Ревю на 27″ Philips 278G4DHSD Gioco 3D монитор

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 9.05.2014, 11,418 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


philips-gioco-3d-monitor-ambiglow

Време е да обърнем малко повече внимание на функцията Ambiglow, която е и уникалната екстра при този монитор. Както стана дума вече тази функция се явява нещо като олекотена версия на Philips Ambilight технологията, която се използва в по-високия клас телевизори на компанията Philips. Основната идея на Ambiglow е да създаде ореол от светлина около рамката на монитора, като по този начин да създаде усещане за по-голям обем на екрана, поне според компанията разработила технологията. За целта светлината, която се изобразява на стената зад екрана може да бъде под формата на постоянен светъл ореол (SmartBiasLight) или да отговаря на картината изобразена в момента на екрана като цвят и яркост. Препоръката на Philips е да се ползва Ambiglow функцията в автоматичен режим при гледане на филми и игра (какво в 2D, така и в 3D режим), а когато се ползва за работа да се активира SmartBiasLight режима.

philips-gioco-3d-monitor-ambiglow-back

В задната част на монитора, от двете му страни, са разположени по 5 RGB светодиода, които реално се грижат за създаването на светлинния ореол около монитора на база на показвания в момента на екрана образ. Хубавото, е че управлението на светодиодите е реализирано на хардуерно ниво, така че не е необходим никакъв софтуер или драйвери. Имайте предвид, че ефекта на Ambiglow е много пряко свързан с положението на монитора и близостта му до стена, като не е без значение и какъв е цвета на самата стена зад екрана. От Philips препоръчват за оптимален резултат гърба на монитора да е на между 10 и 15 сантиметра и стената да е с бял цвят или друг неутрален такъв, като имате възможност да регулирате силата на светлината излъчвана от светодиодите според личните си предпочитания.

philips-gioco-3d-monitor-ambiglow-in-action

Следенето на образа на екрана в момента и смяната на изобразявания цвят и съответно регулацията на силата според яркостта е доста адекватно и бързо. Това, което обаче не ни допадна чак толкова много е, че на моменти светлинния фон прескача много бързо и рязко между различни цветове, което по-скоро може да разсее зрителя от образа на екрана. Малко по-плавна и “незабелязана” смяна би била по-удачно решение, както и наличието на повече на брой светодиоди, които да създават по-фина градация. Като за първа версия на технологията при компютърен монитор от Philips не са се справили зле, но има какво още да се желае преди Ambiglow да достигне до нивото на Ambilight при телевизорите със същата марка.

philips-gioco-3d-color

И докато все още сме на тема цветове, нека да погледнем и как се представя Philips 278G4DHSD що се отнася до точност на изобразяваните на екрана цветове. Мониторът използва AH-IPS панел, което е предпоставка за високи очаквания по отношение на неговото представяне, но за съжаление той не успя да оправдае напълно тези очаквания. Стандартното средно отклонение на цветовете е с малко над 3 единици, което като цяло доста добре за монитор, който не е насочен към потребители, за които точното цветопредаване е критично. След калибрация с колориметър положението се подобрява още малко, но резултатите все още са далеч от оптимални. Тук е важно да уточним, че тъй като монитора използва пасивна 3D технология, върху LCD панела е разположен поляризиращ филтър, който има за цел да осигури 3D възможностите в комбинация с пасивните 3D очила. Именно този допълнителен филтър може да влияе до известна степен на това, което отчита колориметъра. И въпреки това като цяло не лошо представяне при стандартните фабрични настройки, но очаквахме по-добри резултати след калибрация на монитора.

philips-gioco-3d-menu

Като възможности за настройка, самият екран осигурява на потребителя не лош набор от възможности посредством OSD менюто за управление на монитора. Освен възможността за избор между автоматично определяне на входящия 3D сигнал, налице е и опция за ръчна смяна между най-популярните формати. Имате опция за управление на Overdrive функционалността на екрана, която стандартно е изключена, като това може да е от полза за хората, които възнамеряват да ползват монитора повече за игри. Тъй като стандартното време за отговор на пикселите на този IPS панел не е от най-бързите, активирането на Smart Response функцията може да помогне. Стандартно времето за отговор е 14 милисекунди, с активирана Overdrive функционалност (SmartResponse) то пада до 7 милисекунди. Що се отнася до настройките на цветовете – наличие на SRGB, опция за смяна на цветовата температура и ръчно управление на RGB или с други думи базовите настройки като допълнение към контрола на яркост и контраст, които може да помогнат за известно подобрение в цветопредаването.Всички страници от статията:

 1. Параметри и възможности на монитора
 2. Ambiglow функционалост, 2D представяне
 3. Тест на 3D възможностите на монитора


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 wiivn // 09.05.2014 в 18:29

  За шим нищо не писахте. А дали може да ревюирате някой от новите LG-та?

 2. 2 BOKLUK_CHOVEK // 09.05.2014 в 22:22

  Колко херца е този монитор? Ако е 60,за нищо не става.Какво ти 3Д на 60 херца,пълна порнография е.

 3. 3 SkS // 09.05.2014 в 23:26

  Чакам да видя 3D-то на АОС как ще издържи теста!

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 10.05.2014 в 00:54

  Пасивно 3D -> до 60 Херца в 2D и в стерео 3D режим (HDMI 1.4 1080p 3D макс 24).
  Активно 3D -> до 60 Херца в стерео 3D режим, до 120/140 Hz в 2D.

  И двете 3D технологии използвани при компютърните екрани си имат както своите предимства, така и недостатъци…

 5. 5 Гого // 10.05.2014 в 09:28

  Като за ценовият клас в който е, мониторът има съответните достойнства(и дори е сякаш малко над класа си) :) Който желае нещо, което да е за човек с претенции, просто избира между моделите от горният ценови клас. Там и резолюции има различни и ъгли на видимост и качество на цветопредаване и на равномерност на подсветката, херци има – модели даже с повече от минимума и максимума и т.н. Само пари да има човек за харчене ;)

 6. 6 nv // 31.05.2014 в 10:00

  Мониторите Philips от най-ниския клас дават толкова много дефектни пиксели, че това отказва клиентите от бъдещи покупки на монитори с тази марка.

Коментари: