Ревю на 27″ Philips 278G4DHSD Gioco 3D монитор

Ревю на 27″ Philips 278G4DHSD Gioco 3D монитор

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 9.05.2014, 11,122 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


philips-3d-glasses-and-others

Време е да стане дума и за 3D възможностите на този монитор, които са друг съществен акцент за конкретния модел. Технологията, която се използва при този модел е пасивно 3D, тоест имаме поляризиращ филтър на самия екран, който образно казано разделя картината на две презредово (различна поляризация на светлината) и при поставяне на 3D очилата потребителя реално вижда два отделни образа с всяко от очите си. Това се постига тъй като самите очила също имат поляризиращи филтри, като поляризацията на филтъра за лявото око е различна за тази на дясното. Основният недостатък на тази 3D технология е намаляването наполовина на вертикалната резолюция в 3D режим, а основното предимство са евтините очила, които не се нуждаят от специална електроника или батерия за разлика от решенията с активна 3D технология. В комплекта към монитора получавате 1 комплект Philips брандирани 3D очила, но ние по традиция обичаме да тестваме и с други пасивни 3D очила, особено когато става дума за монитори използващи RealD-съвместима пасивна 3D технология. Личният ни опит е показал, че понякога не особено читави 3D очила могат да повлияват негативно на качеството на 3D образа, затова е необходимо и допълнително тестване, като ние подготвихме и един комплект стандартни RealD 3D очила за кино (от тези за 2 лева), както и по-скъпи пасивни 3D очила с цена от 60 лева.

philips-3d-glasses-test-1
philips-3d-glasses-test-2

Още с първия тест на очилата установихме, че стандартните Philips 3D очила не са най-доброто решение, тъй като техните поляризиращи филтри пропускат повече от светлината, която е предназначена за другото око и резултатът е повече от т.нар. crosstalk. При смяната на очилат с евтините двулевови очила за 3D кино, който обаче са производство на RealD нещата се подобряват значително, като резултатът и при използването на по-скъпите 3D очила на Oskav резултатът е общо взето като с тези на RealD. Изводът – изхвърлете очилата на Philips и се разходете до кино Арена за RealD очила, за да не се окаже така че останете с лоши впечатления за 3D възможностите на монитора заради не особено добрите очила в комплекта. Определено разликата е осезаема, като с 3D очилата на Philips може да останете разочаровани от представянето на монитора, без вина за това да има самия той. Поради тази причина продължихме тестовете на монитора за неговото представяне в 3D режим с използването на RealD 3D очилата, а не с тези на Philips. При пасивната 3D технология е от особено значение да имате предвид, че използването на 3D режим намалява не само хоризонталните зрителни ъгли, но значително ограничава и вертикалния ъгъл който пада до около 6-7 градуса за оптимален ефект. Това не е особено сериозен потенциален проблем при пасивните 3D телевизори, където големият екран и по-голямото разстояние от което се гледа минимизира този недостатък, но при пасивните 3D монитори проблемът е по-силно изразен. Излизането от оптималния вертикален зрителен ъгъл води до появата на сенки или двойни образи, тъй като едното окото започва да вижда известна част от образа, който е предназначен за другото око.

philips-gioco-3d-boats-test

Изображението по-горе демонстрира какво вижда окото отблизо, гледайки 3D видео с контрастни движещи се обекти. Това е предпоставка за наличието на crosstalk или “изтичане” на част от образа за другото око, в резултат на което около силно контрастиращи си обекти (бели платна на тъмен фон) е възможно да се видят сенки или двоен образ. Нашия тест обаче не показа наличието на такъв, поне не и при използване на RealD 3D очила. С очилата на Philips може да се види известен crosstalk, тъй като при тях ефективността на поляризиращите филтри явно не е достатъчно добра.

philips-gioco-3d-tru-top
philips-gioco-3d-tru-bottom

При другия тест с играта Tomb Raider Underworld и специално подбрана сцена, където отново имаме силен контраст между светли и тъмни детайли отново почти не се забелязва наличието на crosstalk, което говори доста положително за представянето на монитора в 3D режим. Това разбира се отново с RealD 3D очилата, тъй като при този тест не особено адекватното представяне на Philips 3D очилата в комплекта е още по явно изразено от предходния тест. Всъщност разликата е най-ясно видима на първия екстремен тест с черно и бяло, където най-лесно се вижда колко повече от картината за едното око се вижда и от другото при двата вида очила.

Заключение
27-инчовият Philips 278G4DHSD Gioco 3D монитор е едно атрактивно и различно предложение под формата на екран за домашно ползване с поддръжка на стереоскопично 3D. Допълнителната Ambliglow функционалност също може да е интересно допълнение за любителите на киното, които често гледат филми на компютъра у дома. Самата технология е Ambliglow работи добре, но има какво още да се желае. Като представяне в 3D режим мониторът е на много добро ниво, но не със стандартните си 3D очила, които може да замените с RealD 3D очила от най-близкото кино, които дават възможност за доста по-добро “3D изживяване”, както е модерно да се казва. Ако пък Ambiglow не ви привлича, не проявявате интерес и към 3D възможностите на монитора, то може би този конкретен модел на Philips не е за вас, защото има доста по-атрактивни и ценово и като представяне само 2D монитори с IPS панели като алтернатива.

Специално 3D възможностите на монитора са подходящи по-скоро за 3D кино, макар и да може да го използвате и за игри в стереоскопичен 3D режим, където обаче пасивната 3D технология не е най-удачния избор… по-подходящото решение за геймърски нужди специално са мониторите със 120Hz+ честота на опресняване в 2D режим и с поддръжка на активна 3D технология. Ако смятате да използвате този монитор за игра в 3D режим, то включения в комплекта лиценз за TriDef 3D софтуера може да ви влезе в употреба, като имайте предвид, че специално за игри използването на HDMI 1.4a интерфейса за автоматичен 3D режим не е препоръчително заради по-големия лаг и ограничението на максималната честота на опресняване при Full HD 3D. По-удачния вариант е директното подаване на 3D сигнала в Row Interleaved формат към монитора, така че приложения с нативна стерео 3D поддръжка и Row Interleaved формат могат да използват директно 3D възможностите на монитора без недостатъците, с които е свързана стереоскопичната 3D поддръжка през HDMI 1.4a интерфейса.Всички страници от статията:

 1. Параметри и възможности на монитора
 2. Ambiglow функционалост, 2D представяне
 3. Тест на 3D възможностите на монитора


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 wiivn // 09.05.2014 в 18:29

  За шим нищо не писахте. А дали може да ревюирате някой от новите LG-та?

 2. 2 BOKLUK_CHOVEK // 09.05.2014 в 22:22

  Колко херца е този монитор? Ако е 60,за нищо не става.Какво ти 3Д на 60 херца,пълна порнография е.

 3. 3 SkS // 09.05.2014 в 23:26

  Чакам да видя 3D-то на АОС как ще издържи теста!

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 10.05.2014 в 00:54

  Пасивно 3D -> до 60 Херца в 2D и в стерео 3D режим (HDMI 1.4 1080p 3D макс 24).
  Активно 3D -> до 60 Херца в стерео 3D режим, до 120/140 Hz в 2D.

  И двете 3D технологии използвани при компютърните екрани си имат както своите предимства, така и недостатъци…

 5. 5 Гого // 10.05.2014 в 09:28

  Като за ценовият клас в който е, мониторът има съответните достойнства(и дори е сякаш малко над класа си) :) Който желае нещо, което да е за човек с претенции, просто избира между моделите от горният ценови клас. Там и резолюции има различни и ъгли на видимост и качество на цветопредаване и на равномерност на подсветката, херци има – модели даже с повече от минимума и максимума и т.н. Само пари да има човек за харчене ;)

 6. 6 nv // 31.05.2014 в 10:00

  Мониторите Philips от най-ниския клас дават толкова много дефектни пиксели, че това отказва клиентите от бъдещи покупки на монитори с тази марка.