Ревю на джобен диск 750 GB WD My Passport SE

В раздел: Новини от на 19.11.2009, 4,879 показвания

Григор се е заиграл с най-новия джобен диск на Western Digital в ревю, което пусна току що в mobility.BG. Видно е – тези мини дискове взеха да настигат настолните външни устройства като обем, а като скорост така или иначе винаги са били на една нога. Сега остава да дочакаме и 1-терабайтовият модел, който окончателно да се сбие с решения като това, за което тези дни писахме в hardwareBG.com.

WD_MyBook_MyPassport_Essent

Напоследък, с постоянното местене на файлове от нас до офиса и обратно, започнах все повече да оценявам 2.5″ преносими дискове. Лично аз не съм фен на флашките, защото освен, че ги губя постоянно (вече престанах да  броя жертвите), мястото на тях винаги не ми стига за малко, а точно това “малко” е способно да ми скъса нервите в най-неподходящия момент (предполагам че не само на мен).

Останалото прочетете в ревюто на WD 750 GB My Passport Essential SE в mobility.BG


Етикети: , , , , ,5 коментара

 1. 1 Георги Бонджов // 19.11.2009 в 21:02

  Както винаги проблема е във вече тесният USB 2.0 интерфейс, който на практика не може да пропусне повече от 36-37МБ/с(не си измислям виждал съм подобни скорости в ревюта на външни дискове[но не съм виждал по-големи, макар същите дискове през e-SATA, да достигаха почти 3 пъти по-високи максимални скорости], свързани през USB 2.0, нищо че GrigorBG пише “Както знаете USB 2.0 интерфейса лимитира скоростта на четене/запис до 30MB/s”)! Виж, друго щеше да е ако рекламираният диск имаше e-SATA порт!

 2. 2 Григор Стоичков (GrigorBG) // 19.11.2009 в 23:12

  Пиша 30МВ/с защото толкова съм виждал макс без допълнителни драйвери и пачове (има разни турбо УСБ и др. подобни). На “хартия” може повече от УСБ, но досега каквото и да съм ползвал не иска да вдигне стабилни повече без интервенция.
  Да, щеше да е добре, но имам комбо кутийка с USB и eSATA и размера определено не е същия :-) А и тука става дума за мобилно устройство и определено скоростта не е най-важното.

 3. 3 sashko02 // 20.11.2009 в 00:04

  Пък е и по-бързо от флашка (поне повечето) :]

 4. 4 Георги Бонджов // 20.11.2009 в 11:26

  Вече наистина, не е по-бързо от доста СЪВРЕМЕННИ модели ЮСБ флашки от ВИСОК клас, но е с доста по-добро съотношение цена/единица обем! Впрочем вече има и прилично по-бързи флашове (CF) със маркировка 300х, 400х, 533х и 600х примерно, за последните три от които научих именно от hardwareBG.com!

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 20.11.2009 в 13:12

  Не може да вдигнете повече от 30 MB/s на USB, освен с драйвери, осигуряващи някакво кеширане (като тези с Freecom дисковете), но те няма да работят на всяко устройство, освен това не подобряват скоростите при всяко положение, а само в определени ситуации.

  eSATA е хубаво нещо, но нито стана масов стандарт, нито е за прости потребители – защото това с рестартирането на лаптопа и последващият опит да тръгне от eSATA диска съм го виждал, и ходи обяснявай после по телефона “сега влезни в BIOS” и т.н., ако изобщо помниш на човека къде са му настройките. Освен това задължително иска втора връзка с USB, често даже двойна, а при положение, че повечето лаптопи днес идват с 2хUSB+1xUSB/eSATA combo, обикновено това са всичките ти портове.

  А и Григор го е написал – размерите няма как да са същите, самата платка на преходника иска място, когато има и eSATA.

  С флаш картите не може да го сравняваш, все пак имаш ограничение за броя запииси на флашките, а като цена на гигабайт са десетки пъти отгоре.

Коментари: