Преглед на Acer Aspire V3-571G лаптоп с IPS LCD екран

Преглед на Acer Aspire V3-571G лаптоп с IPS LCD екран

В раздел: Прегледи от на 29.01.2013, 13,068 показвания

От Acer продължават да ни изненадват много приятно с нови и интересни модели преносими компютри от своята актуална Aspire V3 серия, като едно от най-актуалните им предложения е 15.6-инчовия Aspire V3-571G лаптоп с IPS LCD екран. Напоследък беше доста трудно да се сдобиете с преносим компютър, който да използва LCD панел различен от такъв на базата на TN, дори във високия клас решения от типа на бизнес ориентирани мобилни решения или мобилни работни станции. TN панелите просто станаха толкова масови и евтини за производство, че повечето производители дори не си мислят за малко по-сериозни изпълнения, предлагащи по-добро качество на възпроизвежданите цветове и по-добри зрителни ъгли. Факт е, че дори при TN панелите вече има решения, които са в по-висок клас и предлагат много добри показатели. Въпреки това дори един наистина много добър TN LCD панел продължава да отстъпва по показатели и възможности на IPS матрица, а какво можем да кажем за най-евтините панели, които се използват в ниските ценови класове лаптопи… там положението е почти трагично от гледната точка на един човек, който очаква добро цветово представяне и по-големи зрителни ъгли, тъй като не просто търси възможно най-евтиния лаптоп, а нещо, което да му върши работа за разнообразни нужди, в това число дори за работа. Именно поради тази причина появата на Acer Aspire V3-571G лаптоп с IPS LCD екран на нашия пазар и то в ценовия клас от под 2000 лева определено предизвиква интереса ни, затова и подложихме екрана на нужните тестове, за да проверим какво може да се очаква от него. Не сме наблегнали на тестове на самото V3 шаси, тъй като то е вече на пазара от известно време и там вече знаем какво да очакваме – добро и надеждно изпълнение с ефективно охлаждане. В тази връзка и използваните компоненти в Acer Aspire V3-571G също не са кой знае колко по-различни от това, което сме свикнали да виждаме в конфигурациите на базата на V3 шаси, затова и имаме доста добра представа какво може да се очаква като производителност. Трябва да споменем обаче че Acer Aspire V3-571G лаптоп с IPS LCD панел се предлага на нашия пазар в две различни конфигурации, като най-съществената разлика е в процесора – Intel Core i5 и Intel Core i7, като съответно крайноклиентската цена на първия вариант е 1499 лева, а на втория по-мощен такъв е 1599 лева. Моделът, който ние използвахме за тестовете беше по-мощната конфигурация с Core i7 процесор, която е с пълен моделен номер Acer Aspire V3-571G-736b6G1TMaii.


Характеристики на Acer Aspire V3-571G-736b6G1TMaii:

– Процесор: Intel Core i7-3630QM, up to 3.40 GHz, 6 MB cache
– Чипсет: Intel HM77 Express
– Памет: 6GB (DDR3)
– Твърд диск: 1000GB SATA
– Екран: 15.6″ IPS FHD
– Резолюция: 1920×1080
– Видео карта: NVIDIA GeForce GT 640M 2GB DDR3
– Оптично устройство: 8X DVD Super Multi double-layer
– Разширителни слотове: 2x USB 2.0; 1x USB 3.0, VGA Port: Да, Мрежа: 10/100/1000Mbps
– Безжична мрежа: Acer Nplify 802.11a/g/n Wireless, Bluetooth 4.0+HS
– Звук: HD Audio
– Web камера: 1.3 Mp
– Четец за карти: 4-in-1 Card Reader (SD, MMC, MS, MS Pro)
– Операционна система: Linux
– Батерия: 6 клетъчна
– Тегло: 2.6кг
– Гаранционен срок: 2 години за физически лица, 1 година за юридически лица

Вариантът на конфигурация с Intel Core i5 процесор е с моделен номер Acer Aspie V3-571G-53218G1TBDCaii, като тук разликите са само че процесора е Intel Core i5-3210M (3M Cache, 2.5 GHz up to 3.10 GHz) и системната памет е 8GB вместо 6GB. И ако се чудите защо има разлика от 100 лева между двете конфигурации, като те се различават основно само в процесора, то трябва да ви обърнем внимание на фактът, че i7-3630QM е 4-ядрен мобилен процесор с HyperThreading, което осигурява 8 логически ядра, за разлика от i5-3210M – двуядрен процесор с HT и 4 логически ядра. Тоест ако за вас е от значение високата производителност, то определено трябва да заложите на Core i7 процесора, защото със сигурност ще усетите разлика в производителността при ефективно използване на 4 физически ядра спрямо само 2.

И двата варианта разчитат на NVIDIA GeForce GT 640M дискретна графика, освен вградената в процесора Intel графика. GeForce GT 640M е среден клас видеоконтролер, който се представя доста добре като производителност и дори става за пускане на игри с по-високо ниво на детайли, но все пак имайте предвид, че тук не говорим за геймърски лаптоп. GeForce GT 640M може да се справи с повечето дори по-тежички игри на High детайли при резолюция от 1366×768, но използвания Full HD панел в конкретните вариации на V3 за които става дума тук определено ще му дойдат много. Тоест ако възнамерявате да пускате и по-актуални и тежки игри на тази машина, ще трябва или да предпочетете по-ниската HD резолюция с по-високо ниво на детайли или да заложите на по-високата нативна Full HD такава, но с понижено ниво на детайли.


Време е да обърнем внимание и на самия IPS LCD панел на лаптопа, който именно е основният акцент при този нов модел Acer Aspie V3-571G. Самият екран е с диагонал от 15.6 инча и е със стандартна разделителна способност от 1920×1080 пиксела, отгоре матрицата има матово, а не огледално покритие, нещо, което също е от съществено значение за доста потребители, особено предвид факта, че повечето екрани в днешно време са с лъскаво огледално покритие, а не с матово такова. Все още има доста потребители, които продължават да недолюбват “огледалните” покрития, макар и те самите да имат своите преимущества, а не само недостатъци, освен от който е именно отразяването или ефекта на огледало. Конкретно използваният панел според идентификацията му е LG Philips LP156WF4-SPB1, който според официалните параметри е с 250 cd/m2 и 400:1 минимален осигуряван контраст, но както установихме в тестовете реално тези параметри биват надминати и екрана осигурява значително по-добри такива показатели. Самия панел е 6-битов IPS, подсветката е WLED по ръба на екрана.


Започваме с поглед към подсветката на екрана, както можете да видите от снимката по-горе подсветката е доста равномерна и няма така наречения backlight bleeding или по-светли петна в определени зони на екрана. Разбира се при съвсем обстойна инспекция е възможно да забележите малко по-силна светлина от подсветката на места около ръбовете на екрана, но това като цяло не е особен проблем (заради слабо изразената разлика) и изисква прекалено голямо задълбочаване. Или с други думи нямаме забележки към равномерността на осветеността на подсветката на екрана, нещо, което е плюс предвид доста високата максимална яркост на IPS панела както ще стане ясно след малко, когато стигнем до съответния тест.


Преминаваме към теста за зрителните ъгли. Тук, както беше и съвсем очаквано резултатите са доста добри, все пак говорим за IPS LCD панел при който едно от основните предимства е именно доста широките хоризонтални и вертикални зрителни ъгли. ЗА разлика от TN панелите, където при подобни параметри на теста е типични да видим инвертиране на цветовете, то тук не само че такова липсва, но цветовете продължават да изглеждат достоверно, макар и с леко понижено ниво на яркост. Положението като цяло е еднакво добро и по отношение на хоризонталните и що се отнася до вертикалните зрителни ъгли, така че нямаме повод за оплакване. Всъщност от доста време насам не бяхме попадали на екран на лаптоп, дори от модели с по-висок ценови клас, тъй като напоследък реално почти не сме попадали на лаптоп с панел различен от TN. И макар TN панелите от по-висок клас да успяват да се справят доста добре с цветовото представяне, особено след калибрация, то те продължават да страдат най-вече откъм по-ограничени зрителни ъгли.


Идва ред да обърнем внимание и на това какви са реалните параметри и показатели на IPS LCD матрицата при Acer Aspire V3, като ще започнем с измерването на фабричните настройки, с които получавате лаптопа. Oт Acer обявяват параметрите на използвания IPS LCD панел, нещо, което по принцип е типично за използваните в преносими компютри екрани, но пък е типично за компютърните монитори. Така че реално нямахме ясна представа за това какви са параметрите, осигурявани от IPS LCD панела на лаптопа докато не ги измерихме, освен разбира се че екрана предлага висока максимална яркост, нещо, което лесно може да бъде отчетено и без допълнителна техника.

Калибраторът ни отчете максимална яркост от 335 кандела на квадратен метър, стойност, която ни изненада приятно, тъй като подобни резултати са типични по-скоро за настолни монитори, а не за екраните на преносими компютри. Яркост от 335 cd/m2 осигурява добра видимост на картината дори при силна осветеност на околната среда. Страничният ефект от високата яркост на панела обаче е че черният цвят също е с по-висока яркост, тъй като двете неща са пряко свързани. Измерената от нас яркост на черното се оказа 0.48 кандела на квадратен метър, което е малко по-висока стойност от очакваното, а контрастът беше 727:1. Що се отнася до цветовото представяне, типично стандартните фабрични настройки показват немалко отклонение, нещо, което не е неочаквано за решение без фабрична калибрация и без претенции за продукт насочен към професионалисти. Средното отклонение от около 6.6 е значително по критериите за добро цветово представяне, макар визуално нещата да изглеждат съвсем нормално за нетренираното око на обикновения потребител. Обикновено решенията за екрани с панели тип xVA и IPS, които имат някакви фабрично настройки за по-добро цветово представяне още с първото пускане показват средно отклонение от порядъка на 2-3 единици. Тъй като обаче цветовото представяне на един екран се влияе и от свързаната към него видеокарта, то за постигане на оптималните резултати е необходимо да се направи хардуерна калибрация.


Ето как изглеждат нещата с представянето на IPS екрана на Acer Aspire V3 след като го калибрирахме, резултатите наистина изненадват много приятно. Калибрацията е довела до известен компромис с максималната яркост, но дори 272 кандела на квадратен метър осигурява повече от добра максимална яркост. По-интересни обаче са резултатите по отношение на цветовото представяне, при което средното отклонение спада до едва около 0.4, а максималното е 0.6, което показва отлично цветово представяне с минимално отклонение от референтните цветове. Реално след калибриране на IPS LCD панела неговите параметри като яркост и контраст общо взето се доближават почти до обявените като минимум показатели за използваната в лаптопа матрица. Безспорният факт е, че след калибрация на IPS LCD матрицата в Acer Aspire V3 лаптопа то той може спокойно да бъде използван за професионална работа с цветове, не само за любителски нужди. Разбира се при нуждата за ползване за работа с цветове няма как да минете без хардуерна калибрация с колориметър, защото без да е калибриран IPS LCD панела не може да покаже пълните си възможности. Факт обаче е, че в този ценови клас и с подобна конфигурация надали ще успеете да намерите друго актуално мобилно предложение с IPS LCD екран, което определено превръща Acer Aspire V3-571G лаптопа с IPS LCD екран в чудесен достъпен модел без конкуренция на нашия пазар.

Acer Aspire V3-571G-736b6G1TMaii лаптоп в IskamPC.com
Acer AspireV3-571G-53218G1TBDCaii лаптоп в IskamPC.com


Етикети: , , , , , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 Антон Белев (Bloody) // 29.01.2013 в 22:33

  Ами вероятно става дума за 6-битова E-IPS матрица (6-битова + FRC), вместо 8-битова S-IPS (никъде не се споменава точния вид на IPS матрицата, но това че е 6-битова и е на LG навежда на мисълта че става дума за E-IPS), но въпреки това резултатът е доста добър след калибрация.

  Тоест в резултат на това, че говорим за 6-бита на цвят вместо 8 нямаме пълно покритие на sRGB гамата, нещо, което е видно и от графиките с измереното цветово представяне по-горе. Но самото цветопредаване не страда особено, като изключим на мменти видимия dithering ефект, но все пак в този ценови клас трудно ще се вмести нещо по-добро от E-IPS. Доста от отдавна не съм виждал актуален модел лаптоп със S-IPS матрица…

  Реално E-IPS е нещо комбинирано между IPS и TN, опитвайки се да съчетае добрите неща от двете технологии – по-добри зрителни ъгли, по-добро цветово представяне и по-бързо време за реакция, в комбинация с по-достъпна цена (далеч не е без значение). И реално повечето решения се оказват добри за нуждите на повечето нормални потребители и най-вече достъпни за тях. Вече за наистина високо ниво професионални нужди за работа с цветове е необходимост използването на 8 и дори 10-битови IPS панели, но там ценовия клас отива в небесата и никой няма да разчита на лаптоп.

 2. 2 Zygot // 30.01.2013 в 14:00

  Очаква ли се 17″ версия от Acer с IPS матрица? Bloody може ли малко повече инфо относно охлаждането на лаптопа как се държи след 1 час гейминг? С тази цена и видео ще е срамота да тротва след 15мин игра за съжаление се случва доста често при лаптопите.

 3. 3 wladimir1 // 30.01.2013 в 18:03

  Много гадна клавиатура и труден за почистване.

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 30.01.2013 в 18:11

  Засега няма да има 17-инчов модел с IPS, но Acer имат доста читава 17-ка в лицето на Aspire V3-771G (Acer Aspire V3-771G-53214G75BDCaii), която неотдавна тествах и останах доста приятно изненадан – има ревю на сайта. Там се ползва TN панел, но доста читав, матов и след калибрацията стига до отклонение от 1.1, което пак е доста добре, макар че не е чак толкова добре колкото е IPS панела тук.

  Що се отнася до охлаждането, справя се без особени грижи дори със стресово натоварване на максимум на процесора и видеоконтролера едновременно, което надминава значително натоварването постигано при нормално ползване в 99% от случаите. След много синтетичен тормоз 4-ядрения i7 процесор не можа да мине над 85 градуса (при нормално натоварено ползване до към 70 градуса), видеоконтролера беше по-студен, не забелязах проблеми с тротлинг. Нарочно си играх да блокирам частично отворит на охлаждането, за да проверя как се справя системата при друг тип екстремно полване на което доста потребители обичат да подлагат лаптопите си, но така и не успях да постигна температура за задействане на защитата за автоматично изключване (105 градуса за този процесор). При i5 версията ситуацията би трябвало да е още по-безпроблемна, тъй като процесора е с 10W по-ниско TDP.

  По време на игра е малко вероятно процесора да бъде натоварен на максимум и всичк ядра да са 100%, така че след като няма особени проблеми при максимално натоварване със синтетика не би трябвало да има съвсем никакви грижи при по-слабо натоварване по време на игра.

 5. 5 Възползвайте се максимално от вашия нов Acer Aspire V3 лаптоп с Full HD IPS матрица – hardwareBG.com // 04.02.2013 в 11:03

  […] За повече информация относно IPS матрицата и резултатит… > Етикети: Acer, Acer Aspire V3, Acer Aspire V3 лаптоп, Acer Aspire […]

 6. 6 Ivaylo // 20.02.2013 в 00:48

  Аз лично си го ползвам от май месец 2012 и нямам никакви проблеми, играя си игри постоянно, лятото загрява малко (но не колкото да забие или нещо) но за това си има Cooler pad играл съм Battlefield 3 на ултра :)
  Колкото до клавиатурата много си ми е удобна. :)