Ревю на новата Mazda 3 Skyactiv-D 2.2 CD 150 HP AT Evolution

В раздел: Ревюта от на 7.02.2014, 36,873 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6Системи за сигурност Mazda i-ACTIVESENSE

i-ACTIVESENSE e името под което от Mazda обединяват набора от системи за сигурност, които имат за цел да алармират и асистират на водача при потенциални възможности за възникване на пътен инцидент, както и да осигурят по-висока сигурност и комфорт по време на пътуване. Не забравяйте обаче да не се предоверявате и да разчитате само и единствено на набора от системи за сигурност i-ACTIVESENSE, тъй като не е изключено някоя от тях да не сработи перфектно при определени условия. Освен това не всички системи са налични във всяко едно ниво на оборудване на новата Mazda 3, единствено в Ultimate пакета всички технологии са налице. Имайте предвид също така, че някои от тези системи пряко зависят и от конкретните условия на околната среда и поведението на другите водачи, а не само от вас и вашия автомобил, а тези фактори често могат да се окажат напълно непредвидими.

Mazda i-ACTIVESENSE включва:
– Mazda Radar Cruise Control (MRCC)
– DRSS (Distance Recognition Support System)
– Smart Brake Support (SBS)
– Smart City Brake Support (SCBS)
– Lane Departure Warning System (LDWS)
– Rear Vehicle Monitoring (RVM)
– Emergency Stop Signal (ESS)
– High Beam Control (HBC)
– SCRS (Secondary Collision Reduction System)
– Adaptive Front-lighting System (AFS)
– Hill Hold Assist (HHA)
– Dynamic Stability Control/Traction Control System (DSC/TCS)
– ABS/EBD/EBA

Наличните системи в тестваната от нас Mazda 3:
– DRSS (Distance Recognition Support System)
– Smart City Brake Support (SCBS)
– Rear Vehicle Monitoring (RVM)
– Emergency Stop Signal (ESS)
– SCRS (Secondary Collision Reduction System)
– Hill Hold Assist (HHA)
– Dynamic Stability Control/Traction Control System (DSC/TCS)
– ABS/EBD/EBA

Както можете да видите всички “по-умни” системи са налични само в топ нивото на оборудване (Ultimate), а почти всички от останалите “по-обикновени” системи идват стандартно още с базовото ниво на оборудване (Emotion). Така че за хората, които търсят “по-умен” автомобил, то определено най-високото ниво на оборудване е правилният избор. Дори да изберете новата Mazda 3 в стандартна базова конфигурация вие все пак ще получите немалък набор от тези системи. Впечатления от наличните в Ultimate оборудването системи за сигурност можете да намерите в ревюто ни на Mazda 6, като тяхното представяне тук при Mаzda 3 не би трябвало да е кой знае колко по-различно. Тъй като тествахме автомобил с Evolution ниво на оборудване нямаше как да ги подложим на обстоен тест и при новата Mazda 3.


Разход на гориво

Време е да обърнем внимание на един от най-важните моменти при избора на автомобил в днешно време – неговият разход на гориво. Нашият тестов автомобил Mazda 3 Хечбек беше оборудван с единствения предлаган за модела дизелов агрегат и автоматична 6-степенна скоростна кутия – SKYACTIV-D 2.2 CD 150 HP. Средният разход на гориво за този модел по спецификации е 4.8 литра на 100 километра комбинирано, и съответно 6 литра при градско и 4.1 литра извънградско шофиране. При версията на този модел двигател с ръчни скорости разходът на гориво е още по-нисък и впечатляващ като стойности обявени от Mazda, но все пак няма как да не проверим доколко тези стойности отговарят на реалността в нашите тестове. Обемът на резервоара на новата Mazda 3 e 51 литра, което при среден разход от 4.8 литра на 100 километра би трябвало да ви осигури над 1000 километра пробег при оптималните условия. Максималната скорост по спецификации за тествания от нас модел е 201 километра, а ускорението от 0 до 100 км/ч е 9.7 секунди по спецификации. Емисиите на въглероден диоксид са 127 грама на километър, а автомобилът отговаря на EURO 6 нормата за емисии на ЕС.

mazda-3-razhod-100kmh-izv

Тестът ни за извънградско шофиране със средна скорост от 100 километра в час и изминаване на 100 километра по магистрала Тракия показа среден разход от 4.8 литра. Резултат, които отговаря на обявените от производителя стойности за комбиниран разход и с 0.7 литра по-висок от стойността обявена по спецификации (не е съвсем ясно постигната при какви условия), което е съвсем приемлива разлика между обявена стойност и постигната в реални условия при средна скорост на движение от 100 километра в час.

mazda-3-razhod-140kmh-izv

Продължаваме теста при средна скорост от около 135 километра в час с извънградско шофиране, като тук разходът се повишава до 6.2 литра на 100 километра. Съвсем приемлив резултат предвид по-високата скорост и използвания двигател. Ако пък случайно решите да карате с още по-висока скорост ще е добре да знаете, че при средна скорост от около 160 километра в час новата Mazda 3 в конфигурацията тествана от нас ще ви даде разход от порядъка на 10.4 литра на 100 километра, а при 180 км/ч разходът вече ще е около 11.5 литра на сто километра. Предвид максималната скорост на този модел от 201 километра в час, които той съвсем успешно постигна и макар да дава индикации че може и още малко, то при скорост от над 180 километра в час вече си личи, че двигателят изпитва известни затруднения (или просто има зададено софтуерно ограничение на автоматичната скоростна кутия). Ако погледнете характеристиките на модела с този двигател и ръчни скорости ще видите, че там максималната скорост е 210 километра в час.

mazda-3-razhod-gradsko

Разходът на гориво при градско каране без активна i-STOP система, който отчетохме беше 10 литра на 100 километра пробег. Стойност, която на пръв поглед изглежда доста висока, но която е нормална за каране в градски условия и особено в София, където задръстванията са нещо обичайно и се чака доста по сфетофарите. Именно поради тази причина наличието на старт/стоп система е голям плюс, тъй като тя гаси двигателя по време на дълъг престой на светофар или при изчакване в задръстване. В резултат на това средният разход на гориво при градско каране може осезаемо да бъде намален, особено ако ежедневието ви включва често шофиране в час пик.

mazda-3-razhod-gradsko-istop

Преминавайки към тестовете за разход на гориво при градско каране с активна i-STOP система усетихме колко ни липсва i-ELOOP системата, която беше налична при тестовете ни на Mazda 6 миналата година. i-ELOOP (Intelligent Energy Loop или интелигентен енергиен кръговрат) системата която използва двуслоен кондензатор (EDLC) за съхранение на електричество, генерирано от кинетичната енергия на автомобила при отпускане на педала на газта. Всички системи в автомобила, които изискват електрическа енергия се захранват от i-ELOOP вместо да отнемат около 5-10% от мощността на двигателя. В резултат автомобилът има по-добра динамика и изразходва по-малко гориво, особено при преобладаващо градско каране с немалък престой в задръствания и чакане на светофари. При i-STOP системата, както и при всички други системи за гасене на двигателя, се изисква известно време за привикване, особено ако не сте карали автомобил с такава система досега, но след това системата ще работи леко и безпроблемно във вашите “ръце”. Но да се върнем на разхода – резултатът при активна i-STOP система е 8.2 литра на 100 километра, като при по-активно ползване на старт/стоп системата е възможно разхода да падне още малко. Съществения момент е че при градско каране i-STOP системата спокойно може да ви осигури близо 1/5 по-малък разход спрямо този, който ще даде новата Mazda 3 при неизползването на старт/стоп системата.Всички страници от статията:

 1. Накратко за новата Mazda 3
 2. Каква версия на новата Mazda 3 тествахме
 3. Поглед отвън и отвътре на новата Mazda 3
 4. Системи за сигурност и разход на гориво
 5. Гаранция, сервиз и заключение
 6. Още снимки на новата Mazda 3


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , ,11 коментара

 1. 1 Steel layer // 07.02.2014 в 23:47

  Малко пояснение – леярна стомана над 1700 няма!

  1700 стомана е най ниската със съдържание на въглерод и “балончета”.

 2. 2 Steel layer // 07.02.2014 в 23:53

  Да добавя – стомана 1700 се използва в военна техника и изработването на този вид стомана струва повече от самата кола на к.м. В бившия комбинат Кремиковци на електродните пещи изработването на стомана от стан 1700 струва 14 000 лева на квадрат.

 3. 3 ТТ // 08.02.2014 в 10:49

  Хубаво ревю. На 6цата беше по-детайлно и впечатляващо,но пак поздравления :) Ако може да тествате и седана някой ден ще следим статията… С какъв фотоапарат сте правили снимките?Донагласявани ли са след това с нещо? Поздрави!

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 10.02.2014 в 15:02

  Снимките са правени с Canon 5D Mk II на хубаво зимно време ;)

 5. 5 C2K // 11.02.2014 в 03:19

  Супер колица!

 6. 6 Vangel // 12.02.2014 в 17:05

  Само да коментирам разхода – имам същата мазда, само че бензин, 1.5, 100 к.с.
  Според мен някак си е тъпо да пишат разход 6-7л /100 градско, а дава реален > 10 л/100….
  Поне при мен е така, а не бих казал че съм състезател или че карам по някакъв ‘неикономичен’ начин :).
  Въпреки това, колата си е готина :)

 7. 7 acdc // 13.02.2014 в 09:51

  @Vangel
  Каталожните данни са едно, а реалността съвсем друга. Знаеш, че този разход от каталозите се дава на база изпитания на стенд, симулиращ различите режими. Градският разход е много разтегливо понятие, защото ако пътуваш по различни маршрути, ще имаш и съвсем различен разход. Твоят е съвсем нормален за София, ако караш по натоварените кръстовища. Съвсем друг ще ти е разхода ако например всеки ден пътуваш от Борово до Бизнес парка в Младост, защото ще пътуваш само по околовръстното, така че всичко е много относително.

 8. 8 Николай Цеков (geniusloci) // 13.02.2014 в 11:00

  Странното е, че и 2.5 бензин да сложат вътре, градското най-много да падне, понеже разход 10 на сто за 1.5 просто е много. Гледам 6-ците с бензинов градско се въртят 9-9.5 според спритмонитор. Нафтовата от личен ежедневен опит и тя там отива, ако не ползваш старт-стопа.

 9. 9 tthn // 16.02.2014 в 15:14

  Толкова ли няма нов, интересен, комщютърен хардуер за тестване, че се занимавате с тестове някакви безинтересни, средностатистически автомобили…

 10. 10 Vangel // 20.02.2014 в 15:59

  @abcd
  Аз имам база за сравнение, което още повече ме ядосва относно разхода. Другата ми кола от първия километър дава разход равен или по-малък от този по ‘книжка’… и така вече 160000 км. Така че обясненията, че ги тестват по един начин, а ние простите хора ги караме по друг са доста плоски……

 11. 11 Stefan // 05.03.2014 в 00:10

  Т’ва с тия ревюта за коли е много странна политика, все ми се ще да има български ревюта за хардуер а не за Мазди …

Коментари: