Виртуална реалност с Oculus Rift Development Kit-а

В раздел: Новини от на 12.04.2013, 7,217 показвания

Oculus Rift e HMD устройство (Head Mounted Display) с възможност за възпроизвеждане на триизмерен образ, към момента проектът е на ниво първоначална версия предназначена за разработчици и разбира се за VR/3D ентусиасти. Ако и вие се интересувате от това какво може да ви предложи Oculus Rift development kit-а, HardwareBG ви дава възможност да изпробвате устройството на живо. Заповядайте в офисa на HardwareBG и изпробвайте първият, а може би и все още единственият Oculus Rift development kit у нас към момента.

Основното предимство на Oculus Rift пред другите подобни продукти и това, което го отличава и го прави наистина интересно решение за използване за проекти за виртуална реалност е големият FOV (Field of View). Благодарение на широкото покритие на зрителното поле на потребителя Oculus Rift наистина може да създаде усещането за това, че сте част от играта, за разлика от ефекта на “прозореца на другия край на стаята”, който се получава при на практика всички останали потребителски алтернативни решения за HMD устройства осигуряващи доста по-нисък FOV. Освен това при Oculus Rift имаме и head tracking решение, което позволява движение на камерата във виртуалния свят следващо реалните движения на главата на потребителя. Тъй като този нов продукт се нуждае от предварително обработен по специален алгоритъм образ е необходимо софтуерът да бъде предварително оптимизиран да поддържа устройството и вградения в него акселерометър, който отговаря за следенето на движенията на потребителя.

Към настоящия момент има само една единствена игра с работеща поддръжка за Oculus Rift – Team Fortress 2, макар да има доста обявени заглавия, които се очаква да добавят официална поддръжка за устройството. Вече са налични и версии на Unreal Development Kit и Unity 4 гейм енджините, като и други проекти за обявили предстоящо добавяне на поддръжката. Така че откъм поддръжка за гейм разработчици нещата вече се случват, но до появата на подобрена потребителска версия и достатъчно широк набор от софтуер в това число и игри разбира се, поддържащи устройството ще трябва да мине поне още една година.

Повече по темата за стереоскопичните 3D технологии и виртуална реалност…


Етикети: , , , ,4 коментара

 1. 1 IvanTheChemist // 18.04.2013 в 10:41

  Пълното мазало! Демотата можеха да са по-добри, както и хардуера, но като за дев кит това е истинската сила. Както на мен, така и на няколко дева и QA от Gameloft ни допадна доста. Имаш наистина няколко puke inducers, доста добра имерсия.

 2. 2 Гого // 18.04.2013 в 14:54

  Може ли на български :) Не само да е написано с кирилица, но и да е на моя роден език.

 3. 3 Николай Цеков (geniusloci) // 19.04.2013 в 09:32

  На български – слагаш си една джаджа на главата, тя следи накъде си въртиш чутурата и виждаш така, сякаш си вътре в играта и аватарът ти си върти главата. Девелопмент кита е с ниска резолюция, но иначе е впечатляващ, направо очакваш как като си вдигнеш ръката и ще я видиш и във виртуалната среда (е, не, ама подтиква да го направиш). Струва си да се види, щото ако го пуснат някой ден, ще знаеш какво да очакваш – впечатляващо е. Кярът е, че вътре зрителното поле е огромно, дали щото “окулярите” са близо до очите или какво, ама буквално няма общо с гледането през очила.

 4. 4 Гого // 19.04.2013 в 14:14

  Навремето имаше шлемове за виртуална реалност, като се стигна до модели с 1600х1200 точки(може би и повече, но Full HD, още я нямаше като стандарт…Масовите, разбира се бяха 1024Х768, а по-евтините модели една стъпка надолу. В уредите освен дисплеи,(които първоначално бяха CRT, но после ги замениха с TFT, имаше и съответното озвучаване. В зависимост от предназначението и включената електроника цените се движеха от около $600 за любителските модели, до няколко стотин хиляди за модели ползувани от гражданката авиация, космически тренажори и военни. После модата отшумя…Сега се представят кифладжийски продукти с меко казано посредствена резолюция, все едно не сме 16-17 години напред в бъдещето, а сме(поне) 30 години назад в миналото. Че даже и се претендира че са новост.

Коментари: