Sony Computer Entertainmnt Inc представи PlayStation 4 (PS4)

Sony Computer Entertainmnt Inc представи PlayStation 4 (PS4)

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 21.02.2013, 12,370 показвания

Днес Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) представи PlayStation 4 (PS4), компютърна игрална конзола от следващо поколение, която променя представите за начина на игра – богата функционалност, мощни графики и скорост, интелигентна персонализация, интегрирана социална платформа и иновативни функции за разширен геймплей. В комбинация с облачната технология на PlayStation Network, PS4 впечатлява с нови възможности за игра, в чието ядро са именно геймърите, които вече ще имат достъп до вселена от игри и съдържание навсякъде и по всяко време. PS4 ще бъде достъпна на пазара в края на тази година.

Създаден в името на геймърите, вдъхновен от разработчиците
До последния си детайл, PS4 e създаден за да поддържа най-добрите заглавия и за да придаде нов смисъл на играта като такава. Всичко в името на PlayStation геймърите. PS4 направи това възможно като даде свобода на най-великите гейм разработчици в света, които дадоха воля на своята креативност и преминаха отвъд границите, за да създадат система, идеално отговаряща на техните нужди.

PS4 също така осигурява непосредствен достъп на играещите до един обширен свят от ново PlayStation изживяване, което се разпростира извън конзолата – върху мобилни устройства и PlayStation Network (PSN).

Системната архитектура на PS4 се отличава с изключителна бързина и качество. PS4 е базирана на мощен специално разработен чип, съдържащ осем х86-64 ядра и уникален графичен процесор.

Графичният процесор (GPU) е подобрен на няколко нива, така че да позволява използването му за общи изчисления (GPGPU), като например за симулации на реални физични процеси. Процесорът съдържа поредица от 18 изчислителни групи, които обединени генерират 1,84 терафлопса изчислителна мощност, които могат да бъдат приложени към графики, симулации или комбинация от двете.

PS4 е оборудван с 8 GB системна памет, преимущество, което подпомага създаването на игри и дава възможност за по-богато съдържание, достъпно на тази платформа. За паметта е използван GDDR5, което осигурява на системата скорост от 176GB/секунда и допълнително обогатява графичното изпълнение.

Крайният резултат са нови игри с богата, високо прецизна графика и неповторимо изживяване, което надминава всички очаквания.

Споделен гейминг
Социалната интерактивност е заложена в ядрото на PS4. В основната хардуерна системна архитектура са вградени нови функции. PS4 разполага с активна система за видео компресиране и декомпресиране, което позволява безпрепятствен геймплей ъплоуд. За първи път, потребителите ще могат да споделят епичните игрални триумфи и то само с едно натискане на копчето. Използвайки бутона “SHARE”,намиращ се на контролера, геймърите ще могат да запишат последните няколко минути от играта, да ги маркират и след това отново да се върнат към играта. Видеото ще бъде ъплоуднато, още докато потребителите довършват играта си. Ще може да споделят снимки и видеа с приятелите си в социални мрежи, като Facebook.

Чрез PS4 имате възможност да достигнете до широката публика! Геймърите ще могат да споделят своя геймплей в реално време, използвайки директни интернет срийминг услуги като Ustream. По време на живото предаване, приятели ще могат да коментират случващото се. Ако някой от участниците се затрудни на даден етап, то приятели могат да се притекат на помощ. Например: съдействие с лечебни отвари или специални оръжия, когато такива са жизнено важни по време на самия геймплей.

Още нещо, потребителите могат да свържат акаунтите си от Facebook и Sony Entertainment Network. Чрез PS4, геймърите ще установят нов вид общуване, посредством co-op play или “cross-game chat”.

PS4 – функции за разширен геймплей с втори екран
PS4 интегрира възможност за използване на т.нар. втори екран. Платформите, които ще потопят геймърите във виртуален свят без граници са: PlayStation Vita (PS Vita), смартфони и таблети. Основна функционалност, възможна благодарение на споделения гейминг е “Remote Play ( Игра от разстояние )”. PS4 разгръща изцяло потенциала на тази характеристика, като превръща PS Vita в устройството, което ще бъде ваш непрестанен спътник. Чрез PS Vita, геймърите ще могат безпрепятствено да прехвърлят заглавията от PS4, на 5 инчовия дисплей на PS Vita конзолата, която също така разполага с двойни аналогови стикове и опция за Wi-Fi *1. Дългосрочна цел на SCEI е да приспособи всички PS4 заглавия към PS Vita*2.

Ново приложение от SCE, наречено “PlayStation App” ще позволи на iPhone, iPad и Android смартфони и таблети*3 да се превърнат във „втори екран”. Веднъж инсталирано на тези устройства, приложението ще позволи на потребителите, например да виждат карти на „втория екран” докато играят приключенски игри; да закупят PS4 заглавия, докато са навън и да ги даунлоуднат директно на конзолата у дома; да наблюдават играта на други геймъри от своите устройства.

Игра веднага
PS4 радикално намаля времето за старт на играта. Функцията “suspend mode” на PS4 поддържа системата в състояние на ниско потребление, като същевременно запазва игровата сесия. Времето, което сега е необходимо за стартиране на конзолата и зареждане на вече запазена игра ще остане в миналото. С PS4 геймърите просто трябва да натиснат бутона на захранването и да се върнат веднага отново на мястото, до което са стигнали. Освен това, докато играят игра, потребителите на PS4 могат да рестартират различни приложения, включително уеб браузъра.

PS4 също така дава възможност на игрите да бъдат изтегляни или актуализирани във фонов режим или дори докато конзолата е в stand-by режим. Системата отива още по-напред, като позволява цифровите заглавия да бъдат стартирани и играни дори по времето, когато те се изтеглят. Когато един играч закупи игра, PS4 сваля първоначално само една малка част от данните, така че геймърите да започнат да играят веднага, докато останалата част от играта се изтегля.

Персонализирано съдържание
На новото менюто на екрана на PS4, играчите ще виждат информация относно играта, която се споделя от приятелите им или да видят техния геймплей. Ще могат да получават препоръчана информация и съдържание, включително игри, телевизионни предавания и филми. Дългосрочната цел на PS4 е да се намали времето за изтегляне на цифрови заглавия на нула: ако системата знае достатъчно за един играч и да предскаже следващата игра, която те ще закупят, тази игра може да бъде заредена и готова да стартира още преди те дори да са щракнали върху бутона “купи”. PS4 ще продължава да обогатява преживяванията на потребителите, като отговаря по-пълно на техните потенциални нужди.

Игра в облака
Стартирала през ноември 2006 г., мрежовата услуга за потребителите на PlayStation – PlayStation Network, сега работи в 67 страни и региони*4 по целия свят, с общ брой на сваленото съдържание вече над 2,8 милиарда*5. В допълнение към различните игри, налични в PlayStation Store, потребителите на PS4 ще могат да се насладят на различни услуги, предлагани от PSN, като Music Unlimited – базираната на облак услуга за музикален абонамент и Video Unlimited за видео съдържание, както и различни услуги за разпространение на друго съдържание.

Чрез комбиниране на PlayStation Network с облачната технология на Gaikai Inc, SCE цели да направи възможно свободното тестване на различни игри. В бъдеще, когато един геймър вижда заглавие в PlayStation Store, което го заинтригува, те ще могат веднага да започнат да играят реална част от самата игра, а не е орязана версия. С Gaikai и PlayStation Store, геймърите ще бъде в състояние да изпробват различни игри и да закупят само тези, които наистина им харесват. PlayStation Network и облакът ще предложат допълнителни възможности на PlayStation геймърите. SCE проучва уникалните възможности на облачната технология с дългосрочната визия да направи достъпна за PS4 цялата библиотека от PlayStation заглавия, включително невероятния каталог от повече от 3000 PS3 заглавия*6 , който е без аналог в гейм индустрията.

От сега, до старта на новата конзола в края на 2013г. SCE ще продължи да обявява нови подробности за PS4 и за гамата нови игри от страна на различни разработчици и издателите, независимата гейминг общност игри и SCE Worldwide Studios, както и допълнителни подобрения на цялата екосистема на PlayStation.

*1 В зависимост от условията на мрежата и заглавията, потребителите може да нямат възможност да играят навън пълноценно.
*2 Освен игри, които изискват периферни устройства, като PlayStation 4 Eye.
*3 В зависимост от версията на операционната система и други условия, потребителите може да не могат да ползват това приложение.
*4 Към 31 декември 2012.
*5 Към 19 февруари 2013.
*6 Към 31 декември 2012, включително безплатните тестове.

За Sony Computer Entertainment Inc.
Признат като световен лидер и компания отговорна за развитието на потребителския компютърен гейминг, Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) създава, дистрибутира, разработва и маркетира PlayStation 2 (PS2 ) система за развлекателен гейминг, PSP (PlayStation Portable) портативна игрална система, PlayStation 3 (PS3 ) гейминг конзола и PlayStation Vita (PS Vita) портативна гейминг система. Още от създаването си през 1994, PlayStation революционализира сферата на домашното забавление. PS2 се установява като ядро на гейминга в домашни условия. PSP е портативна игрална система, чрез която потребителите могат да се насладят на 3D заглавия, видеа с висока резолюция и изпълнение, както и кристален стерео звук. PS3 е игрална компютърна система от ново поколение, съдържаща в себе си мощен Cell Broadband Engine и RSX процесор. PS Vita е най-иновативната портативна игрална система, която съчетава богат набор от възможности за гейминг и социално споделяне, в реално време. SCEI се стреми към разширяване на PlayStation платформите, чрез представянето на PlayStation Mobile. Компанията базирана в Токио, Япония, заедно с всички прилежащи компании Sony Computer Entertainment Америка LLC.и Sony Computer Entertainment Европа Ltd., и други филиали Sony Computer Entertainment Япония и Sony Computer Entertainment Азия разработват, създават, маркетират и дистрибутират хардуеър и софтуеър; управляват лицензиите с трети страни, за всяка една от прилежащите платформ, в съответните световни пазари.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,32 коментара

 1. 1 Сашо // 21.02.2013 в 15:05

  Много хубаво, но все още модела е walled garden.

  Знае ли се кои са производителите на CPU и GPU в конзолата?

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 21.02.2013 в 15:34

  Да, знае се… AMD :)

 3. 3 Радо // 21.02.2013 в 15:45

  Един път им попадна случай да пишат по интересна и важна тема и ПР-ите пак го направиха да звучи, все едно продават втулки или памперси.
  Усетих напрежение в черепната кутия още на “Споделен гейминг”.
  Не може ли да се напише едно макар и кратко материалче, преведено на човешки език?

 4. 4 Гого // 21.02.2013 в 16:35

  Eх, кога (G)DDR5, ще започне да се използува и за системна памет при персоналните компоти….Някак ми се иска страхотно много, да прескочим DDR4 и направо да скочим в най-лявото платно на магистралата. Конзолите пак изпревариха ПЦ-то в лицето на PS/4.

 5. 5 nikito_blend // 22.02.2013 в 09:20

  Дано да както преди да може да се инсталира линукс.

 6. 6 atm // 24.02.2013 в 00:43

  Аз се замислям да си взема 1 по-голям тв с ПС4 и да спирам да рина постояно пари за хардуер.

 7. 7 erm // 25.02.2013 в 13:22

  Интересно защо тъпите японци са заложили на AMD при положение ,че според хардуерните сайтове и форуми /включително и нашия/ не стават за игри.Визирам основно процесорите.Viva Intel and NVidia.Code fast.Faster code.

 8. 8 Achtung // 25.02.2013 в 13:42

  Интересно е че CPU ядрата са Jaguar, тоест наследника на Бразос, интересно защо са взели подобно решение?

 9. 9 :) // 25.02.2013 в 14:42

  причината да е AMD e цената :)

 10. 10 endo // 25.02.2013 в 15:33

  Какъв интел да сложат, те имат ли нещо повече от четириглаво което да струва под 500$. Все пак тази конзола ще се търкаля поне 6-7 години така че 4 ядрен интел щеше да е крачка назад спрямо сегашния Cell.

 11. 11 Ano // 26.02.2013 в 09:32

  Ъмммм “1,84 терафлопса изчислителна мощност”. Това много ли ви се струва? Защо не си направите труда да сравните с PC, хеле пък когато излезе в края на годината? И преди всички да скочат с – ама то GDDR5, ама то оптимизации, ама то OS…. 1,84 терафлопса са си 1,84 терафлопса, дори 2-3 пъти по-добре да се ползват от колкото про едно PC, то 1,84 терафлопса винаги ще са си 1,84 терафлопса.

  Това ще ви е стандарта за игрите за следващите 6-10 години (освен ако кашона не е по-добре, но ме съмнява). След толкова години тия 1,84 терафлопса, ще са просто патетични.

 12. 12 Achtung // 26.02.2013 в 11:10

  Нещата не са толкова зле, според мен използването на х86 процесор ще позволи на разработчиците на игри, максимално бързо, лесно и не на последно място евтино да пускат и PC версия на дадена игра. Наличието на 8 ядра(а защо не 2 модула от FX?) ще принуди разработчиците да наблегнат сериозно на добрата много-нишковост на кода, което след това веднага ще се отрази и на PC заглавията. Вместо да сравнявате видеото в PS4 с неговите 1.84 Терафлопа с PC, го сравнете с видеото на PS3 и ще видите колко голям скок е напред. Нима това че XBOX и PS3 имаха слаби видеа по днешните стандарти им пречеше да предлагат невероятни игри?

 13. 13 :) // 26.02.2013 в 17:09

  Предлагаха невероятните игри… с орязана графика и филтрации :)

 14. 14 Ano // 26.02.2013 в 17:15

  Achtung, тези 8 ядра са еквивалента на Atom с толкова ядра. Да PS4 ще е много повече от PS3 и Xbox360, но това не значи, че ще е “цветя и рози” сравнение с PC. И да пречеше им да предлагат невероятни игри в графично отношение (и не само – физиката им куца отвратително много на козолите, няма да споменавам за всички останали недоразумения….). Като най-дразнещо е че пречи и на PC игрите да са невероятни в такова.

 15. 15 wiivn // 27.02.2013 в 16:33

  Това за конзола не само, че не е зле, ами си е и твърде добре даже. Добре, добре, но такава система за съжаление няма да струва по-малко от $600. Хбокс-а според мен ще отговори адекватно и… двете конзоли накрая ще са почти идентични. И аре – 10 години минимум, ако няма някакви световни есктремации и фундаментални промени разбира се.

 16. 16 Ano // 28.02.2013 в 08:18

  По-малко ще струва, поне се опитват да направят всичко възможно да струва по-малко. За конзола е ясно, че е добре. Ще видим като излезе, но и аз залагам на живот над 10 години.

 17. 17 endo // 28.02.2013 в 12:23

  Да добре е за конзола, но това ще важи само в началото на живота и. Ano дано не си прав за дългия цикъл тези конзоли ужасно затлачват прогреса. Ако PC беше водещата платформа нивото на игрите щеше да е съвсем друго днес, дори хардуера щеше да е на друго ниво.

 18. 18 Ano // 28.02.2013 в 14:10

  Специалистите в бранша се изказват, на база информацията до момента, че PC4 и следващия XBOX, са проектирани за максимално дълъг живот. Реално погледнато и Сони и МС правят много повече пари изтисквайки текущата технология на макс. Но не са виновни само те. Developer-ите ги мързи/не могат да учат как да програмират за нов хардуер и ОС.

 19. 19 merlinofchaos // 08.03.2013 в 08:42

  Имам чувството, че всички, който не харесват конзолите и AMD се изредиха да плюят.
  1. Колкото и странно да е PS3 с 256MB RAM и 256MB видео успява години наред да се държи адекватно. Според много хора игрите за PS3 изглеждат много по-добре от аналога им за PC…
  2. Плюете AMD, но не знам дали някой от вас се е докосвал до APU- един много приличен процесор с вградено видео и скромна цена, който обаче подкарва повечето нови игри.
  3. 1,84 терафлопса е пройзводителността на видеото- не е много в сравнение с среден или видок клас PC видео карта, но в предвид на това какво постига PS3 с 256MB мисля, че ще е без аналог :P

  @Ano и как го прецени това, че тези 8 ядра се равняват на атом с толкова ядра. При условие, че никъде не се дават точни параметри на процесора- APU e доста обширно понятие. Според: http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php 8 ядрено APU дава пройзводителност адекватна на i3/i5 ;)

 20. 20 wiivn // 11.03.2013 в 16:16

  Между другото има грешка в заглавието “Entertainmnt” :)

 21. 21 hoteli // 19.03.2013 в 09:59

  никъде не прочетох за цената, искам при-ордер !!!! :)))))

 22. 22 Kenshin // 24.03.2013 в 19:57

  @erm а замислял ли си се защо Интел се препоръчват навсякъде за игри? Защото игрите и Windows в момента са много по добре оптизмизирани за традиционния тип ядра, които се ползват от Интел в момента, както и все още повечето игри не могат да оползотворят многоядрените процесори както трябва. Като това твърдение важи с най-голяма сила за игрите писани първо за конзола и после портвани за PC. И ще видиш как след 2-3 години никой няма да се сеща за Интел когато става дума за игри защото ще са оптимизирани за конзолите които ще са със новите ядра на АМД.
  И за да се види колко са алчни Интел и се възползват от положението с игрите само ще спомена че под Линукс където всеки производител може да предложи свои драйвъри (а не като Microsoft да ги мързи да си пригодят операционната система към hardware-a на който е поствена) голямата битка е i7 3770k да настигне FX8350 поти навсякъде а i5 дори не се споменава, така че проблема не е в това колко са зле самите процесори а как софтуера е написан за тях.

 23. 23 ddd // 25.03.2013 в 14:18

  искам да попитам, ако АМД прави процесора и ведео картата няма ли да може да се сложи Windows на това чудо.
  Доколкото помня проблема преди беше че Windwows не подържаше този вид процесори които са в PS3

 24. 24 erm // 25.03.2013 в 15:25

  Kenshin // 24.03.2013 в 19:57Нещо не си ми разбрал иронията колега-погледни последното ми изречение има го и на аватара ми.Code fast.Faster code.

 25. 25 Shax // 26.03.2013 в 21:18

  +1за Keshin, каза всичко което смятах да кажа. Няма начин това, че АMD са в основата на PS4 да не се отрази и на игрите за PC. Обичам АМD и продължавам да съм ги support-вам.

 26. 26 Bright // 27.03.2013 в 14:18

  Това всичкото е политика на няколко фирми,който в момента се стремят да да набавят нужната аудитория за излизащите нови конзоли,то скоро както е тръгнало с всяка нова игра ще излизат и нови конзоли.Спомнете си пс1 колко време беше на пазара,спомнете си пс2 колко време вече стой на пазара.Проблема си остава един и същ а той е наедоразвит енджън и добри историй в игрите които найстина да те грабнат.В наличие са малко такива.

 27. 27 Jordan // 27.03.2013 в 17:15

  @Bright И какво да си спомняме? PS1 ~ 6 години, PS2 ~ 6 години, PS3 ~ 6 години :) От 94 до сега е имало 3 PS-та с по равно живот. Xbox-a първия беше пълен боклук и до колкото помня бързо го смениха, но Xbox360 си изкара и той 6-7 години.

 28. 28 Bright // 28.03.2013 в 13:56

  ps1 се налага 10години по американските пазари,не говорим за България,тя е 5-та глуха.Ps2 платформата продължава да се пройзвежда и да има интерес вече 12години,пак не говорим само за българия,.Мисълта ми беше,че много на често взеха да излизат игрови конзоли в който не се корени голяма разлика,с изключение на завишените параметри,няма го оня дух,то не само духа го няма,но начина на живот.

 29. 29 Jordan // 28.03.2013 в 16:50

  Така де нищо не пречи и ps3 да подължи да се произвежда. Все така не виждам какво се опитваш да докаже с поста си. Конзолите са пуснати през равен интервал от време. Няма как ps3 да стояла 10 години на пазара при положение, че са минали 6 от както е пусната :)

 30. 30 Дами и господа – Playstation 4 ! | e-Gamers.info // 03.04.2013 в 11:01

  […] Източник Прочетете ощеSony Xperia Z!UltraHD резолюция в телевизора на AppleOUYA излиза на бял святBattlefield 3 – End Game излиза днес за PCНовите продукти на “Logitech” Tweet /* */ /* */ /* */ Стани фен Bulgarian Gaming Awards 2012 PlayExpo 2013 League Of Legends – LCS 2013 Днес ви питаме: […]

 31. 31 Николай Цеков (geniusloci) // 07.04.2013 в 21:19

  Въобще не мисля, че са “зачестили” пускането на нови модели, да не говорим, че разликата, която била само на параметри… че на какво да е? Днес технологиите от една страна се развиват супер бързо, от друга – навлизането им е далеч по-бързо – което е дори по-важно, логично е да ускорят леко навлизането на нова конзола. Погледнато реално – настоящите спират цялата гейм индустрия. Отделно – PS3 претърпя цял куп метаморфози с преминаване към по-фини производствени процеси, резултатът мисля, че е ясен на всеки, който е следил развитието – намалена консумация (съответно и топлоотделяне), по-редки проблеми, по-големи хардове… цената общо взето се запазва. Пускането на нова конзола си е навременно, ако ще доведе до подобряване на по-новите заглавия (преминаване изцяло към 1080p вместо 720p/1080i, визуални благинки, физика, AI) – аз лично нямам против. PS3 ще продължи да се произвежда, така или иначе.

 32. 32 damenidze-79 // 16.04.2013 в 07:34

  Тъй като не съм докосвал каквато и да е гейм-конзола,имам следният въпрос:а именно,каква е консумацията на ток при
  PS3 и XBOX ?