Haswell Refresh остава най-бързият масов десктоп на Intel за 2014 година

В раздел: Новини от на 13.06.2014, 4,830 показвания

Като оставим настрана Haswell-E чиповете за най-висок клас Intel HEDT (High End Desktop), към момента най-бързите десктоп чипове на Intel са представени от Haswell Refresh, появил се скоро като заместник на оригиналния Haswell за Socket LGA1150. Предполагаше се, че до края на годината ще видим и десктоп чипове Broadwell, които да заместят Haswell Refresh върху LGA1150, но това изглежда няма да се случи и при десктоп машините Broadwell ще остане архитектура за 2015 година.

intel_broadwell_skylake_delay

Дали защото Intel имат проблеми, или защото нямат адекватна конкуренция, Broadwell е изтеглен за началото на 2015 година, а (наследника му) Skylake ще се появи чак в края на 2015 година. Както вече стана ясно, Broadwell ще използва същият този Socket LGA1150, който в момента е актуален за дънните платки с чипсет Intel Z87 и Z97. Както личи по обновената “пътна карта” на Intel, Haswell Refresh с най-бързият си процесор Core i7-4790 (както и 4790K) ще е най-бързото десктоп предложение на Intel, извън трите модела Haswell-E HEDT. Самият Broadwell пък ще видим едва в началото на 2015 година, способен да бъде поставен в дънна платка с чипсет Intel Z97, а може би и Z87.

Intel Broadwell все пак ще се появи през 2014 година, но под формата на мобилни версии на архитектурата. Що се отнася до Skylake, поне за момента според плановете на Intel, тази архитектура ще предложи процесори едва половин година след появата на Broadwell, което ще е едно доста интересно застъпване на процесорни предложения от страна на Intel и ще е интересно как компанията ще позиционира различните чипове.


Етикети: ,Коментари: