Преглед на AMD Radeon R7 240GB SSD

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 19.08.2014, 9,782 показвания
Страница от ревюто: 1 2


amd-radeon-r7-ssd-1

От AMD продължават да разширяват продуктовото си портфолио извън традиционните за тях процесори, чипсети и видеокарти – след като преди известно време от компанията започнаха да предлагат AMD памети, ето че идва ред и на още един важен компонент от системата, а именно високопроизводителни SSD дискове. Както вероятно се досещате от AMD не са започнали да произвеждат собствени чипове флаш памети и контролери за тях, вместо това са заложили на партньорство с една от наложилите се марки сред ентусиастите, която да осигури бърз и надежден хардуер за потребителите на AMD. Става дума за марката OCZ, която от известно време е собственост на Toshiba, която произвежда новата серия SSD дискове с марка AMD и предлагани като Radeon R7 с капацитет 120 GB, 240 GB и 480 GB.

amd-radeon-r7-ssd-2

И тъй като за нас определено е интересно какво са готови да ни предложат от AMD с новите си SSD дискове, няма как да пропуснем да направим един бърз преглед на междинния 240 GB модел на компанията. SSD дисковете на AMD са SATA 3, обратно съвместими със SATA 2 интерфейс (с понижена производителност), използват MLC флаш чипове, разполагат с TRIM поддръжка и AES 256-битово криптиране. Radeon R7 дисковете се предлагат с 4 годишна гаранция при заложено до 30GB дневно потребление, като при нормална употреба са системен диск вероятно устройството ще надмине осезаемо своя гаранционен срок без никакви грижи.

Като основни параметри във вид на максимални скорости на четене и запис, както и IO операции в секунда има лека разлика между трите модела Radeon R7 SSD дискове на AMD. 120GB и 240GB моделите са с еднакъв брой IOPS – до 80 хил. при четене и 85 хил. при запис, а топ модела с капацитет 480 GB има с по 5 хиляди повече и за двата параметъра. По отношение на максималните скорости на четене и запис само 120GB версията е малко по-бавна от другите два по-големи модела, скоростта при нея е до 540 MB/s при четене и до 440 MB/s при запис. За сравнение 240GB и 480GB моделите поддържат до 550 MB/s скорост на четене и до 500 MB/s скорост на запис, като разбира се това са максимално достижимите според производителя, като цитираните стойности обикновено са отнасят за максимум при линейно четене и запис.

amd-radeon-r7-ssd-3

Стандартната окомплектовка на 240-гигабайтовия AMD Radeon R7 SSD диск, а също така и на останалите модели от серията включва планка за монтаж на 3.5″ слот за нормален диск (ако нямате подходящо място за монтаж на 2.5-инчово устройство в кутията си), комплект от винтове за монтаж на SSD диска, както и лиценз за софтуера Acronis True Image HD. Типично за повечето ритейл SSD продукти и тук имате всичко необходимо да инсталирате и започнете да ползвате своя нов SSD диск без да ви е необходимо нещо допълнително като хардуер или софтуер. С помощта на Acronis софтуера ще можете да мигрирате информацията от настоящия си твърд диск към новото SSD, макар ако сменяте основния системен диск, който е с по-голям обем от този на SSD-то процеса по прехвърляне не винаги да е бърз и напълно безпроблемен. Това обаче важи не само за конкретното SSD, а за на практика всяко едно друго SSD, което може да замени вашия голям системен твърд диск, така че това е нещо, за което по принцип трябва да сте подготвени при идея да мигрирате към SSD.

amd-radeon-r7-ssd-4

Предвид че новите AMD Radeon R7 SSD дискове са производство на OCZ като хардуер, то съвсем очаквано вътре се използват контролер и флаш памети на Toshiba и по-специално OCZ Indilinx Barefoot 3 M00 контролер и 19nm MLC NAND flash памети на Toshiba. Това реално дава възможност за постигане на много добри резултати като скорост на работа и брой входно-изходни операции за SSD дисковете на AMD, нареждайки ги спокойно в класа за ентусиасти сред повечето топ модели. Възниква обаче въпроса защо от AMD са решили да ги брандират като Radeon R7, вместо Radeon R9, нещо, което може да се окаже леко объркващо за потребителите, тъй като могат да предположат че R7 маркировката означава по-нисък клас, а това реално не е така.

amd-radeon-r7-ssd-5

Макар все още да нямаме конкретни цени и информация дали и кога евентуално ще видим SSD дисковете на AMD на нашия пазар, все пак имаме ориентировъчни европейски цени за различните модели, на базата на които лесно да може да преценим какво да очакваме.

Ето как изглеждат и цените:

– AMD Radeon R7 120GB SSD: 90 Евро
– AMD Radeon R7 240GB SSD: 148 Евро
– AMD Radeon R7 480GB SSD: 235 Евро

Както можете да видите цените не са сред най-ниските, но и класа на SSD устройствата на AMD е на нивото на тези в класа за ентусиасти, тоест предвид техните параметри цените са съвсем нормални. А ако от AMD комбинират SSD паметите си в бъндъл с дънна платка или процесор например е възможно да се получи още по-интересна ценово комбинация за целия комплект, която да е наистина атрактивна. За съжаление, както вече стана дума, у нас все още не се предлагат нито паметите на AMD, нито съвсем новите SSD дискове на компанията.Всички страници от статията:

  1. AMD Radeon R7 240GB SSD поглед отблизо
  2. Тестове и резултати от AMD Radeon R7 240GB SSD


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , ,2 коментара

  1. 1 lqlqlq // 19.08.2014 в 16:00

    “с Crystal Disk Mark, отново много добри резултати кат скорост при различните”

  2. 2 God // 20.08.2014 в 10:22

    Надявам се да не ги видим на пазара колкото Radeon паметите.

Коментари: