Преглед на 27″ Dell UltraSharp U2713H LCD монитор

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 12.03.2013, 8,708 показвания

Dell UltraSharp U2713H монитор е на практика най-високият клас 27-инчов монитор на компанията Dell, който е насочен към професионалистите работещи в области, където им се налага да боравят с цветове и точността на цветопредаването е от особено голямо значение. Мониторът U2713H разчита на AH-IPS LCD екран с LED подсветка и предлага разширена гама разчитаща на 14-битов LUT и с възможност за възпроизвеждане над 1 милярд цвята. По спецификации монитора покрива на 100% sRGB цветовата палитра и на 99% доста по-широката Adobe RGB палитра. Екранът използва матово антирефлексно покритие от най-актуалното поколение така наречените “semi-glossy” решения, нещо, което е добра новина за потребителите, които се притесняват от така наречения ефект на гранулиране на пикселите в следствие на матовото покритие върху лъскавия екран. Времето за реакция на пикселите при този модел е 6 ms (сиво-сиво), което разбира се е постигнато с използването на Overdrive за ускоряване на тяхната реакция, и въпреки това този монитор надали ще е най-удачното решение за нуждите на геймъри или пък за използване като ежедневно решение за домашно ползване за развлечения и работа. Поначало Dell UltraSharp U2713H е основно насочен към професионалистите за които цветовото представяне е приоритет, но предвид доста добрата му цена за това, което предлага като параметри, то той може да се окаже и атрактивно решение за ентусиастите търсещи универсално решение от по-висок клас. А все пак мониторите от висок клас не са нещо, което се подменя всяка година.


Основни параметри на Dell UltraSharp U2713H:

Диагонал на екрана: 27″
Разделителна способност: 2560×1440 точки / 60Hz
Съотношение (хор./верт.): Widescreen 16:9
Тип на матрицата: AH-IPS LCD с LED подсветка
Разстояние между пикселите: 0.231 мм
Максимална яркост: 350 cd/m2
Максимален контраст: 1000:1 (до 2000000:1 динамичен)
Зрителни ъгли (хор./верт.): 178/178 градуса
Време за отговор: 6 ms (сиво-сиво)
Цветова гама: Adobe RGB 99%, sRGB 100% и 120% (CIE 1976)
Възпроизвеждани цветове: 1.07 милярда
Видео конектори: DVI-D with HDCP, DisplayPort 1.2 (DP), Mini DisplayPort 1.2 (mDP), HDMI, 1x USB 3.0 upstream port, 4x USB 3.0 downstream ports, DisplayPort out, Audio out
Вградени високоговорители: не
Цвят: черен
Размери: 699.8 x 317 x 61.2 без стойката
Тегло: 6.30 кг (без стойката)
Енергопотребление: 60W типично, в режим на готовност <0.5W Гаранционен срок: 36 месеца Цена: 1299 лв.

27-инчовия Dell UltraSharp U2713H LCD монитор е от серията PremierColor на Dell идва с фабрична калибрация на цветовете, която би трябвало да осигурява по-точно цветово представяне на монитора без той да бъде допълнително калибриран. Разбира се монитора поддържа и допълнителна хардуерна калибрация, която може да бъде извършена и запазена в него, след което да бъде активирана от менюто му с настройки при нужда, но това изисква закупуването на колориметър от висок клас. Всеки един PremierColor монитор бива индивидуално тестван и в комплекта е включена разпечатка с индивидуалното му представяне, документ, който е полезен за добиване на представа не само за цветовото представяне, но също така и за равномерността на подсветката и точността на цветовете в отделните зони на екрана. Все пак фабричната калибрация, колкото и да е добра не е задължително да осигури идентични резултати при свързване към вашия компютър, тъй като от значение за цветовото представяне е и конкретната видеокарта. Затова и измерени в последствие цветовете на екрана може да се разминават значително спрямо посочените стойности в този документ както ще видите след малко от нашите резултати, но това не е особено голям повод за притеснение. Все пак за оптимално представяне при ползване на U2713H за работа с цветове то допълнителната калибрация на системата, на която ще се ползва екрана е наложителна така или иначе.


Преди да преминем към проверката на цветовото представяне един бърз поглед към зрителните ъгли осигурявани от монитора. Съвсем очаквано от висок клас IPS панел ъглите са много добри, а подсветката наистина осигурява доста равномерно покритие без ясно изразени по-светли петна по екрана.

Ето как изглеждат стандартните настройки на монитора, яркост и контраст на 50, 6500K цветова температура и Adobe RGB цветова палитра. Монитора позволява автоматичното превключване към използване на sRGB, нещо може да ви послужи ако решите да използвате монитора за филми и игри, където използването на Adobe RGB може да доведе до не толкова добри резултати, за разлика от използването на монитора за работа с цветове. Друга важна особеност, която отличава PremierColor моделите монитори на Dell от малко по-ниския клас решения на компанията, които също използват IPS панели е наличието на повече възможности за настройка на цветовете от потребителя. Освен стандартните отделни Gain слайдери за RGB, който традиционно има при повечето монитори, тук при Dell UltraSharp U2713H са налични и Offset слайдери за RGB, като и Hue и Saturation слайдери за RGBCMY. Тези допълнителни настройки дават възможност за по-фино настройване на цветопредаването на монитора след първоначалната калибрация за постигане на още по-добри резултати.

Започваме с проверката на точността на цветовото представяне на монитора при стандартните настройки използващи Adobe RGB цветова палитра, както можете да видите от резултата гамата е повишена и отклонението е значително по-високо от очакваното от под 2. Това обаче не е особено неочакван резултат, както стана дума при използването за работа с цветове където е и силата на по-широката цветова палитра Adobe RGB така или иначе ще е необходимо да направите допълнителна калибрация на екрана на собствения си компютър.

Превключвайки монитора на sRGB цветова палитра виждаме значително подобрение на резултатите, но все пак все още имаме по-високо от очакваното отклонение, да не забравяме обаче че все пак и видеокартата влияе на резултатите. Все пак добрата новина е, че при използване на sRGB ще получите доста добри резултати дори без да сте направили допълнителна цветова калибрация на монитора.

Ето как може да изглеждат нещата след извършването на калибрация с помощта на колориметър. Над 200 кандела яркост и отлично цветово представяне, като при нужда може да се постигне по-висока яркост дори след калибрацията, макар стойност от 200 кандела да е достатъчно висока за работа. Това е калибрацията постигната без използването на допълнителните фини настройки, като с тяхна помощ резултатите може да се подобрят дори още малко, макар дори така да отклонението в цетопредаването да е минимално и точността да се приема за отлична.

Мониторът Dell UltraSharp U2713H разполага с отлични показатели и възможности и се представа доста добре като цветопредаване без да е необходима допълнителна намеса от страна на потребителя, но чак след извършването на цветова калибрация мониторът наистина може да блесне напълно и да покаже всичките си възможности. При положение, че този продукт е предвиден за ползване от професионалисти то калибрацията му е задължителна, така че може да разчитате на отлично представяне за професионални цели, където именно е и силата на монитора. Dell UltraSharp U2713H спокойно може да бъде добро универсално решение и за ентусиасти търсещи качествен висок клас монитор. Определено монитора не е най-удачното решение за геймърски нужди, особено ако става дума за използване за онлайн или състезателен гейминг тъй като IPS панела не е сред най-бързите като време за реакция и трудно може да се състезава с представянето на бърз 120Hz TN панел например. А предвид все пак по-високия ценови клас на продукта то той със сигурност не е и най-удачното решение за монитор за ежедневно ползване без някакви определени цели, но това все зависи и от потребителя.

Повече за актуалните монитори на Dell с IPS матрици можете да намерите тук…


Етикети: , , , , , , , , , ,3 коментара

 1. 1 Magic75 // 14.03.2013 в 08:15

  Не можахте ли на по-скъп монитор да направите ревю?
  Така като чета, сигурно е много хубав, ама няма как да оправдае двойната цена спрямо 90% от другите 27 инчови монитори…

 2. 2 Кристиан // 16.03.2013 в 06:34

  Както е обяснено, този монитор не е за всеки. Ако 14-битова LUT таблица не ти говори нищо, купи си някой PanasoAnic.

 3. 3 Squirtting // 21.03.2013 в 12:19

  Не е скъп монитора, даже напротив, само че не ми харесват тези 60 hz при разделителната способност, трябваше да са доста повече ;/

Коментари: