Разходка в завода за автомобили Great Wall в България

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 9.06.2014, 56,238 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


great-wall-1

Great Wall Motors (GWM) е най-големият частен производител на автомобили в Китай, чиито продукти се продават в над 100 държави в цял свят. Great Wall Motors е първата частна автомобилна компания, която се търгува на фондовата борса в Хонг Конг. Производителят разполага с над 30 филиала и повече от 38 000 служители в световен план. През лятото на 2011 г. в Тиандзин, Китай, компанията откри напълно нов модерен завод с максимален капацитет 1 000 000 автомобила годишно. Компанията разполага и със собствено производство на двигатели и трансмисии.

През последните десет години, благодарение на своите корпоративна култура и мениджмънт, компанията успява да постигне значителен растеж и положителни бизнес резултати, които я нареждат сред водещите автомобилни марки в Китай. С времето, младата високо-технологична компания Great Wall Motors получава редица отличия от водещи местни и световни институции.

Продуктовата стратегия на компанията се ръководи от три основни принципа: по-високи нива на оборудване, по-добро представяне и повече технологии. До 2015 г. GWM планира да достигне производствен капацитет от 2 000 000 автомобила годишно, а до 2020 г. да се превърне в компания № 1 по продажби на икономични SUV и пикапи в цял свят.

GWM са първата и единствената независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС и единствената китайска марка, чийто автомобили се произвеждат в завод, в Европа – завода на Литекс Моторс в България.

great-wall-2

В началото на 2012 г. Литекс Моторс откри официално завода си за производство на българските автомобили с марката Great Wall. Съоръжението на компанията, което е разположено край Ловеч, е единствено в България и е едно от най-модерните в Европа. Предприятието официално започна производството на автомобилите Great Wall, предназначени за пазара в страната и цяла Европа. Българската продукция отговоря на изискванията на законодателството на Европейския съюз.

Производствените мощности на Литекс Моторс са изцяло нов и мащабен проект, като основната инвестиция е предимно на българската компания. Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между Литекс Моторс и Great Wall Motors през есента на 2009 г. Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първия автомобил от тестовата серия, който покрива високите стандарти за качество в индустрията. С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина.

Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител. Всеки автомобил има индивидуален паспорт за качество.

В завода на Литекс Моторс към момента са заети над 150 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството на водещи световни автомобилни марки. При достигане на пълен капацитет на завода в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души. Българската компания прилага на практика една от най-съвременните мениджмънт системи за производство на автомобили в света.

great-wall-first-car-1

И тъй като заводът на Литекс Моторс за автомобили Great Wall е единственото подобно съоръжение на територията на нашата страна към момента, затова и в момента, в който получихме покана да го посетим, нашия екип веднага реагира и сме ви подготвили една надяваме се интересна виртуална разходка.

great-wall-first-car-2

В шоурума на компанията, който се намира на входа на самия завод може да видите първият сглобен автомобил Great Wall Voleex С10, който е излязъл от продуктовата линия на завода. За съжаление през втората половина на 2013 година беше преустановено производството на компактния хеч-бек Voleex С10 във всички заводи на марката по света, въпреки че този модел на Great Wall се радва на доста голям интерес не само в България, но и в Европа. Причина за това бяха отличните му възможности и атрактивна цена, превръщайки го в идеален градски автомобил, който не само е достъпен, но и е икономичен. Основната причина да се вземе решението за спирането на производството на компактния Great Wall Voleex С10 е новия фокус на компанията, който е насочен основно към SUV модели, сред които попада и Great Wall H6, който именно ще можете да видите да се сглобява на производствената линия на завода по време на нашето посещение.Всички страници от статията:

 1. Накратко за Great Wall
 2. Производствена линия за автомобили Great Wall
 3. Производствена линия - Интериор 1
 4. Производствена линия - Интериор 2
 5. Производствена линия - Ходова част и Двигател
 6. Производствена линия - Финално сглобяване
 7. Производствена линия - Тестова линия
 8. Очаквайте продължение...


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , , , , ,29 коментара

 1. 1 Димчо // 09.06.2014 в 17:05

  Много ме зарадва статията :)

 2. 2 koldan // 09.06.2014 в 17:36

  Както във почти всеки завод в България работното облекло и обувките са лукс за един работодател.Много жалко,срамота.

 3. 3 Сашо // 09.06.2014 в 21:27

  ДВГ-то кой го прави?

 4. 4 Тодор Богданов (mollov) // 10.06.2014 в 08:29

  Сами си го правят, по лиценз на Мицубиши.

 5. 5 Милен // 10.06.2014 в 15:17

  Не че нещо, но от кога един цех за сглобяване от готови елементи му се вика завод? Не съм против, радвам се, че поне такъв цех има в България, но нека да наричаме нещата с истинските им имена.

 6. 6 Стамен // 11.06.2014 в 12:15

  Поздравления за смелото решение да сглобяваш/произвеждаш български продукт, който да конкурира автомобилната индустрия :) било то и на локално ниво на този етап. В началото винаги е трудно, но важно е да подкрепяме българския бизнес, защото така печалбите остават в страната, а не отиват в джобовете на западните робовладетели.

  Още веднъж успех от сърце :)

 7. 7 Милен // 11.06.2014 в 14:30

  Стамен, в този продукт български са само акумулаторите, евентуално маслото и труда на момчетата (и момичетата), които сглобяват колите. Не че е лошо, все от някъде трябва да се започне, но основната част от печалбата предполагам отива при китайците от Great Wall Motors. Ама те нали са източни, а не западни та затова предполагам не са “робовладетели” според твоите представи :)

 8. 8 dada // 11.06.2014 в 21:05

  Браво!!!

  Най-симпатичните коли зглобявани в България!

  УСПЕХ ОТ СЪРЦЕ !!!

 9. 9 merlinofchaos // 12.06.2014 в 15:49

  @Милен кажи ми една макра, която да прави много по-различно от GreatWall?

  Интересно какво за теб представлява завод, ако предприятие с 4-5 пройзводствени линии наричаш цех.

  В почти всеки марков автомобил 90% от компонентите са пройзводство на някой друг, който само брандира Mercedes, Ford, Opel или нещо друго върху частта. Всяка една голяма марка има изнесени заводи за различните региони- мислиш ли, че правят нещо различно от Litex Mottors и и тяхните поточни линии ли са “цехове”?

 10. 10 Милен // 13.06.2014 в 11:51

  @merlinofchaos
  Ми пусни едно търсене в YouTube. Има достатъчно подобни клипчета от фабрики за производство/сглобяване на автомобили, включително и от китайските заводи на Great Wall. Изгледай няколко и открий десетте разлики от към брой извършвани процеси, комплексност на извършваните процеси, степен на автоматизация/роботизация и т.н. Ако не забелязваш разлика, няма смисъл да си говорим.

 11. 11 Стамен // 13.06.2014 в 13:44

  Милен просто си говори, но знае че истината е в износа на стоки и продукти. Реално България (Great Wall) днес е част от хранителната верига на автомобилната индустрия и въпреки, че е с размер/функцията на планктон си има своя принос :)

  Неадекватно е да се сравняваме с лидери като немската, японската, италианска…автомобилна индустрия. Много е важно за един бизнес да има адекватна пазарна позиция. Още веднъж успехи от сърце на всички български предприемачи, които са успели да привлекат чужди инвестиции, know how, партньори…, които да инвестират в български дружества и да създават BG Brands. Предприемачи, които вярват че не днес, но един ден ще се гордеят :)

 12. 12 Mr.TECHNO // 15.06.2014 в 20:32

  Браво , а относно тестовете и аз имам какво да кажа – на базата ан тест драив и в последствие познат си купи Hover , добре че не се излъгах и аз.
  Тошко, ясно ми е е дават $ за да си спечелят име сред популярните форуми, но преди беше по-обективен.

 13. 13 mollov // 15.06.2014 в 20:58

  Нещо не разбрах… това последното за мен ли го написа??? Чудно ми е как пък направи заключение относно мойта обективност на база на тази статия… а за тестовете можем да си говорим колкото искаш, имам достатъчно лични впечатления от H6-цата.

 14. 14 Момчил // 16.06.2014 в 06:19

  Евала за статията.Изчетох/изгледах я с интерес.Дано и за в бъдеще да има повече такива четива.
  Какво значение има дали ще му викат цех, завод, работилница и т.н.?Важен е резултата.Важното е, че някой си е дал доста зор за да докара тоя цех в България.

 15. 15 Вал // 17.06.2014 в 00:31

  Да ме извиняват, но средна възраст на оператори – 19 години и инжинери – 25 години – не мерси. Поне да си наемат квалифициран персонал, все пак става въпрос и за контрол по согурността. Бих си купил в даден момент автомобил произведен в България (както и предпочитам да купувам български продукти), но така написано поне на мен не ми вдъхва доверие. Не може персонала да ти е от 100% току-що завършили младежи – действително трябва да се дава възможност на младите, но трябва да се наемат и квалифицирани и опитни работници (които искат съответно и по-високи заплати). Все пак в случая не се правят дюнери и закуски, а автомобили.

 16. 16 mitko // 17.06.2014 в 12:57

  @@@@

 17. 17 Тодор Богданов (mollov) // 17.06.2014 в 14:18

  @Вал – дефинирай какво означава “квалифицирани и опитни работници”, когато става дума за “асемблиране” на автомобил… като че ли в България тази специалност е сериозно развита и човек може да разчита на това да намери качествен и квалифициран персонал още от ден 1… мислете ги тия неща малко по-сериозно…
  Да не говорим, че тия момчета минават 1-месечен “стаж” по квалификация и само тези, които се справят на необходимото ниво се взимат на работа… до колкото знам “от сутрин до вечер сглобяват и разглобяват различни модели на GW”….
  … но… добре ще е да се каже и покаже от къде в BG може да се търсят по-квалифицирани работници за споменатите нужди.

 18. 18 X15 // 22.06.2014 в 15:54

  Вал, къде да ги намерят тези квалифицирани работници?
  Тези от завод балкан със москвичите са пенсионери.
  Ако не си обучат нови кадри няма от къде!

  Милене, все от някъде трябва да се почне, не може да събереш 2000 човека и да им кажеш “правете коли” Първо почват от сглабяне, после ще правят и купетата и така нататък.

 19. 19 nv // 26.06.2014 в 15:46

  Платен материал.

 20. 20 Тодор Богданов (mollov) // 26.06.2014 в 21:58

  Ето това вече е компетентно мнение :D

 21. 21 bbbb // 08.07.2014 в 11:14

  Милене не знам колко си запознат, но в България се произвеждат изключително много части за автомобили. Веднага давам примери: Язаки произвежда окабеляването на колите в заводи в Ямбол и Сливен. Кожени салони за БМВ се правят в Мусачево до Елин Пелин. Сензор найт произвеждат сензори и навигации в Ботевград. Монтупе прави глави на двигатели в Русе. Също в Русе се произвеждат заключалките на вратите на колите. Шишеджам правят в българските си заводи автомобилни стъкла. Теклас произвеждат гумени уплътнения за врати и капаци, като последният им проект е за новата Корса. Монтупе правят блоковете на Q7 в Русе. Бер Хела правят завод за автоклиматици в Божурище. ALC, която прави както казах кожените салони на БМВ в Мусачево подготвя строителство на втори завод в Ихтиман за производство на салони за Мини. Български алуминиеви профили също се вграждат масово в редица марки автомобили. До скоро клъстерите на километражите на много марки автомобили се правеха в Джонсън Контролс в София. От началото на месеца фирмата вече е с ново име, но дейността не спира. По официални данни в България над 25 000 души са заети в производството на автокомпоненти, а във всяка втора кола в света има поне една българска част. Така, че не бъди сигурен, че само течностите и батериите са български.

 22. 22 mermaid // 14.07.2014 в 15:13

  Не е правилно наименованието “Произвоствена линия”. Това е типичен пример за “Монтажна линия”.

  Доста пъти ходихме с колегите в Ловеч.
  Включително и по време на изграждането на сградата.
  Китайците са си направили сметката много добре – европейски завод, от който да могат да си спестят такси и мита.
  Тук се прави само монтажна дейност. Никакво проектиране- това е тънкия момент!!!
  За проектантската и технологична дейност си плаща много, и очевидно парите се дават другаде, но не и в България.
  За монтажната дейност на поточната линия не се изисква високо квалифициран персонал – то това е самата идея на поточните линии. Всъщност повечето монтажни линии по фирмите изискват ниско ниво на квалификация…

  На поточните линии в Мерцедес работят момчета и момичета, които в продължение на минимум 2 години са учили за това, и то на същите тези поточни линии.
  За производствените линии в Щутгард има специални училища, които им обучават кадрите. Операторите на металорежещите машини учат за такива в продължение на 5-6 години – като по време на обучението им сумарно се събира близо 2 години трудов стаж в завода.

 23. 23 Жбрум // 21.07.2014 в 14:08

  Нека да помисля. Дали да си купя Фолксваген проектиран от Ханс и сглобен от Мюлер и двамата с 5 висшета и 30 години стаж или да си купя китайско копие на Тойота Ярис сглобявано в България от 19 годишни под ръководството на Гриша Ганчев съден за ДДС измами и не виждал транзистор през живота си. Тежък избор.

 24. 24 Колев // 21.07.2014 в 14:32

  @Жбрум, евала! +1

 25. 25 Тодор Богданов (mollov) // 21.07.2014 в 16:00

  Не знам как забъркахте Гриша Ганчев и качеството на сглобените в BG автомобили Great Wall, ама то българина като че ли е способен на всичко :)

 26. 26 Жбрум // 25.07.2014 в 10:47

  Прав си Тодоре. Трябва да се проучи въпроса. „Литекс моторс“ е дружество, в което 92% от акциите са на Гриша Ганчев, а 8% на Корпоративна търговска банка АД. Опс вече май в затвора се влиза, ако напишеш име на банка.

 27. 27 Тодор Богданов (mollov) // 25.07.2014 в 10:56

  Ти май не ме разбра какво имах предвид – качеството на работа и части не зависят от Гриша Ганчев и мисля, че трябва да е ясно на всеки… нито той сглобява, нито той следи за качеството на работа, нито пък седи да произвежда частите ;)
  Ако имаш информация, която недвусмислено показва, че мажоритарният собственик е и пряк ръководител на производството на автомобили в споменатият завод съм готов да променя изказванията си на момента :)

 28. 28 Жбрум // 25.07.2014 в 11:31

  прав си, но пак е назначен от някой, назначен от някой, назначен от гришата

 29. 29 Тодор Богданов (mollov) // 25.07.2014 в 17:28

  Разговарях цял ден с двама от супервайзорите и можеш да си сигурен, че тия хора знаят какво правят, къде се намират, и за какво са ги сложили там… нищо, че са на по 25-27 години…

Коментари: