Cebit 2014: MSI демонстрират дънни платки Gaming и MPower Max

В раздел: Новини от на 11.03.2014, 4,546 показвания

На започналият вчера Cebit 2014 компанията MSI традиционно имат сериозно присъствие, като тази година на фокус са дънните платки, които много скоро ще станат основни при процесорите на Intel. Става дума за четири дънни платки за процесори Haswell Refresh, базирани на чипсети от 9-то поколение. Четирите платки носят условни моделни имена Gaming 3, Gaming 5, Gaming 7 и MPower Max, зад които се крият разбира се истинските моделни имена, все още обаче неизвестни. Колегите от Computerbase.de са направили няколко снимки за онагледяване на новите модели.

msi_gaming_3_draft_1

Това все още се водят прототипи (от тип rev 0.1), които може и да показват как би изглеждал и финалният продукт, но финалната версия съвсем спокойно може и да се отличава видимо. Моделът Gaming 3 например залага на поддръжката на цели три слота PCI, което е доста странно в днешни дни, поне що се отнася до по-висок клас дънна платка (явно Gaming 3 няма да бъде позиционирана така).

msi_gaming_5_draft_1

Моделът Gaming 5 вече изглежда напълно като геймърска дънна платка, с трите основни слота PCIe x16 и цели четири слота PCIe x1. Около процесора можем да отличим 8-“фазно” захранване за CPU-то, а наред с това привидно платката ще предлага и по-специализирано аудио.

msi_gaming_7_draft_1

При Gaming 7 казаното по-горе за Gaming 5 е достъпно, включително някои подобрения – например 12-“фазно” захранване към процесора, доста слотове SATA, както и LED диагностика.

msi_gaming_mpower_max_draft

Що се отнася до MPower Max, изглежда там ще видим всичко това, на което MSI са способни към момента, що се отнася до висок клас дънна платка. Моделът си прилича доста с Gaming 7, но със сигурност от MSI имат нещо предвид, създавайки отделен вариант на дънната платка.


Етикети: , , , ,7 коментара

 1. 1 FBI // 11.03.2014 в 13:54

  А живота на Z87 свърши ли вече?
  Z97 ще поддържа ли нещо повече в бъдеще от haswell refresh или няма начин?

 2. 2 jcdenton // 11.03.2014 в 15:07

  Haswell refresh не е ли всъщност Broadwell? Какви са тия измислени термини?

 3. 3 Тодор Богданов (mollov) // 11.03.2014 в 17:16

  По принцип се предполагаше, че Z97 и Haswell Refresh ще са повече свързани с Broadwell и няма да са съвместими с актуалния Haswell, но по всичко личи, че Haswell Refresh ще е просто “степинг ъпдейт” на haswell и поради това ще са директно съвместими. Очаква се Broadwell да е ел. НЕсъвместим с Haswell, което може би значи И Haswell Refresh… нещата са малко неясни…

 4. 4 grr // 11.03.2014 в 18:36

  Всъщност z97 ще поддържа haswell refresh и broadwell със сигурност а след като z87 също ще поддържа haswell refresh z97 би трябвало да поддържа и старите haswell-и, което означава, че има голям шанс z87 да си поддържа и Broadwell, и всичко изговорено по повод несъвместимостта да се окажат безпочвени слухове.

 5. 5 FBI // 11.03.2014 в 18:49

  Ще е много тъпо ако новият чипсет z97 поддържа само haswell и haswell refresh, би трябвало да поддържа и broadwell или там каквото следва.
  А не догодина нови дънни платки и пак наново всичко….

 6. 6 Тодор Богданов (mollov) // 11.03.2014 в 19:04

  @grr – по последни данни няма как да има съвместимост между Haswell и Broadwell. Така че единственият начин е да пуснат дънна платка/сокет със Z97, която да е за него, но да НЕ поддържа и HSW-R и HSW.

 7. 7 Гого // 03.04.2014 в 14:09

  Че какво им е истински новото на Х-9Х. Освен в цифрата на моделният номер? Фактически другите неща са дребни и пренебрежими, като брой пинове, електриките и други мизерни шлюпки от слънчоглед…Можеше да има разлика, ако както се носеха слухове за поддръжка на SATA Express, ама нанай си. Тогава щеше да има някакъв макар и минимален смисъл за смяна на платформата. За беля май ще трябва за чакаме чак дакато излезе Intel Skylake процесора и чипсетните пакети около него, за да усетим истинска промяна и то даже тогава промяната ще е по-явна и обоснована главно в разширената и екстремна серии – Skylake-E/EP/EX.

Коментари: