ORS поднови офертата си към Виваком/БТК за закупуване на НУРТС

ORS поднови офертата си към Виваком/БТК за закупуване на НУРТС

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 16.11.2009, 3,498 показвания

ors-logoАвстрийската компания предложи да придобие директно 100% от мрежата за разпространение на радио и тв сигнал. Oesterreichische Rundfunksender (ORS) обяви, че е подновила офертата си към Виваком / БТК Груп за закупуване на Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС). ORS предложи да придобие мрежата за разпространение като едноличен собственик.

“Подновихме директната си оферта, защото ме убедени, че в качеството си на стратегически чуждестранен инвеститор, който разполага със специфичния опит в областта и е доказал своята надежност, ние разполагаме с възможността и се ангажираме да осигурим необходимото качество, сигурност и стабилност в разпространението на радио и тв сигнал, както и нужните обновления на мрежата”, зави Михаел Вагенхофер, Управляващ директор на ORS.

През декември 2008 г. ORS подписа предварително споразумение с БТК Груп за придобиването на НУРТС след международен търг, консултиран от инвестиционната банка Lazard. Срокът на споразумението изтече през юни 2009 г. без приключване на сделката. След това в медиите се появиха различни версии за бъдещата собственост на НУРТС.

“Процесите от януари до юни 2009 г. бяха забавени поради редица причини, отчасти от институционален, законодателен и регулаторен характер”, коментира Вагенхофер.

НУРТС има ключова позиция на пазара на разпространение на наземен аналогов сигнал чрез мрежата си от тв кули и ретранслатори, която покрива територията на цялата страна и излъчва програмите на основните радио и телевизионни оператори. Това осигурява на подразделението да играе съществена роля при прехода от аналогово към цифрово разпространение. България трябва да покрие изискванията на ЕС за цифровизация до 2012 г.

“Придържаме се стриктно към принципите си за прозрачна дейност, тясно сътрудничество с държавните институции, съблюдаване на местните законодателства и равнопоставеността на клиентите”, заяви Вагенхофер. “След успешния преход от аналогово към цифрово наземно излъчване, който осъществихме в Австрия, знаем, че това е комплексен процес, който може да бъде осъществен само с общите усилия на институциите, техническите оператори, радио и телевизионните оператори и съобщните организации”, допълни той.

Oesterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) е сред компаниите, които отговарят за изграждането, експлоатацията и поддръжката на техническата DVB-T инфраструктура в Австрия. Дружеството произхожда от австрийската телевизионна компания ORF и е основано в началото на 2005 г. В качеството си на водещ австрийски доставчик на услуги в аналоговите и цифровите радио и телевизионни предавателни технологии ORS експлоатира обширна мрежа от около 500 станции. Освен това ORS е оператор на технически услуги за цифрово сателитно разпространение в Европа. Сред клиентите му са известните телевизионни и радио оператори ORF, ATV, Puls 4, P3tv, Ö1, Ö3, оператори на мобилни мрежи като mobilkom austria, ONE, Orange и telering, както и енергийни компании като EVN. Като водеща компания в областта на аналоговото и цифрово разпръскване в Австрия, ORS се придържа към най-високите технологични стандарти и управлява отлична инфраструктура.






Етикети: , , , , ,



Коментарите са забранени.