Ревю на 27″ пасивен 3D монитор AOC D2757Ph

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 31.08.2014, 9,405 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


aoc-d2757ph-monitor

Изглежда че активната 3D технология продължава да губи позиции поне що се отнася до 3D мониторите за компютри, а причината за това е значително намалелия интерес от страна на основната компания, която е виновна за възраждането на 3D геймърските монитори – Nvidia. Изглежда от компанията пренасочват интересите си от активно 3D за геймъри към 2D монитори с висока честота на опресняване (някои от тях все още поддържащи технологията 3D Vision) и 4K екрани. В същото време пасивното 3D продължава да бъде поддържано като технология от доста производители на монитори, а и е доста по-лесно за поддръжка и от софтуер, без да е необходим специализиран хардуер. Разбира се пасивната 3D технология също има своите недостатъци, но от гледна точка на по-широка поддръжка и използваемост от потребителите, при това не само за стерео 3D нужди, тя продължава да бъде актуална. Не случайно във фокуса ни попада още един 3D монитор с поддръжка на пасивна 3D технология в лицето на 27-инчовия AOC D2757Ph, докато все още сме в очакване на появата на монитори с G-Sync поддръжка и евентуално активно 3D.

Но да се върнем към AOC D2757Ph, един интересен IPS-базиран монитор с 3D възможности, който осигурява елегантна визия, богата функционалност и нелоша цена, за това,което предлага. За съжаление труден за намиране на нашия пазар, където по-скоро можете да попаднете на неговата по-малка 23-инчова версия D2357PH. И макар по-малкият модел да предлага същата визия и много да наподобява на своя 27-инчов събрат, то трябва да имате предвид, че при него се използва съвсем различен TN LCD Панел, вместо AH-IPS панелът производство на LG наличен при AOC D2757Ph. Така че директна база за сравнение между двата екрана не може и да има, тъй като разликата между тях е значителна именно в частта, която е отговорна за качеството на образа – LCD панелът, макар като външност да са еднакви.

Основни характеристики на AOC D2757Ph монитора:

– Размер на екрана: 27 инча (68.6 см)
– Тип на LCD панела: AH-IPS, WLED подсветка,
– Разделителна способност: 1920×1080
– 3D технология: пасивно 3D, очила с поляризиращ филтър
– Време на отговор (типично): 5 ms
– Яркост: 250 cd/м2
– Съотношение на контраста (типично): 1000:1
– Динамичен контраст: 20 000 000 : 1
– Стъпка на пикселите: 0.311 x 0.311 мм
– Зрителен ъгъл: 178 (хор.)/178 (верт.), при C/R > 10
– Зрителен ъгъл в 3D режим: 6 градуса при 3D CT < 10
– Ниво на яркост в 3D режим: 95 cd/м2
– Конектори: 2x HDMI 1.4а, VGA (аналогов), HDMI аудио изход, изход за слушалки
– Стойка наклон напред/назад: -5/+15 градуса
– Енергопотребление: под 40 W (стандартно), режим готовност: 0.5 W
– Тегло: 5.7 кг. със стойката

aoc-d2757ph-stand

Мониторът AOC D2757Ph има два стандартни варианта за ползване, със стандартна стойка, като повечето обикновени монитори или без допълнителната стойка, при което се получава по “дизайнерска” визия. Реално използването без стандартната стойка прави монитора лесен за сливане с обстановката, тъй като той не изглежда като типичен компютърен екран. Недостатъкът обаче е че при този вариант на ползване не е толкова удобен за стандартно ползване като компютърен екран, защото е по-нисък и няма нормалните възможности за настройка на ъгъла когато към него е закачена стандартната му стойка. При използване за 3D нужди е препоръчително да използвате монитора в стандартен режим, заради и без това доста скромния вертикален зрителен ъгъл (един от основните недостатъци на пасивната 3D технология), който ще ви е по-трудно да уцелите без възможност за настройка на вертикалната позиция на екрана.

И при този модел от компанията AOC D2757Ph залагат на своя дизайн с тънка рамка, при който екрана има доста приятен вид и изглежда наистина със супер тънка рамка в изключено състояние. При включването му обаче ще видите че освен тънката рамка, самият LCD панел има неизползваемо черно поле около рамката освен в долната си част, където то е скрито в долния панел на монитора. Тоест дизайна не е съвсем без рамка, както може да си помислите от някои маркетингови материали за монитора, като въпреки това реалният размер на рамката е по-малък от този на доста други традиционни монитори. Самият екран на монитора не е с матово, а с по-скоро огледално покритие, нещо, което като цяло не е най-добрия вариант за 3D монитор, тъй като създаваните отблясъци и огледалния ефект може да бъдат доста неприятни при възпроизвеждане на стереоскопично 3D съдържание. Разбира се това може да бъде проблем при използване на екрана в не най-благоприятните условия различаващи се от добре затъмнена стая без излишна изкуствена светлина – типични условия за гледане на филм например, но рядко налични при използване за игра на компютърни игри например.

aoc-d2757ph-connectors

От гледна точка на налични конектори за връзка на видеоизточници мониторът AOC D2757Ph е малко скромен. На разположение имате два HDMI 1.4a видеовхода с поддръжка на автоматично разпознаване на 3D сигнал ако той е във frame packaged формат (според HDMI стандарта) както и един аналогов VGA DSUB15 конектор. Налице е и опция за директно свързване на слушалки към монитора или извеждане на звук към външни озвучителни тела при подаването на аудио през HDMI интерфейс към екрана. Захранването на монитора става посредством външен адаптер, нещо, което е позволило да се постигне по-тънък и елегантен дизайн, извеждайки захранващата част извън корпуса.Всички страници от статията:

  1. Параметри и възможности на монитора
  2. Работа и представяне в 2D режим
  3. Стерео 3D възожности и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,Един коментар

  1. 1 mihabolil // 02.09.2014 в 23:10

    Кога идва ревюто на Окулус ВР :D

Коментари: