България за първи път участва в международното състезание на НАСА “Space Apps Challenge”

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 20.03.2013, 4,385 показвания

Състезанието ще се проведе на 20-21 април 2013 г. едновременно в София и още 74 града в 41 държави

Български екипи ще могат да участват за първи път в международното състезание на НАСА “Space Apps Challenge”. Технологичното състезание ще се проведе на 20-21 април 2013 г. едновременно в София и още 74 града в 41 държави. Събитието виртуално ще събере хора от цял свят, които ще разработват технологични решения за подобряването на живота на Земята и ще допринесат за развитието на изследователските мисии в космоса.

Регистрацията за международното състезание “Space Apps Challenge” на НАСА е вече отворена за всички разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти в България, които имат интерес да се включат. Чрез използването на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА и с помощта на съвременните технологии, участниците ще разработват решения за един или повече от зададените около 50 проблема, които вече са обявени тук: http://spaceappschallenge.org/challenges/. Категориите са софтуер, хардуер, визуализация на данни и гражданско участие в научни изследвания (citizen science).

Състезатели от България и региона могат да участват както присъствено – в Академията на Телерик в София, така и онлайн. Участниците ще разполагат с 48 часа, за да разработят индивидуално или в екип иновативни решения с отворен код на съществуващи глобални проблеми. На финала местно жури ще определи най-добрите проекти в рамките на състезанието и водещите екипи ще получат награди и сертификати за своя принос към обществото и за развитието на технологиите.

В организационния екип на събитието на НАСА “Space Apps Challenge 2013 – София” участват Академията на “Телерик”, Фондация StartUP, Джуниър Ачийвмънт България, Асоциация Циолковски, Институт за Космически Изследвания при БАН, ТУ-София, Трейн Софт, УНИБИТ, Посолството на САЩ в България, представители на академичната общност и бизнеса.

“Space Apps Challenge” се провежда за втора поредна година. През 2012 г. състезанието привлича над 2000 любители на технологиите от 17 държави, които създават над 100 забележителни проекта. След успеха на пилотното издание, тази година състезанието е с близо 3 пъти по-широк обхват, а София за първи път е сред избраните за почетни домакини градове.

Официално представяне на международното състезание “Space Apps Challenge” ще се състои на 2 април 2013 г. от 19:00 ч. в Академията на “Телерик”.

Актуална информация за състезанието ще бъде публикувана:
– На Facebook страницата на “NASA International Space Apps Challenge 2013 – Sofia – https://www.facebook.com/SpaceAppsChallenge2013Sofia
– В Twitter: https://twitter.com/SpaceAppsSofia
– В Tumblr: http://spaceappsofia.tumblr.com/


Етикети: , , , ,Коментари: