Проблемът с Lynx Point и USB3.0 изцяло на хардуерно ниво – корекция само с нова ревизия

В раздел: Новини от на 11.03.2013, 4,208 показвания

Изглежда проблемът със S3 Sleep, USB3.0 и чипсетите Lynx Point (за процесори Intel Haswell) няма да може да бъде решен с ъпгрейд на BIOS-а на дънната платка или някаква друга софтуерна хватка, а ще изисква нова ревизия на чипсета. Макар за Intel това да е по-скоро “дразнещ проблем” от колкото “сериозен бъг”, не малко потребители започнаха да споменават чипсета Intel Cougar Point ревизия B2, който беше “ремонтиран” до B3 с цел премахване на проблема с деградацията на SATA 3 GBps.

Към момента компанията не смята да забави анонсът на новата платформа Haswell, а финална производствена ревизия (1.0) на дънни платки с Lynx Point със сигурност вече има. Това означава, че известен брой дънни платки ще бъдат с актуалната ревизия на чипсета по време на стартът на продажбите на процесорите Haswell. Остават още малко повече от два месеца, през които проблемната ситуация с USB3.0 ще получи достатъчно гласност, че да подложи на съмнение успешният старт на продажбите на платформата Haswell.

Все още не е ясно дали Intel вече са готови с решението на проблема и кога точно ще започнат с доставките на ревизираните варианти на чипсетите Lynx Point, което ще даде поне някаква яснота относно времето, когато и моделите дънни платки с ревизиран чипсет ще се появят на пазара. Важното е да се отбележи, че за разлика от ситуацията с Cougar Point B2, при проблема със S3 Sleep и USB3.0 реалните проблеми за потребителите няма да са толкова неприятни, защото дори и след събуждане от S3 да се получи разкачане на USB3.0 HDD от системата загуба на данни няма да има. Остава единствено дразнещият момент с повторното включване на устройството към компютърната система.


Етикети: , ,Един коментар

  1. 1 Сашо // 14.03.2013 в 10:12

    Странно, би трябвало да може софтуерно да може USB-то да се изключи и включи, така че да не е необходима ръчна намеса. Но пак няма да е удобно, ако човек има отворени файлове на външния носител. Да си продават кофти чиповете за сървъри, които няма да ползват USB и готово, какво толкова.

Коментари: