Ревю на новата Mazda 3 Skyactiv-D 2.2 CD 150 HP AT Evolution

Ревю на новата Mazda 3 Skyactiv-D 2.2 CD 150 HP AT Evolution

В раздел: Ревюта от на 7.02.2014, 35,775 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6Дизайн

Новата Mаzda 3, подобно на Mazda 6, следва новата дизайнерска и функционална концепция и разчита на така наречения нов KODO дизайн – вдъхновен от движението в природата, създаващи усещането за мощ и красота. Затова и външността и профила на новата Mazda 3 създават усещане за динамичен спортен стил, привличащ повече вниманието на по-младите шофьори. Все пак никак не е без значение за един нов автомобил да ви допадне на вид, след което да продължи да задържа вниманието ви и с всичко останало. Защото покупката и шофирането на една безлична нова кола, която освен всичко друго, не ви доставя и удоволствие по време на каране определено не си заслужава, а новата Mazda 3 определено не може да се нарече безлична. Особено интересен акцент при Mazda 3 са така наречените Devil’s look LED светлини, които са част от новата дизайнерска концепция на компанията и вече се превръщат в добре разпознаваем ключов елемент от нейната интересна визия. Всъщност можем да кажем, че цялата кола (особено в комбинация с червен металик боя, каквато беше и тестовата) има “палава” Devil’s look визия, която със сигурност няма как да остане незабелязана.


Арматурно табло

Изцяло обновеното арматурно табло ни на новата Mazda 3 ни изненада много приятно като цяло, тъй като очаквахме да видим нещо като олекотена версия на използваното при Mazda 6, а то се оказа напълно различно като концепция. Тестовия модел беше оборудван с опростено и доста изчистено информационно табло за водача с основен акцент върху големия оборотомер, Head Up Display (HUD) информационен дисплей с километраж и друга важна информация свързана най-вече със системите за сигурност, както и 7-инчов централно разположен екран с чувствителен на допир панел за управление.

mazda-3-tablo-1

Воланът е с удобно разположени контролни бутони за повечето допълнителни функции, така че водачът лесно може да контролира директно системите за сигурност или развлекателната система, без да се разсейва. А тъч функционалността на централно разположения екран, както и допълнителния тъчпад и функционални бутони за управление в централната конзола под лоста за скоростите и до ръчната спирачка са по-скоро допълнително удобство за управление от пасажера на предната седалка. Управлението на двузоновия климатик е разположено на удобно място за контрол, както от шофьора, така и от пасажера отпред, като тук отново има разположени чувствителни на докосване зони за управление в комбинация с традиционни бутони и потенциометри за управление.

mazda-3-tablo-2

Цялото арматурно табло и много от елементите в интериора са много удачно съчетание между винил и пластмаса с имитация на кожа, като комбинирането на двата материала почти не се забелязва т.е. всичко изглежда по един и същи начин в стил винил. Хромираните елементи, в това число и металните захвати на бутоните-потенциометри също се вписват много добре в интериора, а и са неочаквано удобни и функционални за ползване. Всъщност именно тези бутони са най-удобни за управление, а не тъчпада или чувствителния на докосване информационен екран… особено когато колата е в движение.

mazda-3-salon

Тестваната от нас разновидност на Mazda 3 не беше оборудвана с кожен салон, тъй като той е наличен само в Ultimate ниво на оборудване, но изпълнението на салона в Evolution нивото на оборудване също се вписва добре като визия и като удобство.

mazda-3-tablo-3

Останахме приятно изненадани от факта, че целия интерфейс на инфоразвлекателната система е преведен на български език (може да сменяте езика), пък макар и с някои дребни неточности и „бъгове“. Интересна особеност е, че навигационната система използва SD карта с информация (слотът е скрит в подлакътника на шофьора), което прави лесен ъпдейта – за сравнение например обновяването на навигацията на Mazda 6 изисква запис на оптичен диск. Самата навигационна система подозрително много прилича на iGo и работи много добре, макар в нея да липсваше българска клавиатура за изписване на адреси, които беше неочаквана изненада.

Новата Mazda 3 разполага с Bluetooth за връзка към аудио системата и възпроизвеждане на музика, както и за използване на хендсфри функционалността на колата с комбинация с телефон. За музикални плейъри може да използвате скритите USB конектори в подлакътника на шофьора, като те могат да зареждат вашия телефон или музикален плейър докато той подава музика към аудио системата. Без проблеми може да използвате както обикновена USB флашка с музика, така и смартфон или музикален плейър като iPhone или iPad свързан към аудио системата посредством USB интерфейс. Освен това има налична WiFi поддръжка, която има за цел основно да позволи на инфоразвлекателната система достъп до Интернет в комбнация с вашия мобилен телефон, който да работи като хотспот споделящ Интернет връзка през мобилната мрежа. Тази тенденция е сравнително нова за допълнителна Интернет свързаност на актуалните автомобили, която осигурява допълнителна функционалност, но все още различните производители имат разнообразни подходи към тази функционалност и не винаги тя е особено полезна или достатъчно добре развита или използваема навсякъде.

mazda-3-hud-display

Head Up Display-ът визуализиращ полезна информация за шофьора директно пред неговия поглед е доста интересна концепция на Mazda, като таблото на автомобила се предлага и в конфигурация без HUD дисплей. Реализацията на тази допълнителна функционалност не е с прожектиране на информация директно върху предното стъкло на автомобила, какъвто е подходът на някои други марки. Вместо това от Mazda са заложили на решение, при което HUD екрана е изнесен на отделно “екранче” под формата на по-тъмна полупрозрачна пластмаса, която се показва при активиране и върху нея се прожектира образа с информация. Недостатъкът на тази реализация е, че HUD дисплея може да изисква леко префокусиране на погледа от време на време, което означава допълнително натоварване на шофьора и възможност за разсейване. От друга страна HUD екрана е доста удобен за бърза проверка на моментната скорост на движение, особено спрямо отклонение на погледа към разположения по-ниско информационен дисплей на таблото.

Интелигентният ключ за безконтактно отключване и автоматично заключване при отдалечаване от автомобила също е полезна екстра, която дава допълнително удобство, но пък изисква и малко повече внимание към това да не си забравяте ключа от колата. Също така е важно да имате предвид, че тази система работи ефективно само когато колата е загасена, защото ако я оставите да работи и излезете от нея тя няма да се заключи. При това положение има риск някой да подкара колата без ключ и до момента в който не я загаси тя няма да се заключи или спре, дори след отдалечаването на голямо разстояние. Именно това „неочаквано“ поведение, което между другото не е типично само за Mazda, а е налице и при много други марки използващи безконтактни системи за заключване/отключване има потенциал да ви създаде главоболия.


Комфорт и возия

Новата Mazda 3 е по-компактен като размери автомобил спрямо по-голямата Mazda 6 например, но както при шестицата, така и при тройката интериорът на автомобила е достатъчно добре проектиран, така че да осигури добър комфорт както на шофьора, така и на пасажерите. Подобно на други автомобили в този клас, при натоварване на 4 човека в новата Mazda 3, които влизат в границата на ръст до около 185-190 и тегло до около или малко над 100 килограма като цяло няма абсолютно никакви забележки по отношение на комфорта за нито един от пътниците. Водачът на автомобила и пасажерът до него на предната седалка не би трябвало да имат проблеми дори ако са с малко по-висок ръст или по-голямо тегло от гореспоменатите, стига отзад да няма пасажери, или да се возят по-малки деца, а не възрастни. Единствената ни дребна забележка е свързана с регулирането на облегалките на предните седалки, която не е от най-удачните, защото не осигурява лесен плавен реглаж, а изисква отпускане или натиск на тялото на пасажера за промяна на позицията.

mazda-3-gumi

Тестовата Mazda 3 беше оборудвана с 18″ алуминиеви джанти и нископрофилни гуми, които са стандартно налични като екстра за Evolution и Ultimate нива на оборудване, при по-долните нива на оборудване получавате колата със 16-ки. В резултат на по-големите джанти и нископрофилните гуми, както и като цяло по-стегнатото и спортно окачване на Mazda 3 може да се каже, че возията е по-твърда и неравностите по пътя се усещат. Това дава по-добра връзка и усещане на водача с пътя, а самия автомобил е доста стабилен и управляем дори при по-високи скорости. С малко по-мощен двигател в тази конфигурация като нищо би могло да се получи и доста интересен “бюджетен” състезателен автомобил например. Все пак ако търсите оптимален комфорт и по-мека возия ще е добре да се замислите за по-малки гуми, вместо 18-ките, преминаването към 16-инчови джанти с нормални, а не нископрофилни гуми в комбинация с 18-ки джанти. Същото нещо забелязахме и при тестовете на Mazda 6, където комбинацията с 19-инчови джанти и нископрофилни гуми осигурява по-твърда возия, но тази комбинация може би не е най-удачното решение за локалните ни условия. Използването на 16-ки с нормални гуми при Mazda 3 или съответно 17-ки при Mazda 6, вместо с 2 инча по-големите джанти и нископрофилни гуми дава сериозна разлика и при двата модела и возията става доста по-мека и комфортна особено при каране по павирани улици или такива с дупки разликата е осезаема. Предимството на по-твърдата возия е, че имате по-добро усещане за пътя – ако си падате по по-спортния тип окачване, няма да имате никакви проблеми с Mazda 3, но ако сте свикнали с по-мека возия, то 16-ки джанти с нормални гуми определено ще ви допаднат повече.


Аудио система и шумоизолация

Тестваната от нас версия на новата Mazda 3 беше оборудвана с HiFi аудиосистема BOSE Sound System с цифров усилвател и 9 високоговорителя, AudioPilot 2 – система за компенсиране на шума, Centerpoint 2 – система подобряваща усещането за звука, SurroundStage – система подобряваща surround ефекта. Тази озвучителна система е високия клас стандартно изпълнение за по-горните нива на оборудване на Mazda 3, като тя вече ни е добре позната от тестовете на Mazda 6. Много добро изпълнение като за фабрично инсталирана аудио система, и като качество звучене и като сила на звука, като разбира се тук няма база за сравнение с добре изпълнение на скъпи афтермаркет HiFi изпълнения, който могат да бъдат реализирани в последствие. Добрата интеграция с информационната система на автомобила и поддръжка на хендсфри и допълнителни източници на съдържание е голям плюс тук и за обикновени потребители тя на практика предлага повече от достатъчно и необходимото. Що се отнася до по-сериозните музикални фенове и аудиофили, то те със сигурност ще намерят недостатъци, но нито Mazda, нито конкретния модел автомобил претендират да предлагат озвучителна система на достатъчно високо ниво за капризни аудиофили.

Шумоизолацията на новата Mazda 3 също е на много добро ниво, като нивото на шум вътре в купето е напълно в нормите, а ако комбинирате със слабо звучаща от аудио системата музика получавате перфектна комбинация за елиминиране на досадния и еднообразен слаб фонов шум по време на движение. Интересна особеност тук е, че аудио системата е достатъчно мощна, за да предизвика вибрации в купето и дори на огледалата отвън при високо ниво на силата на звука. Все пак над 100 децибела сила на звука в малко затворено помещение, каквото се явява купето на автомобила не е най-удачното нещо, което да правите, като въпреки добрата изолация в такива условия и извън колата можете да чуете и дори да „усетите“ музиката свиреща вътре.Всички страници от статията:

 1. Накратко за новата Mazda 3
 2. Каква версия на новата Mazda 3 тествахме
 3. Поглед отвън и отвътре на новата Mazda 3
 4. Системи за сигурност и разход на гориво
 5. Гаранция, сервиз и заключение
 6. Още снимки на новата Mazda 3


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , ,11 коментара

 1. 1 Steel layer // 07.02.2014 в 23:47

  Малко пояснение – леярна стомана над 1700 няма!

  1700 стомана е най ниската със съдържание на въглерод и “балончета”.

 2. 2 Steel layer // 07.02.2014 в 23:53

  Да добавя – стомана 1700 се използва в военна техника и изработването на този вид стомана струва повече от самата кола на к.м. В бившия комбинат Кремиковци на електродните пещи изработването на стомана от стан 1700 струва 14 000 лева на квадрат.

 3. 3 ТТ // 08.02.2014 в 10:49

  Хубаво ревю. На 6цата беше по-детайлно и впечатляващо,но пак поздравления :) Ако може да тествате и седана някой ден ще следим статията… С какъв фотоапарат сте правили снимките?Донагласявани ли са след това с нещо? Поздрави!

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 10.02.2014 в 15:02

  Снимките са правени с Canon 5D Mk II на хубаво зимно време ;)

 5. 5 C2K // 11.02.2014 в 03:19

  Супер колица!

 6. 6 Vangel // 12.02.2014 в 17:05

  Само да коментирам разхода – имам същата мазда, само че бензин, 1.5, 100 к.с.
  Според мен някак си е тъпо да пишат разход 6-7л /100 градско, а дава реален > 10 л/100….
  Поне при мен е така, а не бих казал че съм състезател или че карам по някакъв ‘неикономичен’ начин :).
  Въпреки това, колата си е готина :)

 7. 7 acdc // 13.02.2014 в 09:51

  @Vangel
  Каталожните данни са едно, а реалността съвсем друга. Знаеш, че този разход от каталозите се дава на база изпитания на стенд, симулиращ различите режими. Градският разход е много разтегливо понятие, защото ако пътуваш по различни маршрути, ще имаш и съвсем различен разход. Твоят е съвсем нормален за София, ако караш по натоварените кръстовища. Съвсем друг ще ти е разхода ако например всеки ден пътуваш от Борово до Бизнес парка в Младост, защото ще пътуваш само по околовръстното, така че всичко е много относително.

 8. 8 Николай Цеков (geniusloci) // 13.02.2014 в 11:00

  Странното е, че и 2.5 бензин да сложат вътре, градското най-много да падне, понеже разход 10 на сто за 1.5 просто е много. Гледам 6-ците с бензинов градско се въртят 9-9.5 според спритмонитор. Нафтовата от личен ежедневен опит и тя там отива, ако не ползваш старт-стопа.

 9. 9 tthn // 16.02.2014 в 15:14

  Толкова ли няма нов, интересен, комщютърен хардуер за тестване, че се занимавате с тестове някакви безинтересни, средностатистически автомобили…

 10. 10 Vangel // 20.02.2014 в 15:59

  @abcd
  Аз имам база за сравнение, което още повече ме ядосва относно разхода. Другата ми кола от първия километър дава разход равен или по-малък от този по ‘книжка’… и така вече 160000 км. Така че обясненията, че ги тестват по един начин, а ние простите хора ги караме по друг са доста плоски……

 11. 11 Stefan // 05.03.2014 в 00:10

  Т’ва с тия ревюта за коли е много странна политика, все ми се ще да има български ревюта за хардуер а не за Мазди …