Ревю на Firebird GeForce GTX Edition Small Form Factor PC

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 27.07.2014, 18,208 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


firebird-operating-temps

Ето как изглеждат нещата с работните температури под товар (по време на игра). Вече стана дума, че системата работи много тихо, факт, който далеч не е без значение когато става дума за домашен компютър, който спокойно може да бъде оставен да работи постоянно и предвид ниската си енергийна консумация. Охлаждането на видеокартата (60W TDP) и на процесора (54W TDP) не работи на максимални обороти постоянно, а се управлява на база на температурата. Стандартната крива за оборите на видеокартата се справя идеално, поддържайки картата доста студена дори под сериозен товар. Същото обаче не може да се каже за процесора, който при по-сериозно натоварване вдига малко по-висока температура от тази, с която повечето хора са свикнали. Причината за това обаче не е само във факта, че се използва стандартния боксов охладител, а и в това, че самия процесор е на базата на най-актуалната Intel Hаswell архитектура. А каквото и да си говорим, Haswell процесорите си печат най-вече заради това, че не могат много ефективно да отдават топлината, но пък от друга страна изглежда и по-високите работни температури не им създават никакви проблеми. С Haswell не е изненадващо да видим доста висока температура от порядъка на 80 градуса и в същото време да установим, че процесора все още е с бустирана над стандартната си работна честота, макар че конкретно при Core i3-4130 процесора да липсва поддръжка за Turbo Boost.

firebird-3dmark-result-1
firebird-3dmark-result-2

Резултатите от теста 3DMark, като на втората графика можете да видите едно интересно сравнение, което е особено важно за хората, които обмислят варианта да инвестират в геймърски лаптоп. Макар резултатът на тази настолна компютърна конфигурация да е доста по-нисък от този на един геймърски компютър от висок клас, то Firebird GeForce GTX Edition Small Form Factor PC се справя много добре като за система от среден клас. От друга страна производителността е на по-добро ниво от геймърски лаптоп, който би ви струвал около 2 пъти повече за подобна производителност или дори още повече за малко по-високи резултати.

firebird-game-results

И като стана дума за игри, все пак тази конфигурация се предлага и като вариант с геймърска насоченост, няма как да не проверим и реалната производителност в няколко актуални и по-тежки заглавия от различни жанрове. Резултатите са доста добри, над 40 кадъра среден фреймрейт в тестваните заглавия при High или Ultra ниво на детайли с ниско ниво на AA или без такова активирано. Реално с тази конфигурация можете да играете всички актуални и дори по-тежки игри с високо ниво на детайли и комфортен фреймрейт, разбира се без да изсилвате всичко на максимум в по-натоварващите игри. Въпреки това може да се радвате на комфортен фреймрейт за игра без да се налагат особени компромиси в качеството на графиката или дори без изобщо да правите такива в не толкова тежките заглавия. Тук основен виновник за добрите резултати е GTX 750 Ti видеокарта, която е на база на най-актуалната Maxwell архитектура на Nvidia и която осигурява доста висока производителност предвид малкия си размер и ниското енергопотребление.


Заключение

Компютърната конфигурация Firebird GeForce GTX Edition Small Form Factor PC, която тествахме ни изненада много приятно и визуално и като подбор на компоненти и като осигурявана производителност. Тя се явява едно достъпно и елегантно решение за домашен компютър за мултимедийни и геймърски нужди, което е сравнително достъпно ценово за своя клас и възможности, работи тихо и ефективно и осигурява завидно добра производителност. Единствената ни забележка остава не особено удачния подбор на захранващ блок в конфигурацията, факт, който леко влоши цялостните ни отлични впечатления и беше напълно достатъчен тази компютърна конфигурация да се размине с отличие. В крайна сметка когато става дума за тематични и брандирани компютърни конфигурации е от особено голямо значение вниманието към детайла и всеки един дори малък пропуск е напълно достатъчен да се отрази доста негативно на цялостното впечатление. Все пак захранващия блок не е нещо, което да не се сменя лесно, но когато човек си купува цяла конфигурация го прави с очакването да не му се налага да прави промени в нея в скоро време… освен ако не става дума за ъпгрейди. Въпреки забележката, която направихме за захранването, както визуално така и като ефективност и възможности, реално това не пречи на нормалната работа на конфигурацията и тя продължава да бъде един хубав и различен вариант за покупка на ново PC. Особено интересен за феновете на Nvidia, които със сигурност биха се зарадвали на брандираната визия на кутията.Всички страници от статията:

 1. Параметри на конфигурацията
 2. Детайлен поглед на компютъра отблизо
 3. Тестове и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,13 коментара

 1. 1 rampageZ // 28.07.2014 в 13:17

  Приятна машинка като цялo. Цената и параметрите също са приемливи. Брандираната с логото на Nvidia Bitfenix Phenom е върхът на сладоледа, изглежда страхотно.

 2. 2 BGRS // 28.07.2014 в 16:27

  С това захранване какъв SLI, какъв ъпгрейд, какви пет лева? 20 А на 12 V.Това захранване става единствено за тая карта и за някои нейни икономични конкуренти. Слагаш му една 8800GT примерно и умира.

 3. 3 Гого // 28.07.2014 в 19:36

  @BGRS М? Какво те гони, тази отдавна морално остаряла платка? Sli се прави и със съвременни карти, с много по-ниско TDP, които са все пак доста по-бързи от цитираната от теб. Освен това, от вече доста време функцията е достъпна диретно през PCI-E интерфейса и не е нужен мост, нито пък master карта.

 4. 4 Toto // 29.07.2014 в 01:30

  Пълна скръб. Най-смешното е, че в конфигурация, събрана с идеята за функционалност и същевременно да е изгодна и достъпна, кутията струва над три пъти повече от захранването… Май oт Мост повече се стремили към style over substance, ама както и да е.

  На хартия не изглежда чак толкова трагично, но с малко търсене се събира по-добър конфиг за същите пари.

 5. 5 Гого // 29.07.2014 в 12:13

  А според мен коментара ти е пълна скръб. Конфигурцията е стилна и компактна. Ясно е, че сбирщайн може да се наредят чаркове с по-добри параметри, но в случая нещата няма как да се сравняват.

 6. 6 vv // 29.07.2014 в 12:37

  компактна? кутията е много раздута. опитай 0.88L (59.6 mm x 128 mm x 115.4 mm) gigabyte BRix760, само че там е Kepler. трябва поне maxwell GTX860 да се поснижи консумацията и за да бъде с актуална производителност ~GTX770/780.

 7. 7 Куку Руку // 29.07.2014 в 14:17

  Това е една не особено добра комбинация!!

 8. 8 macrobe // 29.07.2014 в 16:20

  Евтин сбирщайн в брандирана маркова кутия, ще ше да е култово ако бяха сложили ати карта ;)

 9. 9 Гого // 29.07.2014 в 16:41

  Мисля, че просто сте тролове :)

 10. 10 macrobe // 29.07.2014 в 17:47

  Все пак ако се купят по отделно чаркаляците излиат 50-60 по-скъпо, даже да е и от най-евтиния магзин. Така, че има известен резон да се купи такава машинка (особено за по- бедни nVIDIA феновете).

 11. 11 Гого // 29.07.2014 в 18:58

  Ми не съвсем. Наистина са прави, че ако се избират от човек който е вътре в нещата може за тази цена да се събере машина, чийто основни компоненти са по производителни. За сметка на по-лоша(и гразна) кутия, на по-енергоемки компоненти и повече шум, за липсата на специфични драйвери, каквито се пишат за осигуряване на най-добрата производителност на определена комбинация от елементи и т.н. Но пък вземайки компонентите поотделно, могат да попаднат на промоционални цени, вземайки ги накуп от един магазин може да се натрупат отстъпки…
  Разбира се вземайки си предложението на Мост, има нещо което хардуерните ентусиасти наистина ще изгубят….Възможността сами да съживят сглобкаq монтирана от техните си кунки. :D

 12. 12 Last V8 // 29.07.2014 в 19:25

  За същите пари успях да събера почти същата конфигурация чрез конфигуратор. Разликите – със съвсем малко по-добър процесор(i3 4150), дъно асрок с чипсет B85 и обикновена кутия(FD Core 1000) и захранване Raider 550, та за мен по-добре би било да взема Firebird-a от това ревю. Кутийката в стил Nvidia много ми харесва. Поздравления за доброто ревю!

 13. 13 amd_fan // 05.08.2014 в 01:18

  Thermal Master? Всички сте изтрещели вече :) Не става дума само дали ще работи, а колко време, преди да се подуят кондензатори, да спре вентилатор и да стане страшно. Освен това какво му е компактното на mATX – да бяха се напънали за mITX, аз в такова съм събрал Xeon 1230 + GTX 770 и пак е по-студена системата.

Коментари: