЕНА.
  То че единия бил 170 лева, а другия 1 800 лева или, че били в различен клас на кого му пука.
  Специално от клипа, FX-8350 е по-евтин и по-бърз от 3570K, кой разумен човек би дал повече пари за по-малко производителност ?

 11. 11 Росен // 13.01.2013 в 16:41

  Phenom II 965 BE е наистина един уникален 4 ядрен процесор. Дори и сега в момента е предостатъчен за всички нови приложения. Като не забравяме че и ценовия сегмент в който се вписва.

 12. 12 SDK // 14.01.2013 в 10:37

  lqlqlq

  Преди време имаше стройтели, които вземаха 400лв заплата и още с първия месец си купуваха златен ланец на тази стойност. След това гладуват 2-3 месеца за да може да вържат двата края! Тия същите вече вземат по 50-60 лева надник, а модата на ланците отмина и сега купуват компютри, таблети и телефони. Логика при тях както и при повечето хора не съществува. Те се водят от мода, маркетинг и други похвати, който може да се различават много от реалността.

 13. 13 Rael // 15.01.2013 в 23:01

  Чета и се чудя. В работата взех FX8120, а вкъщи дядо Коледа ми донесе FX8320. Досега съм направил 5-6 машини с FX8* процесори, като всичките са за сериозно натоварване. Има виртуален хост със 7 машини на него, има супер-натоварен админски компютър, има Аутокад станции за архитекти и за инженери.
  Поне първия път го направих от чист идеализъм – за да подкрепя АМД в труден момент. Всички тестове сочеха, че Булдозера е гола вода, че производителността на ядро е по-слаба от тази на Феном II. Обаче не се оказа баш така. Нямам думи да опиша колко бързо, с какъв кеф се работи на този процесор! CorelDRAW и Photoshop вървят като в текстов режим! Май АМД са свършили нелоша работа.
  Най-хубавата част е, че аз и моите клиенти сме платили по 200-300 долара по-малко, отколкото за аналогични конфигурации на Интел.
  Та продължавам да се чудя, защо търсим кусури, където ги няма. Че процесорът на АМД, дето струва 200 долара, бил по-слаб от този на Интел, дето е 700 долара?!? Дали има 5% потребители, които вършат такава тежка работа, че 8-те бързи ядра на Вишера-та няма да им стигнат? Съмнявам се! Сигурно студията на Дриймуъркс, докато изчисляват анимационните филми, но за останалите 95% АМД имат по-изгодно решение. Нататък всичко е маркетинг.
  Радостна е новината за нови проекти в АМД, или възраждане на стари, но поне през тази година аз няма да си купувам процесор. Вече си имам, и той ще е добър и през следващите 2-3 години :)

 14. 14 Eistee // 16.01.2013 в 00:30

  Ами…
  Ако ми позволите да перифразирам един известен капацитет по хардуерните въпроси:
  “Intel се купува най-често ако:
  а) си тъп и
  б) си грозен и
  в) ти миришат краката.”

  Остава, разбира се и малкият промил от случаи в които AMD “не е достатъчно производително”, но това е екстремно плитка IT ниша и съм сигурен, че е населена от индивиди, които ако бяха малко по-умни, значително по-красиви и си сменяха по-често чорапите, щяха отдавна да са преминали на AMD.

Коментари: