Intel Haswell Refresh – съвместими с дънни платки Haswell LGA1150

В раздел: Новини от на 19.02.2014, 7,171 показвания

След като преди време се появи информация, според която процесорите Haswell Refresh ще са съвместими с нова версия на сокета LGA1150 и ще положат основите за Broadwell, сега това не изглежда точно така. Според последни информации процесорите Haswell Refresh ще изискват само един ъпдейт на BIOS-а, за да могат да се поставят в актуалните модели дънни платки с чипсет Z87 и подопечните му. Това е една добра новина за потребителите с процесори Haswell, които биха искали да се възползват от възможността да направят по-лесен ъпгрейд, но от друга страна означава, че чиповете Haswell Refresh няма да са много по-различни от “оригинала”.

intel_haswell_cpu

Някои производители вече са засвидетелствали съвместимост на своите платки с Haswell Refresh, като един от тези производители е MSI. Изглежда някои дънни платки ще могат директно да работят с новите процесори без дори да е нужен ъпдейт на BIOS-а, но в болшинството от случаите тази стъпка ще е задължителна. Въпреки всичко е доста по-добре да се нуждаете от прост ъпдейт на BIOS-а, от колкото от смяна на дънната платка. Що се отнася до очакваните процесори Haswell Refresh, то към момента това са претендентите:

intel_haswell_refresh_cpu

Както е известно за първи път от много време Intel ще представят най-добрите модели със суфикс “K” в последствие, а не като стартови предложения. В повечето случаи става дума за повишение на работната честота с 100 MHz, като за момента не са известни вероятни промени по процесорните ядра или процесора като цяло, които да предложат допълнително повишение на производителността спрямо оригиналния Haswell.

Освен всичко друго изглежда, че Intel възнамерявят да представят Haswell Refresh малко по-рано от очакваното, а именно през месец април (вместо през май), така че не остава много време до появата на гореспоменатите нови CPU на Intel. Наред с тях се очаква да се появи и чипсета Intel Z97, който обаче също няма да е много по-различен от предшественика си.


Етикети: , , , ,6 коментара

 1. 1 Димчо // 19.02.2014 в 12:29

  Новината е добра за хората с ограничен бюджет, закупили вече по-слаб Haswell, понеже ще имат възможност за смяна и след по-дълго време (по-трудно ще изчезнат от пазара). За останалите обаче звучи по-скоро като поредно разочарование от Intel, че с тия 100MHz …

 2. 2 ilian // 19.02.2014 в 19:50

  Sandyyyyyyy B

 3. 3 Белков // 19.02.2014 в 20:03

  Единствният проблем на SB е, че ако дъното или процесора отидат, няма как да ги заменим… :)

 4. 4 ggr // 20.02.2014 в 19:37

  Все още има безброи с 1155 дъна, които се предлагат по компютърните фирми как така не може да ги замениш?

 5. 5 amd_fan // 21.02.2014 в 09:11

  Е няма такива боклуци :) Напоследък нито Интел, нито AMD правят нещо смислено на процесорния фронт. AMD сложиха луди цени за Кавери, без да предлагат нищо кой знае колко по-добро, а сега Интел пускат същите процесори и същия чипсет (за пореден път), естествено на по-висока или същата цена (но не и по-ниска, дума да не става. Аман!

 6. 6 Noncho // 21.02.2014 в 10:38

  От Санди насам тотално закопаха закона на Мур :)

Коментари: