Ревю на новият Opel Insignia, Cosmo, седан, 1.6 SIDI Turbo, AT

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 2.12.2013, 36,191 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


opel-insignia-night-black

Дизаин

Дизайнът на новата Insigna следва стилистична философия Opel, съчетаваща “пластична артистичност и германска прецизност” и макар на външен вид да имаме фейслифт, а не изцяло нов дизайн, то определено можем да кажем, че има осезаемо визуално подобрение спрямо първото поколение. По-заоблените форми на екстериора по никакъв начин не пречат на динамичната външност на Insignia, която пък е допълнена от подобаващо количество технологии за подпомагане на водача и подобряване на комфорта. Все пак новата Insignia е флагманът на марката Opel, разположен в горния сегмент на средния автомобилен клас.

В новата Insignia прави впечатление новото стилистично изпълнение на предната решетка, новият дизайн на елементите на предните и задните светлини, както и промените на декоративните вложки в броните. Във вътрешността на интериора прави впечатление новият дизайн на централната конзола на арматурното табло с опростени прибори за управление и изцяло новата възможност за управление с докосване на функциите на инфоразвлекателната система (при наличие на съответното оборудване). Конкретно тествания от нас автомобил беше оборудван с IntelliLink: радио Intellilink RF700 Touch пакет, който включва тази възможност, като освен с докосване на екрана управление може да се извършва посредством бутони на арматурното табло или допълнителния тъчпад разположен под скоростния лост. Налице е и функцията за управление с гласови команди, която не е лоша екстра, но практиката показва, че не винаги тя реагира както очаквате на гласовите ви команди, особено когато не се поддържа разпознаване на глас на роден език и се налага да използвате чужд език, чието произношение не винаги е на необходимото ниво.

Сред усавършенстваните електронни технологии за подпомагане на водача, които осигуряват високо равнище на безопасност, комфорт и контрол над управлението на автомобила са водещата в автомобилната област адаптивна система за управление на предните светлини на Opel AFL+, активната в целия скоростен диапазон система за автоматично поддържане на скоростта и дистанцията Adaptive Cruise Control, както и множество други модерни системи, използващи радарни сензори и видеокамери за основа на своята работа в услуга на водача.

Емблематичната предна решетка на Opel вече е с повече широчина и по-ниско разположение, решетката прави впечатление с по-тънката лайсна, носеща емблемата на Opel и отчетливите извивки на т.нар. “winglets” в двата края, които насочват погледа към променената стилистика на предните светлини. Tе на свой ред се отличават с изцяло ново излъчване с вградени хромирани акценти под халогените или биксеноновите светлинни модули, заобиколени от полирани до блясък черни пръстени. Типичните за марката “криле” на дневните светлини разчитат на енергоспестяващи LED модули, които допълват биксеноновите светлини. Дизайнът на вложките на светлините за мъгла, разположени от двете страни на долната решетка за въздух в предната част, е изцяло променен и вече навлиза дълбоко към външния край на бронята – ефект, подчертан допълнително и от хромираните елементи в долната част на повърхността на светлините и допринасящ за цялостното ново впечатление за по-широк и нисък изглед на предницата на модела.

Същата визия е приложена и по отношение на новата стилистика на задната част. Интегрираният във формата на каросерията заден спойлер вече преминава по цялата широчина на автомобила, достигайки до предния ръб на задните светлини. При версиите седан и хечбек горната част от съставените от две части задни светлини вече продължава в задния капак, създавайки по-широк контур на “крило”, когато светлините са включени. Функционалните елементи на габаритите и стоп светлините вече използват LED-елементи при всички нива на оборудване на модела. Оформлението на задната част при комби версията Sports Tourer се характеризира с по-ниска и широка осанка в подобен на седана и хечбека стил. Основните привличащи вниманието елементи отново са разтегнатата в широчина хромирана лайсна с емблемата на марката (отново включваща светлините за движение на заден ход), както и непрекъсваната от други детайли лента в цвета на каросерията, която отделя стъклената повърхност на прозореца на задния капак от удължените и по-тънки във височина задни светлини.

Новата Insignia се предлага с изключително богата гама за избор на алуминиеви джанти, включваща 15 различни варианта по отношение на дизайна и размери от 16 до 20 цола. В същото време новият модел предлага пъстра палитра от 12 цвята на външното лаково покритие, осигуряваща прекрасни възможности за индивидуално оформление в допълнение към вътрешното обзавеждане и предлагания избор от декорации по желание. Тестовият автомобил беше оборудван с 18-инчови джанти и е в емблематичния тъмно зелен металик цвят за Opel, който на много от нас ни изглеждаше по-скоро с черен оттенък, от колкото зелен.

В крайна сметка това дали даден дизайн на автомобил допада на определен човек е строго индивидуално, на нас визията на новият Opel Insignia ни допадна много. За щастие, както вече стана дума Opel предлага доста широк набор от възможности за конфигуриране на визията и функционалността на новата Insignia, така че всеки сам да може да достигне до достъпна за него функционалност и допадаща му визия както на екстериора, така и на интериора.

opel-insignia-interior-1

Инфоразвлекателна система

При обновлението на арматурното табло и инфоразвлекателните системи на новият Opel Insignia инженерите и дизайнерите на марката са имали за цел изпълнението на три основни цели – ясно, опростено и по този начин максимално интуитивно управление; осигуряване на оптимални възможности за индивидуални настройки на инфоразвлекателните функции и не на последно място гарантиране на максимално равнище на безопасност за водача и пътниците, което се повишава допълнително от новите възможности за минимално отвличане на вниманието на водача от пътното движение. Определено можем да потвърдим, че тези три цели са изпълнени доста успешно и не е необходимо да се заровите в документацията на автомобила, за да се запознаете бързо и лесно с основните възможности и управлението на функциите достъпни на арматурното табло.

В Insignia водачът може да избира между четири различни възможности за управление, като новата навигационна система Navi 900 Europa Touch позволява контрол с помощта на 8-инчовия чувствителен на докосване цветен дисплей е налична като топ конфигурация. От началния екран водачът получава достъп до всички основни функции и подменюта на системата като тези с радиостанциите, имената на песните в аудиоплейъра, интерфейса за връзка със смартфона и триизмерното изображение на навигационната карта. Достъп до същите функции осигурява и бутонът на волана, гласовият контрол и изцяло новия чувствителен на докосване панел за управление – тъчпад, познат на потребителите от мобилните компютри, където той е традиционното вградено решение за контрол на курсора на мишката.

Топ версията на инфоразвлекателната система Navi 900 Europa Touch е част от серийното оборудване на нивата на изпълнение Sport и Innovation на Insignia, докато при нивата Selection и Edition тази система може да бъде поръчана допълнително на цена от 2345 лева. Нашият тестов автомобил беше оборудван с инфоразвлекателната система от едно ниво надолу – Touch R700 IntelliLink, която включва наличието на 8-инчовия централен екран, но не разполага с навигационната система, поради което нямаше как да тестваме колко добре се справя навигацията в нашите локални условия. Що се отнася до останалите възможности на инфоразвекателната система, то тя наистина е лесна и интуитивна за ползване както от шофьора, така и от пасажера разположен на предната седалка до него. И макар удобството на чувствителния на допир екран и допълнителния тъчпад с обратна връзка под формата на вибрация към потребителя, по време на движение най-удобно си остава управлението с традиционните бутони на таблото под екрана, а тъчскрийна и тъчпада са по функционални у удобни за ползване при спрян автомобил.

Под екрана на централната конзола е разположено управлението на двузоновия климатик (климатроник). Задаването на индивидуална температура за всяка зона от автомобила става посредством чувствителни на допир бутони, които може да са ви малко страни в началото, но реално са доста удобни за ползване.

opel-insignia-info-dislay-tablo

Като полезно допълнение при наличното ниво на оборудване на арматурнто табло в тестовия автомобил има и втори дигитален 4.2-инчов (10.7 см) цветен блок, разположен в центъра на таблото на шофьора между останалите прибори. Този по-голям дисплей (спрямо стандартните изпълнения от такъв тип) ви дава достъп и управление на аудио системата, контактите и предпочитаната информация директно на таблото на шофьора. Като прави много добро впечатление, че цялата инфоразвлекателна система е преведена на български език, благодарение на използването на цифрови LCD екрани за предоставяне на полезна информация това е много по-лесно изпълнимо от преди с използването само на традиционни прибори. В по-високото ниво на оборудване е налична и опция за 8-инчов (20 см) екран в таблото на шофьора, който разполага с възможност за визуализиране на допълнителна информация.

Както стана дума тестваният от нас автомобил беше оборудван с Touch R700 IntelliLink версията на инфоразвлекателната система, като тя се справя отлично с възпроизвеждането на звук – радио, музикален диск, или свързан към колата музикален плейър или мобилен телефон. Свързването на мобилен телефон за провеждане на разговори посредством хендсфри системата е бързо и лесно, а качеството на осигурявания звук е достатъчно добро за комфортно провеждане на разговор по време на движение. Използването на музикален плейър или телефон като средство за подаване на музика към озвучителната система на Opel Insignia също е елементарно, независимо дали го правите през Bluetooth връзка или например свързвате своя iPod или iPhone с USB кабел към системата (USB портовете са разположени в подлакътника между шофьорската и предната пасажерска седалка). Самата информазвлекателна система разполага с възможност за запомняне на различни персонализирани настройки, така че ако автомобилът се кара от повече от един човек, то спокойно всеки може да си има собствени персонални настройки, които бързо и лесно да бъдат зареждани при нужда.

Оборудването на тествания от нас Opel Insignia автомобил включваше Speaker system 7 premium озвучителна система, която като цяло се справя много добре като качество и сила на звука. Но ако наистина искате да гоните сериозно качество и обичате да слушате силно музика, то по добре да инвестирате още 1230 лева за допълнителната озвучителна система Bose, която предлага до девет на брой високоговорителя, един субууфър, четири широколентови тонколони и високочестотни високоговорители. Стандартната озвучителна система настроена над 2/3 сила на звука вече не звучи толкова добре, макар на максимум да успява да достигне до 100 децибела като сила на звука – ниво на което не препоръчваме да слушате каквото и да е в затворена кола, тъй като може да доведе до увреждане на слуха ви при продължително излагане на толкова силен звук!

Не на последно място трябва да споменем и за това, че от Opel планират още през следващата година да пуснат Opel AppShop – място, от което ще можете да изтегляте мобилни приложения, които да обновят функциите на инфоразвлекателната система в автомобила или да добавят нови такива. Opel вече представи приложенията “The Weather Channel”, “TuneIn”, “NPR” (National Public Radio) и “MiRoamer” по време на Автомобилния салон във Франкфурт по-рано тази година, като до официалния лаунч вероятно ще има и други нови приложения.

opel-insignia-interior-2

Комфорт и возия

Cosmo нивото на оборудване на тестовия Opel Insignia предлага доста добър набор от удобства за осигуряване на достатъчно добри възможности за настройка и комфорт по време на движение. На разположение имате комфортни седалки с черна тапицерия от кожа и текстил, електрически регулируема шофьорска седалка, в комбинация с регулируема пасажерска седалка, двупосочни предни активни облегалки за главите и регулируеми облегалки за главите на всички седалки. Джобове в облегалките на предните седалки, достатъчно големи за побиране на полезни неща, включително дори за малка бутилка вода например, отделение за вещи в централно разположения подлакътник.

Благодарение на богатия набор от възможности за регулиране на предните седалки, широкото пространство за шофьора и преден пасажер може много добре да бъде подсигурено за максимален комфорт по време на път. При наличие на пасажери на задните седалки обаче е добре да имате някои неща предвид, а именно че ако отпред имате хора с над средния ръст и тегло е възможно пространството отзад да е малко по-ограничено при осигуряване на достатъчен комфорт за хората отпред. Става дума за това, че ако водачът на автомобила например е над 185-190 висок, за да му бъде комфортно шофирането на задната седалка зад него със сигурност няма да има достатъчно място за оптимален комфорт за пасажер със същите “габарити”. Всъщност заради по-спортната визия и скосяването на тавана на повечето актуални автомобили с по-спортна визия, не само при новия Opel Insignia, на задните пасажерски седалки е напълно възможно хора с ръст над 190 да не се чувстват твърде комфортно. При натоварването на новата Insignia с 4 човека, които влизат в границата на ръст до около 185 и тегло под 100 килограма като цяло няма абсолютно никакви забележки по отношение на комфорта за нито един от пътниците. Друг важен момент, особено при използването на новият Opel Insignia като семеен автомобил или за често пътуване с повече багаж, е неговият доста просторен багажник. Въпреки, че в багажника е разположена и резервна гума вие имате 500+ литра обем за багаж (в зависимост от разновидността – седан, хечбек или комби), което определено е доста място.

Нещото, с което целият тестов екип безспорно се съгласи по време на тестдрайва на новият Opel Insignia е това, че нивото на комфорт и возията са отлични. Факт, е че добрата возия е от ключово значение, особено когато става дума и за шофиране по не толкова добри пътища, каквато за съжаление е по-голямата част от нашата пътна мрежа в България. Новият Opel Insignia се справя без проблеми не само с малките неравности на новоасфалтирани улици, но дори при преминаване по павиран път или доста стар асфалт с осезаемо количество неравности без да нарушава комфорта на пътниците. Всъщност дори при преминаване с по-висока скорост върху асфалтов път тип големи морски вълни окачването на Opel Insignia се справя бе особени грижи и без да създава дискомфорт, а това, което по-скоро може да ви направи впечатление при нощно каране при не особено равен път например е, че адаптивните светлини на момент не осветяват толкова добре пътя напред, отколкото да усетите неприятно силна неравност. Това обаче по никакъв начин не означава, че шофьора губи директната връзка с пътя по който се движи, просто го няма неприятния ефект на дискомфорт при каране по не особено добри пътища.

Шумоизолация
Малко по-рано стана дума, че при разработката на новите двигатели, налични като опция за новата Insignia, инженерите на Opel са имали за цел да се погрижат не само за тяхната ефективна работа с ниско потребление на гориво, да ограничат допълнително вредните емисии, но също така да постигнат и по-тиха работа на двигателя. Определено можем да потвърдим, че новите двигатели са добре изпълнени по отношение на отделяния от тях шум по време на работа, което в комбинация с добрата шумоизолация вътре в купето на автомобила допринася за повишения комфорт както за водача на автомобила, така и за пасажерите. Спокойно можете да водите разговор или да се наслаждавате на добра музика докато шофирате, без да се притеснявате, че външният шум може да направи кратко или дори дълго пътуване неприятно. Определено си проличава, че от Opel доста сериозно са наблегнали за осигуряване на отлично ниво на комфорт в новата Insignia, при това не само от гледна точка на возията на автомобила, а цялостно.Всички страници от статията:

 1. Новият Opel Insignia
 2. Параметри на тестовия Opel Insignia
 3. Поглед отвън и отвътре на Opel Insignia
 4. Системи за сигурност и разход на гориво
 5. Финални впечатления от новият Opel Insignia
 6. Допълнителни снимки от тестдрайва
 7. Допълнително видео от тестдрайва


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , ,21 коментара

 1. 1 Сашо // 02.12.2013 в 17:35

  > Водачите на МПС, които нямат навик да подават мигач при преустрояване и изпреварване със сигурност ще предпочетат да изключат тази система.

  Ха, надявам се тези водачи да използват системата като напомняне да дават мигач.

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 02.12.2013 в 17:37

  Да ти кажа карах известно време умишлено без да давам мигач и сигнализацията е по-скоро дразнеща, от колкото да те подканя да свикнеш да подаваш мигач… при положение, че има копче за изключването на сигнализацията… познай кое ще надделее ;)

 3. 3 noncho // 02.12.2013 в 18:41

  Хубаво ревю, приятен автомобил. Предната Инсигния също е приятна, може би малко в повече бяха вдигнали задната броня и се виждаха “карантиите”.

  Една забележка – в поглед отвън и отвътре очаквах доста повече реални снимки, тези от сайта на Опел всеки който се интересува ги е виждал сигурно.

  Не бих си взел такъв в този клас, просто защото 5 метра дължина в София понякога идват в повече и по-къс миниван ми е по-функционален. А и скоро една Инсигния ми спря в задната броня…

 4. 4 C2K // 02.12.2013 в 21:29

  Opel – второто име на ръждата…

 5. 5 martinp // 02.12.2013 в 22:40

  Поздравления за целият екип изготвил ревюто. Това заедно с ревюто на маздата по-рано са може би най-доброто което е правено в България. Продължавайте все така :)

  ПП: Подкрепям noncho, и аз очаквах малко повече реални снимки.

 6. 6 joroooooo // 03.12.2013 в 11:06

  10л/100км си е сериозен разход за лек автомобил. Смея да твърдя, че дизеловите агрегати са много по-предпочитани заради дооооста по-голямата си икономичност.

 7. 7 will it // 03.12.2013 в 11:55

  The question is, will it run Crysis?!

 8. 8 SDK // 03.12.2013 в 12:26

  Колата изглежда супер. Браво за ревюто, което също е на ниво.

 9. 9 asd // 03.12.2013 в 21:10

  Молов от маздата и опела коя вози по-добре?

 10. 10 mollov // 03.12.2013 в 23:37

  За съжаление Мазда-та я пропуснах :)

 11. 11 Angelinoff // 04.12.2013 в 01:33

  Следващото ревю искам да бъде на другата ми любима марка – BMW :)

 12. 12 Тодор Богданов (mollov) // 04.12.2013 в 12:18

  Чул те Господ… и аз това искам ;)

 13. 13 ghhgh // 05.12.2013 в 03:51

  Вмести да се занимавате с глупости, вижте си подобрете ревютата на пц компоненти, като например в тестовете на видео карти и процесори примерно,да има повече от 1-2 други компоненти с който да се сравнява.
  В тоя ред на мисли кога да очакваме ревюта на микровълнови печки?

 14. 14 Тодор Богданов (mollov) // 05.12.2013 в 11:56

  В момента го обмисляме, специално за най-верните ни фенове, като теб ;)

 15. 15 awful // 05.12.2013 в 19:11

  Не че нещо ама опел си остава една кола за средния потребител а те се опитват да се покачат на нивото на мерцедес и бмв във по високия клас но разбира се знаете че които има пари какво си взима….

 16. 16 Николай Цеков (geniusloci) // 12.12.2013 в 16:08

  То не, че нещо, ама между имане на пари за BMW/MB/Audi и имане на пари за Ford/Opel/Toyota/Mazda/etc. разликата е бая. Само някой да не почне сега със сравненията на базовки срещу коли с всички екстри.

  ghhgh – само за справка да ти кажа – почти никъде няма повече компоненти за сравнения, масово се ползват резултати от предишни тестове, а за да имаш компонентите за следващи тестове, трябва да са твои. Освен да вземеш да даряваш на Моллов по някое друго high-end видео, процесорче и т.н. да има за тестовете?

 17. 17 CuMo // 31.12.2013 в 02:06

  Според мен е добра идея, да изключвате музиката, когато колата ускорява.
  Правите ревю на автомобила, а не художествена импресия. ;)

 18. 18 M // 08.01.2014 в 03:49

  Искате ли да ви дам за няколко дена да направите ревю на моето голфче 3-ка pink floyd edition!?!? В замяна искам само да ми го върнете измито и с резервоар до горе.

 19. 19 Иван // 03.02.2014 в 11:37

  Хареса ми ревюто имам само един въпрос или критика, както щете го разбирайте. Защо BMW 3 и AUDI A4 са конкурент на Insignia-та? Не трябва ли да са BMW 5 и AUDI A6, защото те са конкуренти на Passat по принцип…

 20. 20 CGI // 06.02.2014 в 12:02

  Опел по никакъв начин не е конкурент на Голямата Германска тройка – Ауди,БМВ,Мерцедс и няма и да бъде.Просто Опел си е Опел.Това го знаят и кучетата на село.Инсиниата е просто добър опел.

 21. 21 Пффф // 14.02.2014 в 18:00

  Нито опел, нито челната тройка са конкуренция или ще бъдат на марки като Лексус, Инфинити и т.н, те просто не са за Европа, а всички знаем че са номер 1 на пазара който изисква най много, а това са Американците. Там Опел, Бмв и ауди не се класират защото нямат нивото да бъдат някой там.За Европа Опел е добър избор и ревюто показва доста добри показатели и и дизайн на ниска цена..браво.

Коментари: