Ревю на 30″ монитор Dell UltraSharp U3014 с PremierColor

Ревю на 30″ монитор Dell UltraSharp U3014 с PremierColor

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 14.06.2013, 26,908 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Стандартните нива на яркост и контраст на Dell UltraSharp U3014 са на ниво 50, което осигурява максимална яркост от порядъка на между 220 и 290 кандела (sRGB и Adobe RGB) при максимална постижима по спецификации от 350 кандела на квадратен метър. Разбира се използването на този монитор с максималното му ниво на яркост казано на шега може да ви докара дори тен, по принцип при нормална осветеност за работа се препоръчва използването на около 120 cd/m2 ниво на яркост, макар че предпочитанията на различни потребители варират в известни граници, така или иначе вероятно ще ви се наложи да намалите яркостта под стандартните нива за постигане на оптимален комфорт, особено ако прекарвате дълги часове пред екрана. Интересен факт е, че въпреки големия си размер, благодарение на използването на LED подсветка енергопотреблението при стандартните настройки се държи в нивата около 60 вата, което определено е много добре.


Мониторът разполага с няколко предварително дефинирани режима на работа, като осигурява и арсенал от доста сериозен набор настройки за потребителите, които имат по-големи изисквания или съответно ще калибрират цветово монитора и искат още по-фин контрол върху настройките. Интересна особеност е наличието на Game режим, за който ще стане дума малко по-късно, предвид факта, че монитора определено не е насочен към геймъри, но въпреки това той не се представя никак зле и за подобни цели.


Менюто Custom Color е мястото, където ще намерите опциите за фини настройки на цветовото представяне на монитора, като предвид наличието на LCD панел от висок клас освен скали за настройка на RGB имате налични и за CMY. Това меню е предназначено само за потребители, които знаят какво и как точно искат да постигнат или използват хардуер за калибриране на монитора и искат да направят допълнителни фини настройки за по-точното цветово представяне в определена област. Не е препоръчително да пипате тук ако не знаете какво точно правите, защото можете значително да влошите параметрите на визуализация, особено предвид, че монитора идва с добро ниво на фабрично калибриране на цветовете, така че да предложи сравнително минимално отклонение при възпроизвеждането на цветовете без да е необходимо потребителя да пипа по настройките.Всички страници от статията:

 1. Dell UltraSharp U3014 отблизо
 2. OSD меню и допълнителни настройки
 3. Стандартно цветопредаване и калибрация
 4. Да добавим и Dell MSA14 стойка за монитора
 5. Заключение за монитора Dell UltraSharp U3014


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,7 коментара

 1. 1 oniq // 15.06.2013 в 20:07

  Като за 2к+ лева очаквах монитор, който да покрие AdobeRGB, но уви, просто предният IPS.

 2. 2 oniq // 15.06.2013 в 20:08

  гррр, не предният, поредният

 3. 3 acdc // 17.06.2013 в 12:04

  Тони, оправи 30-те секунди входен лаг с 30 ms.

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 17.06.2013 в 14:55

  oniq, 99% покритие на AdobeRGB изобщо не е лошо пoстижение, за останалия 1%+ вероятно ще трябва RGB LCD подсветка, а не само GB LED + червен фосфор за компенсиране, каквото е изпълнеието на LG панела използван от Dell. Това обаче ще вдигне значително цената и крайния ефект може и да не е съвсем оправдан.

  acdc, e колко да е разликата, само 1000 пъти между едното и другото, мерси за корекцията :)

 5. 5 dwrbudr // 18.06.2013 в 20:31

  Аман от платени ревюта баце, всички знаят че тая серия е куца отвякъде, юзерите масово реват за опция за изключване на овердрайва, но кухите глави на Дел не ги слушат. Смотаната подсветка и тинтовете в ъглите къде ги забравхме?

 6. 6 Антон Белев (Bloody) // 19.06.2013 в 09:58

  Аман от юзъри, които си купуват висок клас професинален монитор предназначен за работа и го ползват само за игри и се оплакват че нещо не е наред. Всъщност проблемът на Dell е именно, че искат тези монитори да се продават добре и сред ентусиасти и гемъри, а не само сред професионалисти, в резултат на което гледат да добавят екстри и за този сегмент, но явно това е постигнато с цената на известни компромиси.

  RTC overshoot-а е именно в резултат на това, че от Dell са искали да забързат малко времето за отговор на пикселите, иначе геймърите щяха да се оплакват от бавно време за отговор. Опция за изключване на овърдрайва може да звучи, като решение, но тогава вероятно времето за отговор ще е неприятно много… все пак говорим за IPS панел. Решението би било по-скоро нещо по средата, например да се оптимизира допълнително компенсацията.

  Другите глупости като стандартно включения Smart Video Enhance, който е първото нещо, което се изключва или пък динамичния контраст също са неща, които попринцип нямат място в такъв клас продукти…

 7. 7 Никалсон // 21.06.2013 в 14:50

  Тази цена не е малка. Аз си ползвам двата монитора HP 2065 със S-IPS матрица. Наредил съм ги един до друг. Качеството на образа е на толкова високо ниво, че не ми е ясно какво още може да се изстиска.