И уеб браузърите посегнаха към хардуерното ускорение

И уеб браузърите посегнаха към хардуерното ускорение

В раздел: Новини от на 19.11.2009, 6,262 показвания

ie8_logoМикрософт разкри подробности около следващото голямо издание на уеб браузъра си Интернет Експлорър 9 (IE9). На тазгодишната конференция на рaзработчиците, организирана от Микрософт, компанията обяви намерението да използва апаратно ускорение за голяма част от изобразяваните елементи на страниците в следващото издание на браузъра си. Това включва не само графичните елементи но и предаването на самия текст в страниците.

До сега браузърите се възползваха от хардуерно ускорение косвено, чрез различните добавки към тях, като Флаш Плейър (HD видео ускоряване) и разните методи за изобразяване на 3D графика през годините, но никога пълноценно за съставните елементи, изграждащи облика на дадена страница.

Всичко това ще се осъществи посредством новите програмни подинтерфейси, част от DX11 във Виста и Уиндоус 7 — DireсtWrite и Direct2D. Първият е нарочно създаден, за да ускорява изобразяването на шрифтове с максимално качество и бързина, а другият всъщност е “2D” вариант на Direct3D, даващ достъп до графичния хардуер на обикновените растерни и векторни двумерни функции. Всичко това ще позволи на уеб разработчиците и дизайнерите да се развихрят в творческата си среда и да създават още по-богато и разнообразно уеб съдържание, a крайните потребители да изпитат плавна работа и поведение на страниците, независимо колко са тежки.

Новият браузър също така ще наблгне и на съвместимостта с вече утвърдени и някои все още навлизащи стандарти в уеб дизайна, засягащи CSS, DHTML и JavaScript.

Повече подробности по представянето можете да видите в MSDN IEBlog.


Етикети: , , , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.