Новият главен изпълнителен директор и президентът на Intel очертаха продуктовите планове, визията за бъдещето на компютърните технологии за мобилността на Intel и разработчиците

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 11.09.2013, 3,923 показвания

От центровете за данни до ултра-мобилни устройства като таблети, телефони и преносими устройства, компютърните сегменти преминават през вълнуващи и дори променящи играта преходи, каза новият главен изпълнителен директор на Intel, Браян Крзанич, на откриването на Intel Developer Forum. Браян Крзанич представи визията на Intel и описа как Intel се отнася към всеки динамичен сегмент на пазара – като например ускоряване напредъка на Intel при ултра-мобилните устройства – с нови продукти през следващата година и след това, включително нова продуктова фамилия с по-ниско потребление на енергия.

Браян Крзанич каза, че Intel планира да не оставя неразработен сегмент. „Иновациите и транформацията на индустрията се случват по-бързо от когато и да било, което е в подкрепа на силните страни на Intel. Имаме лидерска позиция при производствените технологии и архитектурни инструменти, с които да тласкаме развитието към по-ниско потребление на енергия. Ние планираме да оформим и поведем всички сфери на компютърните технологии.“

intel_krzanich_keynote01

Intel Developer Forum тази година отбелязва първите встъпителни изказвания на Браян Крзанич и на новия президент на Intel, Рене Джеймс след като те поеха своите нови роли през май. В своята презентация, Рене Джеймс представи визията за една нова ера, в която всяко устройство и всеки обект има компютърни функции, което означава, че интегрираните компютърни решения трябва да бъдат по-малки, по-бързи, по-разнообразни и произведени в по-голям обем. “Базираните на полупроводници технологии ще продължат да отговарят на най-належащите световни проблеми и интересни възможности, променяйки начина по който живеем, управляваме своите градове и се грижим за здравето си”, каза Рене Джеймс. “Intel е играла ключова роля във всеки досегашен технологичен преход и ще продължава да създава възможности за постижения в бъдеще.”

Ускоряване напредъка на ултрамобилните устройства

Браян Крзанич каза, че тази седмица Intel ще представи “Bay Trail”, първата 22nm система-на-чип (SoC) на Intel за мобилни устройства. “Bay Trail” е базирана на новата технология на компанията с по-ниска консумация на енергия, високопроизводителната Silvermont микроархитектура, която ще захранва редица иновативни Android* и Windows* дизайни, най-вече таблети и 2 в 1 устройства.

Определяйки разщиряващия се ултрамобилен сегмент като смартфони, таблети,  2-в-1 таблети, които поемат функции на компютър, с добавяне на клавиатури и други устройства извън рамките на традиционните мобилни компютри, той каза, че ултрамобилните устройства са по-динамичен сегмент отколкото често се смята. “Смартфоните и таблетите далеч не са края“, каза той. Следващата вълна от компютърни технологии все още се очертава. Wearable компютрите и сложните сензори, и роботиката, са само някои от първоначалните приложения. “

Като пример за това как Intel ще използва своята лидерска позиция при производството и архитектурите, за да тласка напред към режими на работа с по-ниско потребление на енергия, Крзанич обяви процесорната фамилия Intel Quark. Новите продукти с по-ниска мощност ще разширят обсега на Intel в разрастващи се сегменти от Internet-of-Things до wearable компютърните технологии. Те са проектирани за приложения, при които по-ниската мощност и размерът имат приоритет пред по-високата производителност. Докато новата ера на компютърните технологии става дори по-персонална, wearables са поле за иновации. Крзанич подчерта гривна, като пример за концепция, чиито референтни дизайни са в процес на разработка и каза, че компанията активно търси възможности с партньори в тази област.

При високоскоростната 4G безжична комуникация, Крзанич каза, че най-новото LTE решение на Intel предоставя привлекателна алтернатива за multimode и multiband 4G свързаност, премахвайки излключително важна бариера пред напредъка на Intel в пазарния сегмент на смартфоните. Intel вече доставя multimode чип, Intel ® XMM ™ 7160 модем, който е един от най-малките и с най-ниска консумация на енергия multimode -multiband решения за глобален LTE роуминг.

Като пример за ускоряващия се темп на развитие под ръководството на новия управленски екип на Intel, Крзанич каза, че следващото поколение на LTE продукт, Intel ® XMM ™ 7260 модем, вече е в процес на разработка. Очакван да бъде на пазара през 2014 г., XMM 7260 модемът ще предоставя LTE-Advanced функции, като carrier aggregation, съвпадащи по време с бъдещото прилагане на усъвършенствани 4G мрежи. По време на своето изказване Крзанич демонстрира функцията carrier aggregation на модема, който успешно удвоява скоростта на преминаването на данни.

Той също демонстрира смартфон платформа с както на XMM 7160 LTE решение и следващото поколение Intel® Atom™ SoC за смартфоните и таблетите на 2014, с кодово име “Merrifield.” На базата на микроархитектурата Silvermont, “Merrifield” ще предостави повишени производителност, енергоефективност и живот на батерията, в сравнение със сегашните поколение предложения на Intel.

 

Водещата позиция на Intel при производството

Като се позова на бързите иновациии за РСтата на бъдещето, Крзанич демонстрира 14nm-базирана система “Broadwell’. „Broadwell“, който е планиран да влезе в производстводо края на тази година, ще бъде водещ продукт, направен с използването на 14nm производствен процес на Intel. Първите „Broadwell“ продукти ще предоставят по-висока производителност, по-дълъг живот на батерията и ниски нива на енергопотребление за
2-в-1 устройства и такива без вентилатори, Ultrabooks и разнообразни модели персонални компютри.

Казвайки, че Intel ще използва цялата сила на производствения си процес и лидерство в архитектурата при Intel Atom процесорна фамилия, той потвърди, че Intеl има намерение да въведе на пазара процесора Intel Atom и други продукти, базирани на следващото поколение микроархитектура ‘Airmont’, произведени по водещата 14нм процесорна технология, в началото на следващата година. Времето ще варира според продуктовия сегмент.

Като единствената компания, предлагаща 3-D Tri-gate транзистори и като единствения производител на полупроводници по 22nm, Intel води в индустрията на транзисторните технологии с около три години. С предстоящия 14nm процес, второто поколение процесори на Intel с 3-D Tri-gate транзистори, компанията ще разшири още повече лидерството си. Усъвършенствани 3-D Tri-gate транзистори позволяват подобрената производителност и енергийната ефективност, изисквани от днешния спектър на компютърните технологии, който обхваща от ултрамобилни устройства до сървъри.

Преконструиране на центъра за данни

Бизнесът на Intel за центрове за данни, който генерира повече от $10 милиарда приходи годишно, развива решения, които помагат на бизнеса да не изостава от увеличаващата се нужда от cloud услуги и за управление на данните, генерирани от милиарди потребители и свързани устройства по целия свят. Целта на Intel е да преконструира центъра за данни, за да създаде възможности за обща, софтуер-дефинирана основа както за cloud услуги, които обхващат сървъри, мрежи, съхранение и сигурност.

Най-новата процесорна фамилия Intel® Xeon® за центрове за данни, ще бъдат представени по-късно днес; миналата седмица Intel представи портфолио продукти и технологии за центровете за данни, включително второто поколение продуктова фамилия 64-bit Intel® Atom™ C2000 от SoC дизайни за микросървъри, и платформи за cold съхранение (с кодово име „Avoton“), както и за базово ниво мрежови платформи (с кодово име ‘Rangeley’)

Компютърните технологии като решение на световните проблеми

В коментарите си, Рене Джеймс подчерта ‘умни’ градове и персонализирано здравеопазване като примери за потенциалните приложения на технологиите, които могате да превърнат компютърните теории в променяща живота действителност.

До 2050 г., 70% от световното население се очаква да живее в мегаполиси, според Рене Джеймс. Развитията в полупроводниковата технология още повече ще подобрят управлението на информация от една машина в друга в ‘умните’ градове. Intel си партнира с градовете Дъблин и Лондон за изграждането на референтни решения, които могат да революционизират градското управление, осигурявайки на жителите едновременно по-добри градове и подобрени общински услуги на по-ниски цени.

„Едно нещо е да се инсталира компютърна мощност в милиарди умни обекти,“ каза Рене Джеймс. „Това, което ние правим е по-трудно – правим мощни компютърни решения, които превръщат информацията в мъдрост и търсим отговори за най-сложните проблеми на света, като грижите за раковоболните. Това, което сме виждали досега, е само бегъл поглед на това как Intel технологиите могат да се използват за подпомагане на лечението, образованието, подсилване и поддържане на планетата.

Рене Джеймс също така подчерта работата на Intel в суперкомпютинган, като един от многото примери, където изчислителните възможности могат да трансформират здравеопазването, най-големият сектор на световната икономика. Intel работи с Knight Cancer Institute в Oregon Health and Science University, по проект, имащ за цел да понижи разходите и времето при анализиране на човешките генетични профили и да създаде карти на ДНК, в които може да се търси в множество измерения.

„За първи път в модерната медцина, изчислителната и технологичната страна на здравеопазването са също толкова важни, колкото и биологичната страна,“ каза Рене Джеймс. „Колкото повече изчислителна мощност можем да предоставим на приемливи ценови нива, толкова повече животи ще бъдат спасени.“


Етикети:3 коментара

  1. 1 BVG // 27.09.2013 в 00:36

    steffo, пристрастни коментари не се толерират.

  2. 2 JsT // 11.10.2013 в 10:33

    То се вижда, че статията е в раздел PR/реклама.

  3. 3 Тодор Цуцаков // 16.10.2013 в 21:28

    ”steffo”,преди 6 години си купих топ модела на ”Другата” компания, и за това време смених 3 видеокарти, а процесора още кърти, проблем ???

Коментари: