Преглед на 21.5″ IPS монитор Philips 227E4QHAD

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 21.11.2013, 13,521 показвания

philips-227e4qhad-monitor

Philips 227E4QHAD е 21.5-инчов Full HD монитор за компютър с елегантен и тънък дизайн, който използва IPS LCD панел със светодиодна (LED) подсветка, разполага с вградени стерео високоговорители и е предназначен за мултимедийни нужди. Корпуса на монитора използва гланцово покритие с цвят черна череша, но самият екран е с матово покритие. Бутоните за управление на монитора, които са разположени в долната му дясна част са сензорни и реагират на докосване от потребителя. На пръв поглед монитора Philips 227E4QHAD изглежда като едно доста интересно и достъпно решение с IPS панел, подходящо за потребители, които не се нуждаят от толкова голям екран, но държат на високата резолюция и елегантната визия на монитора, а и се нуждаят от нещо повече от осигуряваните от масовите TN LCD панели възможности.


philips-227e4qhad-monitor-back

Тънкият и елегантен дизайн на този монитор е постигнат с изнасянето на неговият захранващ блок под формата на външен адаптер, които се включва в задната част на корпуса. Освен за захранване, отзад на монитора ще намерите още HDMI и VGA видео конектори, както и аудио вход за вградените високоговорители и стерео жак за свързване на слушалки. Заради тънкия корпус на екрана тези конектори са изнесени хоризонтално назад, а не както по често се прави при традиционните монитори да са насочени надолу. Прави впечатление също така, че не е предвидена възможност за цялостно демонтиране на стандартната стойка на монитора и възможност за монтаж на стена или към друга стойка посредством стандартен VESA захват за монтаж на стойки за монитор. Тоест определено Philips 227E4QHAD е предвиден да стои на бюрото и да се ползва в стандартното си изпълнение, като неговата стойка предлага възможност само за регулиране на наклона напред/назад на екрана съответно с между -5 и 20 градуса.


Параметри на Philips 227E4QHAD:

– Вид на панела: Full HD IPS LCD (матово покритие)
– Диагонал на панела: 21.5″ W (54.6cm)
– Стъпка на пикселите: 0.248 x 0.248 mm
– Резолюция на екрана: 1920×1080 пиксела
– Максимална яркост: 250 cd/m2
– Контраст: 1000:1 (типичен), SmartContrast 20,000,000:1 (динамичен)
– Време за отговор на пикселите: 7ms SmartResponse, 14ms (типично)
– Зрителни ъгли: 178° (H) / 178° (V) при C/R > 10
– Интерфейси: HDMI, VGA, аудио вход (за вградените високоговорители), стерео жак за слушалки
– Вградени високоговорители: 2x2W стерео
– Стойка наклон напред/назад: -5/20 градуса
– Енергопотребление: 26.5 W (включен), 0.5W (в режим на изчакване), 0.3W (изключен)
– Размери със стойка: 510 x 398 x 179 мм
– Тегло: 2.2 килограма
– Гаранционен срок: 2 години
– Цена: 289 лева


philips-pixel-defect-warranty

Ето така изглежда стандартната политика за гаранционна подмяна на Philips монитори, в това число и на Philips 227E4QHAD, при наличието на дефектни пиксели или събпиксели на екрана при първоначална покупка или появили се в последствие при нормално ползване на монитора. Общо взето стандартна политика за проблемни пиксели като при останалите марки и модели LCD монитори, които не разполагат с изрична гаранция за подмяна при наличието или появата на дори 1 проблемен пиксел или събпиксел на екрана.


philips-227e4qhad-osd-menu

Един бърз поглед към OSD менюто на монитора Philips 227E4QHAD, което макар и малко скромно откъм опции предлага всичко основно, което е необходимо на потребителя, в това число и контрол на потребителя върху Overdrive функционалността наричаната от Philips SmartResponse и възможност за активиране/деактивиране на динамичния контраст (SmartContrast). Функцията Pixel Orbiting има за цел да предпазва от потенциални негативни ефекти в следствие на дълъг престой на статично изображение върху екрана на монитора, като цяло LCD панелите не са толкова податливи на така наречения burn-in като например плазмените телевизори. Това, което прави екрана при активна функция Pixel Orbiting е да отмества с по няколко пиксела образа на екрана през определен интервал от време, нещо, което нормално остава напълно незабелязано за потребителя.


philips-227e4qhad-monitor-uncalibrated

Фабричните настройки са Яркост на 100 и Контраст на 50, като по спецификации монитора би трябвало да осигурява максимално ниво на яркост от 250 кандела на квадратен метър, но нашето измерване показа над 300 cd/m2. При отчетена с фабрични настройки яркост от 313.5 cd/m2 на белия цвят и 0.30 cd/m2 на черното получаваме контраст от 1045:1, което отново е малко над обявената в характеристиките стойност. По отношение на цветовото представяне, Philips 227E4QHAD се справя доста добре с фабричните си настройки, като средно ниво на отклонение от 1.9 без калибрация е направо много добър резултат.


philips-227e4qhad-monitor-calibrated

След извършване на цветова калибрация на екрана, получаваме доста по-добри резултати, особено ако смъкнем малко надолу и яркостта (контраста) от 50 на 38 от менюто на монитора и настройка на RGB каналите. При яркост от 200 cd/m2 за бялото и 0.28 cd/m2 за черното, с лек спад в контраста, който вече е 714:1, получаваме отлично цветово представяне със средно отклонение от едва 0.4 единици и максимално от 0.9 – наистина отличен резултат. При това получен от монитор, който определено не е с професионална насоченост – предвиден за работа с цветове, което пък го прави интересно и достъпно решение за хора, които по-скоро се занимават любителски с неща, изискващи точно цветово представяне.


philips-227e4qhad-monitor-backlight

Поглед и към представянето на подсветката на монитора, както може да се види от изображението по-горе има леко по-светли зони в двата долни ъгъла. Имайте предвид, че тестовата снимка по-горе е обработена допълнително с цел да се засили допълнително ефекта на така наречения “backlight bleeding”, за да може по-ясно да се види дали има неравномерно (по-силно или по-слабо осветяване) на определени зони от екрана. Като цяло светодиодните (LED) подсветки успяват да се справят доста добре в повечето ситуации, но въпреки това нерядко (особено при по-ниския клас монитори) се получават известни разлики в равномерността на осветеността. Напълно възможно е между две бройки на един и същи модел монитор да има разлика в равномерността на осветяването, като конкретно при тестваната от нас бройка, макар и наличен лек backlight bleeding, то в нормални условия то той остава почти напълно незабележим за повечето потребители.


philips-227e4qhad-viewing-angles

Ето как изглежда и ситуацията със зрителните ъгли, типично за IPS панелите ъглите на видимост и по хоризонталата и по вертикалата на Philips 227E4QHAD са доста добри, като разбира се с увеличаване на ъгъла се забелязват леки негативни последствия върху образа, но нищо общо спрямо стандартните масови TN панели, където при подобни ъгли обикновено вече се забелязва инвертиране на образа.

На практика именно големите ъгли на видимост, в комбинация с по-точното цветово представяне са двете основни предимства на IPS LCD панелите спрямо по-евтините TN LCD екрани, а основният недостатък е по-бавното време за реакция на пикселите при IPS спрямо това на TN. В тази връзка IPS мониторите все още рядко се срещат в изпълнения насочени към геймърите, а по-скоро са предназначени за потребители, които ще ги ползват основно за работа или мултимедийни нужди. Именно за такива цели е подходящ и монитора Philips 227E4QHAD, което разбира се не означава, че на него не може да се играят и игри, просто по-капризните геймъри няма да харесат толкова много представянето му спрямо някой TN-базиран геймърски монитор например. Philips 227E4QHAD е елегантно и достъпно решение с IPS панел, което може да се окаже подходящо за ползване в офиса като работен монитор (не за професионални нужди изискващи работа с цвят) или у дома от любители фотографи, за непрофесионална видео обработка, графичен или уеб дизайн и други подобни цели. И разбира се стига да не търсите нулев input lag и бързо време за реакция на пикселите, нещо което е от особено значение за про геймърите например или за сериозните и по-капризни играчи най-вече на FPS игри, то спокойно може да ползвате този монитор и за игри.


Етикети: , , , , , ,17 коментара

 1. 1 kolumb // 21.11.2013 в 18:10

  Сега ако кажете нативната резолюция и ориентировъчна цена ще бъде супер :)

 2. 2 kolumb // 21.11.2013 в 18:12

  Цената е написана, извинете.

 3. 3 exo // 21.11.2013 в 18:23

  И резолюцията е написана – FullHD (1920×1080)

 4. 4 sas // 21.11.2013 в 18:34

  Каква е гаранционната политика на Philips по отношение на дефектните пиксели, че тези два червени пиксела които се виждат на снимката с подсветката са леко притеснителни :)

 5. 5 Антон Белев (Bloody) // 21.11.2013 в 18:38

  Червените пиксели на снимката с подсветката не са от монитора, а от матрицата на фотоапарата. Гаранционната политика за мъртви пиксели на Philips е стандартна, като за всички останали монитори без изрична гаранция за смяна при наличието на дори един проблемен пиксел/събпиксел.

 6. 6 Радо // 21.11.2013 в 21:25

  Това, че захранването е изнесено на външен адаптер е супер. Надявам се да стане масова практика. Реве ми се като си помисля колко монитори са свършили по контейнерите заради скапани електролитни кондензатори в захранването.

  Но това с хоризонталните кабели изглежда малоумно. Дори яката да са завинтили конекторите и да издържат на напъна на един дебел dvi шнур, то сантиметрите с които ще стърчи назад напълно обезмислят спестените милиметри дебелина.

 7. 7 rc // 22.11.2013 в 11:18

  Почти съм сигурен че монитора е с по-евтината E-IPS матрица (6-bit)

 8. 8 Антон Белев (Bloody) // 22.11.2013 в 12:08

  А аз съм напълно сигурен че е e-IPS, в този ценови клас доста трудно може да вмести по-сериозен IPS панел, но не че е невъзможно – AOC предлагат една идея по-скъпи модели с такъв диагонал, които са с AH-IPS панели.

 9. 9 tato // 22.11.2013 в 13:42

  Много приятен монитор, като за цената си, имам го от половин година. За любителски нужди върши страхотна работа.
  Единствената ми забележка е към проклетите сензорни бутони, които Филипс налагат от известно време. Много са неудобни, поставени са под лек ъгъл и ловят когато си искат. А ако в стаята е сумрачно, хеле пък тъмно, забрави да свършиш нещо с тях.
  Но иначе – чудесен монитор.

 10. 10 tato // 22.11.2013 в 13:43

  Bloody, би ли споделил какви конкретни настройки си ползвал при калибрирането? Ясно ми е, че два “еднакви” дисплея няма, просто ми е любопитно как ще изглеждат при мен.

 11. 11 Антон Белев (Bloody) // 22.11.2013 в 14:04

  Brightness – 100
  Contrast – 38
  Red – 94
  Green – 92
  Blue – 100

  Но това няма да помогне кой знае колко без калибрацията.

 12. 12 Владислав // 24.11.2013 в 12:21

  От къде може да бъде закупен ???

 13. 13 Антон Белев (Bloody) // 25.11.2013 в 15:04

  Ами например от тук: http://iskampc.com/21-5-philips-227e4qhad-black-ips-lcd-nn.html

 14. 14 tato // 26.11.2013 в 14:27

  Още едно нещо исках да споделя за монитора, но забравих. При статична картина, например при четене, функцията Power orbiter се забелязва, то и няма как да е иначе. Мен лично малко ме дразни и я изключих още в началото. До момента, вече повече от шест месеца, не забелязвам никакво прогаряне. А определено следя за такива неща, щото телевизорът ми е плазма и си имам страх. Иначе при видео и игри функцията очаквано не се забелязва.

 15. 15 upsidedownface // 28.11.2013 в 14:15

  Според мен по интересно щеше да е ревю на 234E5QHAB, като по-голям, с AH-IPS матрица и почти на същата цена. Ама нали не го продавате, така, че ясно защо не сте му направили на него ревюто.

 16. 16 Антон Белев (Bloody) // 30.11.2013 в 11:30

  upsidedownface, ами щом всичко ти е ясно, не знам защо повдигаш изобщо въпроса…

 17. 17 Светослав // 13.01.2014 в 10:04

  Радо, на пръв поглед изглежда, че е добре да е изнесено захранването, само че като е вътре и се скапе някой от кондензаторите, ще ти ги сменят, защото е част от уреда, а ако е отвън, няма да го сменят, защото е в адаптера, а на тях обикновено слагат само 6 месеца гаранция.

Коментари: