Ревю на 30″ монитор Dell UltraSharp U3014 с PremierColor

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 14.06.2013, 27,527 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Dell UltraSharp U3014 е най-актуалният топ модел монитор от висок клас на компанията Dell, който е насочен предимно към професионалисти, чиято работа е малко или много свързана с адекватната визуализация на графична информация и боравенето с нея – фото и видеообработка, графичен дизайн, 3D моделиране, работа с CAD/CAM системи, разработка на GIS решения и други. Това разбира се, не означава, че монитора не е подходящ и за ентусиасти, геймъри, фотолюбители, програмисти и т.н., просто основната му насоченост не е към такъв тип потребители, но разбира се и те могат да се възползват от неговите възможности. Dell UltraSharp U3014 представлява висок клас 30-инчов монитор с резолюция 2560×1600 точки (16:10 съотношение) с 10-битов LG AH-IPS панел (12-битова вътрешна обработка и програмируем 14-битов LUT), даващ възможност на дисплея да възпроизвежда с точност над 1 милиард цвята. На пръв поглед имаме един отличен висок клас монитор, осигуряващ голяма работна площ в комбинация с висока резолюция, отлично цветопредаване на професионално ниво, богат набор от видеоконектори и допълнителни възможности, което разбира се идва на съответната цена. Dell UltraSharp U3014 с PremierColor технология се опитва да предложи едно по-достъпно и напълно конкурентноспособно решение в професионалния клас монитори, където доминират марки като Eizo и NEC. Разбира се доколко това е постижимо и наистина ли този монитор ще оправдае високите очаквания към него, като именно това предстои да проверим сега.

Основни параметри на Dell UltraSharp U3014:
Диагонал на екрана: 30"
Разделителна способност: 2560×1600 точки / 60Hz
Съотношение (хор./верт.): 16:10
Тип на матрицата:  AH-IPS,  anti glare with hard coat 3H
Разстояние между пикселите:  0.25мм
Максимална яркост: 350 cd/m2
Максимален контраст: 1000:1 (стандартен) / 2 000 000:1 (динамичен)
Зрителни ъгли (хор./верт.): 178/178 градуса
Време за отговор:6 ms (сиво-сиво)
Покритие на цветова гама: Видео конектори:
– 1x DVI-D with HDCP
– 1x HDMI
– 1x DisplayPort 1.2 (miniDP)
– 1x DisplayPort 1.2 (DP)
– 1x DisplayPort out (MST)
– 1x Audio out
– 1x USB 3.0 upstream port
– 4x USB 3.0 downstream ports
– DC power connector за Dell Soundbar (AX510)
Вградени високоговорители: не (опция за външен Dell Soundbar)
Цвят: черен
Размери: 449.2 x 689.7 x 61 мм ( H x W x D) без стенд
Тегло: 13.65 кг.
Електропотребление: 60W (типично) / 120W (максимално)
Други: вграден USB 3.0 Hi-Speed Hub (1 USB upstream port и 4 USB downstream ports), DC-out
Гаранционен срок: 36 месеца
Цена: 2275 лв. (цената включва ДДС)Дизайнът на мониторите на Dell от по-високия клас, насочени към професионална употреба не е претърпял кой знае какви промени за последните няколко поколения, като основната тенденция, която се забелязва е преминаване от по-остри ръбове към по-заоблени такива при актуалните предложения. Ultrasharp серията към която се причислява и U3014 продължава да държи на панели с матово покритие, а не на такива с лъскаво огледално такова (за разлика от потребителската S серия например), като LCD панела разбира се е покрит с антирефлексно матово покритие, покритие, което със всяко ново поколение става по-добро. Обръщаме специално внимание за антирефлексното матово покритие при този модел, както и при останалите актуални по-малки като диагонал UltraSharp модели от последно поколение, че тук матовото покритие вече не прави образа зърнест както при предходни поколения. От Dell Продължават да държат на дизайна, който използва само един традиционен бутон за включване/изключване и тъч бутони за управление в менюто, бутони, които между другото работят доста добре, но изискват малко време за привикване ако досега не сте използвали такива. Стандартната стойка на монитора дава нелоши възможности за регулиране на позицията на монитора, включително и регулиране на неговата височина, но определено има какво още да се желае, затова малко по-късно ще стане дума и за допълнителен аксесоар на Dell, които да разшири функционалността за регулиране на позицията на монитора, за хората, които се нуждаят от по-голяма гъвкавост.


Dell UltraSharp U3014 предлага богат набор от видео входове за свързване към компютър, пълният списък можете да намерите по-горе сред параметрите на екрана, като тук искаме да обърнем внимание само на някои от по-интересните допълнителни възможности. Такава полезна възможност е например наличието на USB 3.0 хъб с 4 порта – 2 отзад при видео конекторите и два отстрани на екрана, така че да имате бърз и лесен достъп до тях при нужда, допълнително удобство е и наличието на интегриран четец за популярни формати флаш карти отстрани на корпуса до два от USB портовете. Стандартно монитора не разполага с вградени високоговорители, но ако ви е необходимо озвучаване към монитора без особено големи претенции, то имате на разположение възможност за лесното добавяне на Dell AX510 SoundBar (закупува се отделно). Подаването на аудио сигнал (стерео) и захранване към интегрираните в SoundBar системата два високоговорителя от по 5W всеки става директно от конектори в самия монитор, така че да си спестите излишни кабели. Не на последно място трябва да споменем и за DP MST (DisplayPort Multi-Stream Transport) функционалността, която позволява свързването на два или повече екрана само през един DisplayPort изход на видеокартата на компютъра (ако той е съвместим), използвайки за целта DisplayPort Out конектора на U3014 за свързване към следващия монитор.Всички страници от статията:

 1. Dell UltraSharp U3014 отблизо
 2. OSD меню и допълнителни настройки
 3. Стандартно цветопредаване и калибрация
 4. Да добавим и Dell MSA14 стойка за монитора
 5. Заключение за монитора Dell UltraSharp U3014


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,7 коментара

 1. 1 oniq // 15.06.2013 в 20:07

  Като за 2к+ лева очаквах монитор, който да покрие AdobeRGB, но уви, просто предният IPS.

 2. 2 oniq // 15.06.2013 в 20:08

  гррр, не предният, поредният

 3. 3 acdc // 17.06.2013 в 12:04

  Тони, оправи 30-те секунди входен лаг с 30 ms.

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 17.06.2013 в 14:55

  oniq, 99% покритие на AdobeRGB изобщо не е лошо пoстижение, за останалия 1%+ вероятно ще трябва RGB LCD подсветка, а не само GB LED + червен фосфор за компенсиране, каквото е изпълнеието на LG панела използван от Dell. Това обаче ще вдигне значително цената и крайния ефект може и да не е съвсем оправдан.

  acdc, e колко да е разликата, само 1000 пъти между едното и другото, мерси за корекцията :)

 5. 5 dwrbudr // 18.06.2013 в 20:31

  Аман от платени ревюта баце, всички знаят че тая серия е куца отвякъде, юзерите масово реват за опция за изключване на овердрайва, но кухите глави на Дел не ги слушат. Смотаната подсветка и тинтовете в ъглите къде ги забравхме?

 6. 6 Антон Белев (Bloody) // 19.06.2013 в 09:58

  Аман от юзъри, които си купуват висок клас професинален монитор предназначен за работа и го ползват само за игри и се оплакват че нещо не е наред. Всъщност проблемът на Dell е именно, че искат тези монитори да се продават добре и сред ентусиасти и гемъри, а не само сред професионалисти, в резултат на което гледат да добавят екстри и за този сегмент, но явно това е постигнато с цената на известни компромиси.

  RTC overshoot-а е именно в резултат на това, че от Dell са искали да забързат малко времето за отговор на пикселите, иначе геймърите щяха да се оплакват от бавно време за отговор. Опция за изключване на овърдрайва може да звучи, като решение, но тогава вероятно времето за отговор ще е неприятно много… все пак говорим за IPS панел. Решението би било по-скоро нещо по средата, например да се оптимизира допълнително компенсацията.

  Другите глупости като стандартно включения Smart Video Enhance, който е първото нещо, което се изключва или пък динамичния контраст също са неща, които попринцип нямат място в такъв клас продукти…

 7. 7 Никалсон // 21.06.2013 в 14:50

  Тази цена не е малка. Аз си ползвам двата монитора HP 2065 със S-IPS матрица. Наредил съм ги един до друг. Качеството на образа е на толкова високо ниво, че не ми е ясно какво още може да се изстиска.

Коментари: