Ревю на 27″ пасивен 3D монитор AOC D2757Ph

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 31.08.2014, 9,409 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


aoc-d2757ph-3d-glasses

Заедно с монитора получавате два комплекта пасивни 3D очила (стандартни и клипове за върху очила с диоптър), както и OEM лиценз за TriDef 3D софтуерa, който осигурява необходимата функционалност за конвертиране на стандартни игри в стереоскопичен 3D режим. Предвид наличието на HDMI 1.4a интерфейс мониторът може да работи в стерео 3D режим с автоматично активиране при подаване на 3D съдържание във frame packaged формат, например при гледане на филм от Blu-Ray 3D носител. Имайте предвид обаче, че този режим не е подходящ за използване за игри, тъй като самия интерфейс има ограничение от 24 кадъра на око при 1080p революция заложено от HDMI стандарта. Поради тази причина за игри в стереоскопичен 3D режим се препоръчва използването на Row Interleaved формат, при който спокойно може да използвате 1080p резолюция с до 60 кадъра на око. Разбира се и при двата режима ще разполагате с наполовина вертикална резолюция спрямо стандартната разделителна способност а монитора, защото такъв е начина на работа на пасивната 3D технология. Това е и другият съществен недостатък, освен силно ограниченият вертикален зрителен ъгъл в 3D режим, спрямо активната 3D технология.

aoc-d2757ph-3d-test-1

След като ни направи впечатление, че цветовото представяне на AOC D2757Ph е много подобно на това на тествания вече то нас монитор Philips 278G4DHSD, при тестовете в стерео 3D режим забелязахме, че и представянето тук е много подобно. Макар 3D очилата на Philips и AOC да са различни визуално, то те вероятно се правят на едно и също място, защото представянето им в стерео 3D режим е идентично и то не в добрия смисъл. Както стана дума в ревюто на Philips 278G4DHSD, стандартно включените в комплекта очила не са най-добрите възможни откъм осигурявано качество на 3D образа. Проблемът е, че те пропускат повече от светлината предназначена за другото око, в резултат на което вие виждате повече от така наречения crosstalk или двоен образ (сянката около платната на изображението по-горе).

aoc-d2757ph-3d-test-2

Подобно на предишната ни препоръка по отношение на 3D очилата за Philips 278G4DHSD, за да получите по-добри резултати и по-качествен 3D Образ ви и при AOC D2757Ph използването на стандартни 3D очила от Real D е добра идея. Става дума за 3D очилата, които можете да си набавите срещу 2 лева от киносалоните използващи Real 3D технология, тъй като същата технология се използва и при пасивните 3D монитори. С Real 3D очилата ще виждате доста по-малко от изображението в ляво, което на снимката по-горе би трябвало да се вижда като черен цвят, подобно на теста с бялото в дясно.

aoc-d2757ph-3d-test-3

Двойният образ и сенките в игрите също почти напълно ще изчезнат при използване на по-добри 3D очила от тези, които получавате в комплекта. Като преливането на образа, което виждате на снимките от играта Tomb Raider Underworld по-горе при обектите с по-висок контраст при използването на стандартните 3D очила на практика ще изчезне при замяната им с Real 3D очилата от киното. Макар тези очила да са само 2 лева (някои производители на 3D монитори и телевизори продават по некачествени 3D очила доста по-скъпо) фактът, че те са производство на Real D и в следствие на доста широкото им използване в киносалони по цял свят позволява те да предложат оптимално качество на ниска цена. Разбира се има и доста по-скъпи “дизайнерски” пасивни 3D очила, които на база на нашите тестове не отстъпват на осигуряваното от евтините Real 3D очила качество на образа.

Заключение
3D мониторът AOC D2757Ph е един интересен продукт, който макар и не перфектен се представя доста добре в това, за което е предназначен – ползване за развлечение. Това не е монитор за професионална работа с цветове, макар да има IPS панел, той е предвиден за ползване в домашни условия за филми и игри, в това число и за стерео 3D такива. Леко сме разочаровани от включените в комплекта пасивни 3D очила като представяне, но това лесно може да бъде коригирано срещу 2 лева в най-близкото кино с Real 3D киносалон (IMAX 3D очилата не са съвместими). Ниското ниво на закъснение (input lag) в комбинация с IPS панел може да предизвика интереса и на хората, който търсят добър монитор за игри, но не държат на 120Hz+ честота на опресняване. Самото представяне в 2D и стерео 3D режим на работа е на доста добро ниво, напълно задоволително за потребителите, които не са капризни към всеки един детайл, търсещи универсално добро решение за всякакви нужди, без значение дали реално ще го използват за съответното нещо. В това, за което е предвиден AOC D2757Ph, мониторът е на ниво, макар да не остава без леки забележки, като например нуждата от по-добри 3D очила за оптимален резултат, но това е проблем с допълнителен аксесоар към монитора, а не с LCD панела например.Всички страници от статията:

  1. Параметри и възможности на монитора
  2. Работа и представяне в 2D режим
  3. Стерео 3D възожности и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,Един коментар

  1. 1 mihabolil // 02.09.2014 в 23:10

    Кога идва ревюто на Окулус ВР :D

Коментари: