AMD продължават да вярват в PC гейминга

AMD продължават да вярват в PC гейминга

В раздел: Новини от на 5.08.2013, 5,916 показвания

Колегите от VR-Zone са имали възможността да интервюират един от по-висшестоящите шефове на AMD, Рой Тейлър. Г-н Тейлър е бил доста лаконичен относно бъдещето на технологии като CUDA и Physx, като ги е обявил за “свършен факт” т.е. че в най-скоро време никой няма да се интересува от тях. Едва ли NVIDIA са на същото мнение, но не това е било интересното в интервюто. По-важните теми са засегнали PC гейминга и бъдещето му, както и APU чиповете на компанията, но също така и процесорните предложения на конкуренцията.

 AMD_logo1

Според Рой Тейлър от NVIDIA може и да развиват конзолните игри и устройства, но бъдещето на гейминга е именно при PC-тата. Поради това за пореден път представител на AMD твърдо заявява, че компанията стои здраво зад PC гейминга и не мисли да го изоставя в близко бъдеще. Според Рой Тейлър в PC гейминга има още “много хляб”, което ще си проличи от едно от най-атрактивните заглавия в по-близко бъдеще – Battlefield 4. Освен това г-н Тейлър е добавил, че развитието на процесорите APU вече застрашава най-евтините VGA на компютърния пазар, като най-бързите GPU-та в процесорите Richland са по-бързи от дискретни предложения като GeForce GTX620 или дори GTX630. Най-бързите APU-та на AMD бележат около и над 1100 точки в 3DMark FireStrike, което означава по-висока производителност в сравнение със споменатите конкуренти, а дори и спрямо някои от най-евтините дискретни платки на AMD.

Според Рой Тейлър е странен факта, че Intel не наричат процесорите Haswell както би трябвало да ги наричат – APU. Според г-н Тейлър това е правилното наименование на този тип продукти и вероятно е проява на гордост от страна на Intel за да продължават да наричат Haswell CPU. Освен това Рой Тейлър е добавил, че макар да не може да коментира бъдещето на “големите ядра” на AMD, компанията и особено той самия мислят за геймърите и появата на процесорите FX-9000 са били едва ли не негово лично дело.

Г-н Тейлър също така е споделил, че през месец август ще се появи и нова версия на “Never Settle”, която ще се казва Never Settle Forever. Въпреки това повече информация по въпроса, както и кои игри ще обхваща не са били обявени.


11 коментара

 1. 1 Deep Shadow // 05.08.2013 в 11:46

  Голямата машина за пари се завъртя отново с бързи обороти…

 2. 2 Гого // 06.08.2013 в 05:54

  Той и вибратора е мобилен. Дай да обърнем резбата тогава. Настолният ПК, винаги ще има място при мен.

 3. 3 synd // 06.08.2013 в 14:43

  Всичко, което каза беше хубаво, докато не спомена FX процесорите

 4. 4 iion // 06.08.2013 в 15:30

  за да взема АМД процесор трябва да ми платят и тока за 5 години напред, т.е 50 и повече вата спрямо алтернативният интелски по 1 стотинка на час по 4100 часа годишно. на практика трябва да ги подаряват тези процесори или с 50% отстъпка.

 5. 5 BGRS // 06.08.2013 в 16:44

  Добра новина. Преди няколко месеца коментирах точно това – пазарът празно не търпи и след като Интел почнат да запояват процесорите си за дънните платки, ще се намери някой, който да запълни празнината. вярно, в статията се говори за малко по-различни неща, но едва ли АМД ще се откажат от идеята да завладеят пазара за дискретни процесори. Що се отнася до лаптопите, аз не виждам база за сравнение. Лаптоп, с производителността на десктоп решение при игри е може би два пъти по-скъп. Е и тук пазара празно не търпи. А и какво да го правя тоя лаптоп в къщи? Да го нося в леглото си ли? Ами мен ми е по-удобно да седна на стола, да си върша работата с големите си пръсти и да играя. За какъв чеп ми е лаптоп, след като един мой пръст обхваща три съседни бутона? А?

 6. 6 Радо // 06.08.2013 в 17:40

  Разбира се, че PC геймингът има бъдеще. Това не беше никак сигурно до преди появата на последното поколение конзоли, но сега е просто неизбежно. Не само, че като хардуер и периферия се оказаха скучни, не само, че въвеждат абсурдни политики спрямо потребителите (always on камери, интернет за сънгъл игри и куп още), но и при игрите стагнацията е пълна. Wii U още дои супер марио, смятайте. Десктопът има шанс да стане скъпа алтернатива за геймъри-мераклии, стига да не се самозакопае с видеокарти по 300 вата и 1000 долара.

  Колкото до APU-тата аз все още не мога да ги разгадая. От край време запояват на евтините дъна gpu-та със споделена памет, които криво ляво се конкурират с най-скапаните видео карти. Единственото ново е, че преди нямаха нахалството да ни ги хвалят за игри. Аз ли нещо не мога да схвана или APU-тата не са никакъв прогрес?

 7. 7 Гого // 06.08.2013 в 18:30

  @iion Ти нещо яко тролиш. Ясно ми е че си хаймИнтел фен. Аз като съм с АМД процесор, да не би да ми е full load 24/7/365? Дори и така да беше, на фабричните честоти не достигам с повече от 25% TDP на който е нарочен. Разликата в цената с аналогичният като производителност интелски процесор е такава, че ще се избие в полза на интелският, чак някъде след 4-тата година на ползуване от разликата в цеата на тока, който се потребява от CPU-то.

 8. 8 Марио // 06.08.2013 в 22:09

  Е тоя откри топлата вода.

 9. 9 Пешо // 06.08.2013 в 22:15

  Мен ако питате ,апу-то е най-доброто, което амд са изкарвали от доста време.С игрите се справя прилично-една камара игри изиграх да не ги споменавам ,че списъка е доста дълъг.Аз не съм мерило за супер-дупер принциозен играч ,но игрите си вървят с прилични детайли и кадри.А младежа да не се бой за сметката за тока ,мама и тате ще му я платят.

 10. 10 Борислав // 07.08.2013 в 12:19

  @iion, за толкова години не ти омръзна да лафиш глупости за някакви стотинки и няколко вата разлика…

 11. 11 damenidze-79 // 07.08.2013 в 19:17

  Нагледал съм се на дефектирали лаптопи,изгорели видеокарти и прецакани клавиатури на лаптопи.Много са тези дето си мислят,че като си вземат мобилен компютър си купуват супер,дупер гейм разбивач с незнам си колко десетки гигабайта памет на видеото и д-то,ама после почват да реват по форумите :-тая и оная игра не ми тръгва,черни екрани,като играя еди коя си игра и лаптопа ми пари и се рестартира или забива.От настолната машина по-хубаво няма,бре братче,остарее видеокартата махаш и сменяш с друга,слаб процесор и слабо,и недостатъчно ефективно захранване,поръчваш и сменяш с това което ти харесва и за което ще ти се отделят пари от сърцето.А по повод спора за АМД ивисокото ТДП,айде недоволните притежатели на процесори АМД със цокал АМ2,АМ2+,АМ3,ФМ2 и АМ3+,да ми ги подарят,че аз АМД ги ги аресвам,ще си поема куриера за желаещите да пишат,на подарен АМД процесор няма да му търсякосурите в ядрата или паметта от второ или трето ниво.Айде пращайте,че зимата иде,а аз съм прост и ще спа парното и ще ползвам ТДП-то на подарените процесори да се отоплявам с тях. :)